Τελευταία Νέα
Διεθνή

Regling: Ισχυρότερος ο ρόλος του ESM στα μελλοντικά μνημόνια – Έντονη η επιβράδυνση

Regling: Ισχυρότερος ο ρόλος του ESM στα μελλοντικά μνημόνια – Έντονη η επιβράδυνση
Επισημαίνει ότι, η επιβράδυνση στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης  το 2018 ήταν πιο έντονη από ό, τι αναμενόταν και υπάρχουν μελλοντικοί κίνδυνοι
Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας εμφανίζεται ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Klaus Regling,
Επισημαίνει ότι, η επιβράδυνση στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης  το 2018 ήταν πιο έντονη από ό, τι αναμενόταν και υπάρχουν μελλοντικοί κίνδυνοι.
«Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας ύφεσης. Έχουμε ισχυρά οικονομικά μεγέθη και η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ εξακολουθεί να είναι κοντά στις δυνατότητές της.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε κυκλική επιβράδυνση της οικονομίας δεν οδηγεί σε ύφεση, ούτε κάθε ύφεση συνεπάγεται μία νέα κρίση», υπογραμμίζει ο Γερμανός αξιωματούχος σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για τα μέτρα, που λαμβάνει η Ευρωζώνη, προκειμένου να προστατεύσει τα κράτη – μέλη της από μία νέα κρίση ο Regling σημειώνει:
«Εργαζόμαστε για την εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης. Ο ESM θα διαδραματίσει ισχυρότερο ρόλο στα μελλοντικά προγράμματα οικονομικής προσαρμογής.
Επιπλέον, συζητάμε τα βήματα για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και διαθέτουμε ένα νέο δημοσιονομικό μέσο για τη ζώνη του ευρώ».
Προσθέτει δε πως η Ευρωζώνη σήμερα είναι καλύτερα εξοπλισμένη «για να αντιμετωπίσει μια μελλοντική κρίση από ό,τι πριν από δέκα χρόνια, αλλά μπορούν να γίνουν περισσότερα για την ενίσχυση της οικονομικής αρχιτεκτονικής της».
Ο Regling, που βρέθηκε στην Κύπρο σε συνέδριο του Economist, ανέφερε ότι οι μελλοντικές προκλήσεις για τη Μεγαλόνησο βρίσκονται στον τραπεζικό τομέα.
Ωστόσο, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει κάποια κρίση στο εγγύς μέλλον, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει στο νου της τις εξωτερικές προκλήσεις όπως το Brexit και τον προστατευτισμό.
«Η Κύπρος παρουσιάζει μια σταθερή οικονομική ανάκαμψη από το 2015, μετά από τρία χρόνια οικονομικής στήριξης από τον ESM.
Η ανάπτυξη της Κύπρου αναμένεται να παραμείνει ισχυρή, με μέτριους κινδύνους σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.
Παρόλο που παραμένουν πολλές προκλήσεις, πιστεύω ότι η κυπριακή οικονομία έχει καλές επιδόσεις ακόμη και με την εξάρτηση της χώρας σε δυο- τρεις κλάδους» εκτιμά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης