Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Άνοιξαν οι κάλπες - Για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες καλούνται να ψηφίσουν 37 εκατ. πολίτες

Ισπανία: Άνοιξαν οι κάλπες - Για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες καλούνται να ψηφίσουν 37 εκατ. πολίτες
Οι κάλπες κλείνουν στις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας)
Εκλογές διεξάγονται στη διχασμένη Ισπανία σήμερα, Κυριακή 10/11, για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες και αναμένεται άνοδος της ακροδεξιάς, αλλά όχι και κάποιο ξεκάθαρο αποτέλεσμα, που θα δώσει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.
Στις κάλπες,  που άνοιξαν στις 9:00 (10:00 ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας), καλούνται να προσέλθουν  37 εκατ. εκατ. ψηφοφόροι.
Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το βράδυ, ενώ μέχρι τα μεσάνυχτα εκτιμάται ότι θα έχει καταμετρηθεί σχεδόν το σύνολο των ψήφων.
Σημειώνεται ότι από το 2015 και μετά, δεν προκύπτουν σταθερές και μακρόπνοες κυβερνήσεις στην Ισπανία, απόρροια της οικονομικής κρίσης και μετά από δεκαετίες που εναλλάσσονταν στην εξουσία οι Σοσιαλιστές με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.
Ο πρωθυπουργός, Pedro Sanchez, προκήρυξε τις εκλογές - τις τέταρτες σε τέσσερα χρόνια - όταν το Σοσιαλιστικό Κόμμα του οποίου ηγείται απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση, αν και επικράτησε στην ψηφοφορία του Απριλίου 2019.
Ο Sanchez ποντάρει πλέον σε μία πιο ισχυρή λαϊκή εντολή.
"Υπάρχουν μόνο δύο επιλογές: Ή, να ψηφίσετε για τους Σοσιαλιστές, έτσι ώστε να έχουμε κυβέρνηση ή, να ψηφίσετε για οποιοδήποτε άλλο κόμμα εμποδίζοντας τον σχηματισμό μίας προοδευτικής κυβέρνησης για την Ισπανία" ανέφερε ο απερχόμενος πρωθυπουργός σε ομιλία του στη Βαρκελώνη.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Σοσιαλιστές έχουν το προβάδισμα, αλλά αναμένεται να κερδίσουν λίγες περισσότερες έδρες από την προηγούμενη φορά, ενώ το Λαϊκό Κόμμα θα ενισχυθεί και στην τρίτη θέση αναμένεται να ανέβει το ακροδεξιό Vox.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) θα χάσει πολλές από τις 123 έδρες του, οι συντηρητικοί του Λαϊκού Κόμμα (PP) αναμένουν να ανακάμψουν από το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία τους (66 έδρες) και το Vox,  ακροδεξιό κόμμα που μπήκε στη Βουλή τον Απρίλιο με 24 έδρες, θα γίνει η τρίτη δύναμη με πάνω από 40 βουλευτές.
Σε κάθε περίπτωση, ούτε το μπλοκ της Αριστεράς (PSOE, Podemos και το ψηφοδέλτιο των διαφωνούντων Mas Pais) ούτε η συμμαχία των δεξιών κομμάτων (PP, Vox και οι φιλελεύθεροι Ciudadanos) δεν θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία - 176 από τις 350 έδρες.
Ένα είναι σίγουρο, ότι οι πολίτες έχουν βαρεθεί να ψηφίζουν το 2019, που ήταν και χρονιά ευρωεκλογών και περιφερειακών εκλογών.
"Δεν έπρεπε να γίνουν και πάλι εκλογές, έπρεπε να είχαν συμφωνήσει τα κόμματα, διότι τώρα έχουμε απλά σπατάλη χρημάτων για την Ισπανία" ανέφερε χαρακτηριστικά δήλωσε στο Reuters ένας συνταξιούχος από τη Μαδρίτη.
Μία κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών μοιάζει το επικρατέστερο σενάριο, αλλά μένει να αποδειχτεί τι συμμαχίες μπορούν να γίνουν σε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο.
Πάντως, πολλοί είναι και οι αναποφάσιστοι.
Οι βίαιες διαδηλώσεις στην Καταλονία επισκίασαν, εξάλλου, την προεκλογική εκστρατεία και έδωσαν ώθηση στη δεξιά, τόσο στο ακροδεξιό Vox, όσο και στο Λαϊκό Κόμμα, των οποίων η ρητορική κατά των αυτονομιστών άγγιξε μία ευαίσθητη χορδή των Ισπανών.
Μία 18χρονη φοιτήτρια είπε ότι θα ψηφίσει το Vox, διότι το θεωρεί το μοναδικό κόμμα που μπορεί να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία.
"Θέλουμε να τελειώσει το πρόβλημα με την Καταλονία και να αποκατασταθεί η εθνική ενότητα" δήλωσε σχετικά.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Vox μπορεί ακόμα και να διπλασιάσει το ποσοστό του σε σχέση με τις εκλογές του Απριλίου 2019.
Οι επιστολικές ψήφοι ήταν, εξάλλου, κατά 27% λιγότερες σε σύγκριση με τις εκλογές του Απριλίου 2019, όπως ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση δείγμα της κόπωσης του εκλογικού σώματος, που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποχή.
Στην Καταλονία οι αρχές, υπό τον φόβο επανάληψης των συγκρούσεων του περασμένου μήνα που ξέσπασαν μετά την καταδίκη των αυτονομιστών ηγετών από την ισπανική δικαιοσύνη, ανέπτυξαν 2.500 επιπλέον αστυνομικούς για να ενισχύσουν τις δυνάμεις , ενώ συνολικά πάνω από 92.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε όλη την Ισπανία για να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης