Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Το Ιράν έχει την ικανότητα εμπλουτισμού ουρανίου κατά 60%

Reuters: Το Ιράν έχει την ικανότητα εμπλουτισμού ουρανίου κατά 60%
Από το Μάιο το Ιράν υπερβαίνει τα όρια της πυρηνικής ικανότητάς του που ορίζει το σύμφωνο του 2015 ως αντίποινα στις ΗΠΑ 
Το Ιράν έχει την ικανότητα να εμπλουτίσει το 60% του ουρανίου, πολύ περισσότερο από ό, τι απαιτείται για τις περισσότερες χρήσεις της καθημερινότητας , αλλά λιγότερο από το 90% που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικών βομβών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν (AEOI).
«Έχουμε την ικανότητα να πετύχουμε εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 5%, 20% και 60%» ανέφερε ο εκπρόσωπος του AEOI Behrouz Kamalvandi συμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRIB.
«Αυτή τη στιγμή, η ανάγκη είναι στο 5%» πρόσθεσε σύμφωνα με το Reuters.
Η συμφωνία του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν απαγορεύει στην Τεχεράνη την παραγωγή πυρηνικών υλικών στο πυρηνικό εργοστάσιο Fordow, μια πολύ ευαίσθητη περιοχή την οποία το Ιράν έκρυβε από τους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών ως το 2009.
Ωστόσο, οι επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) έχουν έκτοτε τη δυνατότητα να επισκέπτονται την Fordow και η επόμενη επίσκεψη έχει προγραμματιστεί για αύριο Κυριακή (10/11) ανέφερε ο Kamalvandi.
Από το Μάιο, το Ιράν έχει ξεκινήσει να υπερβαίνει τα όρια της πυρηνικής ικανότητάς του που ορίζει το σύμφωνο ως αντίποινα για την πίεση των ΗΠΑ στην Τεχεράνη προκειμένου να διαπραγματευτούν περιορισμούς στο πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων και την υποστήριξη του σε διάφορες ομάδες στη Μέση Ανατολή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης