Ο ΟΗΕ ζήτησε εκ νέου την άρση του οικονομικού εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Κούβας

Ο ΟΗΕ ζήτησε εκ νέου την άρση του οικονομικού εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Κούβας
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία μη δεσμευτική απόφαση με την οποία ζητεί από τις ΗΠΑ να άρουν το οικονομικό εμπάργκο που επιβάλλουν στην Κούβα
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία, όπως κάθε χρόνο μετά το 1991, μη δεσμευτική απόφαση με την οποία ζητεί από τις ΗΠΑ να άρουν το οικονομικό εμπάργκο που επιβάλλουν στην Κούβα.
Μόνο τρεις χώρες ψήφισαν κατά της απόφασης αυτής, την οποία ενέκριναν 187 χώρες: οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και, για πρώτη φορά, η Βραζιλία.
Δύο χώρες απείχαν: η Ουκρανία, επίσης για πρώτη φορά, και η Κολομβία, στενός σύμμαχος της Ουάσινγκτον.
Η Βραζιλία δικαιολόγησε την αλλαγή της στάσης της στο θέμα τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί ο κομμουνισμός.
Πρόεδρος της χώρας είναι ο ακροδεξιός J. Bolsonaro, ο οποίος δηλώνει ανοικτά αμερικανόφιλος, σπάζοντας τη διπλωματική παράδοση της Βραζιλίας.
«Η επιρροή που ασκεί η Κούβα στις αναπτυσσόμενες χώρες στον ΟΗΕ είναι ντροπή και πρέπει να σταματήσει», τόνισε ο Βραζιλιάνος υπουργός Εξωτερικών E. Arauzo.
Από την πλευρά της η Κολομβία δικαιολόγησε την αποχή της λόγω «της εχθρικής στάσης της Κούβας» απέναντί της, κυρίως εξαιτίας «της υποδοχής Κολομβιανών τρομοκρατών στο κουβανέζικο έδαφος», καθώς και «της ενεργής της στήριξης στο τυραννικό και δικτατορικό καθεστώς του (προέδρου της Βενεζουέλας) N. Maduro, το οποίο αποτελεί απειλή για την εθνική και περιφερειακή ασφάλεια».
Το 2016 κατά την ψηφοφορία για μια αντίστοιχη απόφαση οι ΗΠΑ απείχαν για πρώτη φορά έπειτα από 25 χρόνια, μετά την ιστορική προσέγγιση που είχε πραγματοποιηθεί μεταξύ των δύο χωρών χάρη στην πρωτοβουλία του πρώην προέδρου B. Obama.
Όμως οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας επιδεινώθηκαν ραγδαία μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον D. Trump. 
Οι ΗΠΑ επιβάλλουν οικονομικό εμπάργκο στην Κούβα από το 1959.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS