Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση - Η ενισχυμένη (super) πτύχωση για τη θεραπεία της παχυσαρκίας

tags :
Λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση - Η ενισχυμένη (super) πτύχωση για τη θεραπεία της παχυσαρκίας
Γράφει ο Γεώργιος Σκρέκας, 
Χειρουργός IFSO B/S, EAES metropolitan hospital
Specialist in Advanced Laparoscopy & Bariatric Surgery
Παχυσαρκία είναι η υπερβολική αποταμίευση λίπους στον οργανισμό, που προκαλείται από την τακτική λήψη υπερβολικής ποσότητας τροφής της οποίας η θερμιδική αξία υπερβαίνει τις ανάγκες του ατόμου.
Για πολλά χρόνια η σοβαρότητα αυτής της ασθένειας είχε υποτιμηθεί από τον ιατρικό κόσμο, νεότερα όμως δεδομένα συνετέλεσαν ώστε να αλλάξει ριζικά αυτή η αντίληψη. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία δεν είναι αισθητικό πρόβλημα αλλά μια επίμονη και εξελισσόμενη νόσος που φθείρει τον οργανισμό και στη διαδρομή της επιπλέκεται με άλλες παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές και αναπνευστικές νόσοι και οι νόσοι του σκελετού και των αρθρώσεων.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι κατ’ αρχάς συντηρητική με δίαιτες, ίσως κάποια φάρμακα και πιθανώς ψυχολογική παρέμβαση. Δυστυχώς όμως, οι σοβαρές μορφές παχυσαρκίας δεν ανταποκρίνονται τις περισσότερες φορές σε αυτά τα θεραπευτικά μέσα. Οι δίαιτες προκαλούν γρήγορα εξάντληση και απογοήτευση και τις περισσότερες φορές διακόπτονται χωρίς κάποιο αξιόλογο αποτέλεσμα.
Χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Οι περιορισμένες δυνατότητες της συντηρητικής θεραπείας και το βαρύ κοινωνικο-οικονομικό κόστος, ωθούν όλο και περισσοτερους πάσχοντες στη λύση της χειρουργικής. Σήμερα είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η χειρουργική είναι η μόνη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει μαζική και μακροχρόνια απώλεια βάρους, να βελτιώσει τους δείκτες αθηροσκλήρωσης (σάκχαρο, χοληστερίνη, υπέρταση) και να μειώσει κατά 30-40% τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο.
Η γαστρική πτύχωση είναι μία απο τις νεότερες τεχνικές για τη θεραπεία της παχυσαρκίας που λειτουργεί περιορίζοντας τη χωρητικότητα του στομάχου. Στην επέμβαση αυτή το στομάχι αναδιπλώνεται (πτυχώνεται) προς το εσωτερικό του με ειδικές ραφές και παίρνει μορφή σωλήνα όπως και στο γαστρικό μανίκι (sleeve), χωρίς όμως να αφαιρεθεί κάποιο τμήμα του. Ουσιαστικά με την αναδίπλωση καταργείται το τμήμα εκείνο του στομάχου που λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος (ρεζερβουάρ), αφήνοντας την δίοδο των τροφών ανεπηρέαστη.
Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά σε όλους σχεδόν τους ασθενείς, με μηδενικό δείκτη επιπλοκών. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 40 λεπτά και η παραμονή στην κλινική 1-2 ημέρες.
Ενισχυμένη (super) γαστρική πτύχωση
Η νέα τεχνική της ενισχυμένης γαστρικής πτύχωσης που εφαρμόζουμε τα τελευταία 5 χρόνια είναι αποδεδειγμένα η πιό ασφαλής και αποτελεσματική επέμβαση πολλαπλής πτύχωσης. Η συγκεκριμένη τεχνική εξέλιξη αποτελεί παγκόσμια πρωτοπορία και προϊόν κλινικής μελέτης του γράφοντος και των συνεργατών του, που ήδη δημοσιεύτηκε στο Obesity Surgery. Διαφέρει απο τις προηγούμενες τεχνικές (απλή και τριπλή πτύχωση) στο ότι η καθήλωση του στομάχου γίνεται σε διπλό στρώμα, εξασφαλίζοντας τη στεγανότητα ενώ η καθήλωση του γαστρικού τοιχώματος γίνεται με πενταπλές ραφές για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και μονιμότητα της συρραφής. Γίνεται επίσης χρήση απορροφήσιμων ραμμάτων, πράγμα που μειώνει την πιθανότητα μελλοντικών προβλημάτων λόγω αντίδρασης του οργανισμού στο υλικό των ραμμάτων, αλλά επίσης διευκολύνει και την (πιθανή) μελλοντική αναστροφή της επέμβασης.
Με την ενισχυμένη πτύχωση, η χωρητικότητα του στομάχου περιορίζεται μέχρι και 10 φορές και η πλειοψηφία των ασθενών χάνει το 80-90% του παραπάνω βάρους, μέσα σε 10-12 μήνες.
Η έλλειψη επιπλοκών, η αναστρεψιμότητα και η εξαιρετική προοπτική απώλειας βάρους καθιστούν τη λαπαροσκοπική γαστρική πτύχωση μια αξιόλογη εναλλακτική βαριατρική επέμβαση. Η μέθοδος προσφέρεται για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα παχυσαρκίας και δεν επιθυμούν τοποθέτηση εμφυτευμάτων (γαστρικός δακτύλιος) ή αφαίρεση στομάχου (γαστρεκτομή sleeve).
Πλεονεκτήματα της super γαστρικής πτύχωσης
Δεν υπάρχουν σηπτικές ή σοβαρές απώτερες επιπλοκές.
Δεν εμφυτεύονται ξένα υλικά στον οργανισμό.
Χρησιμοποιούνται απορροφήσιμα ράμματα.
Η επέμβαση είναι πλήρως αναστρέψιμη. Με την αφαίρεση των ραμμάτων ο στόμαχος ανακτά την αρχική του μορφή.
Απαιτεί ελάχιστη νοσηλεία (1-2 ημέρες).
Έχει το χαμηλότερο κόστος απο όλες τις επεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας.

Γράφει:
Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ
Χειρουργός IFSO B/S, EAES metropolitan hospital
Specialist in Advanced Laparoscopy & Bariatric Surgery

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης