Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση στις ασιατικές αγορές εν μέσω εξελίξεων στο εμπόριο - Στο -0,49% και τις 2.964,18 μονάδες ο Shanghai Composite

tags :
Πτώση στις ασιατικές αγορές εν μέσω εξελίξεων στο εμπόριο - Στο -0,49% και τις 2.964,18 μονάδες ο Shanghai Composite
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,72% στις 27.646,25 μονάδες
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (8/11) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, παρά τα ιστορικά υψηλά που σημειώθηκαν στη Wall Street κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα υποχώρησε κατά -0,49% στις 2.964,18 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,22% στις 9.895,34 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,72% στις 27.646,25 μονάδες, παρά το γεγονός ότι η μετοχή της Geely Automobile ενισχύθηκε κατά +1,83%, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο -0,23% και τις 11.579,54 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -0,33% στις 2.137,23 μονάδες, με τη μετοχή της SK Hynix να σημειώνει πτώση της τάξεως του -1,56%, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με οριακή πτώση της τάξεως του -0,04% στις 6.724,10 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ενισχύθηκε κατά +0,26% στις 23.391,87 μονάδες, με τις μετοχές των SoftBank και Toyota να καταγράφουν άνοδο της τάξεως του +2,79% και +2,18% αντίστοιχα.
Νωρίτερα, η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της Κίνας δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας για τον Οκτώβριο του 2019, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές της χώρας υποχώρησαν κατά -0,9% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2018, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η ετήσια πτώση θα διαμορφωθεί στο -3,9%.
Παράλληλα, οι εισαγωγές της Κίνας κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -6,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -7,8%.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας να διευρυνθεί στα 42,81 δισ. δολ. έναντι 39,65 δισ. δολ. τον Σεπτέμβριο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στα 40,10 δισ. δολ.
Όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας με τις ΗΠΑ, το Πεκίνο παρουσιάσε πλεόνασμα 26,42 δισ. δολ. για τον Οκτώβριο του 2019, ενώ για το συνολικό διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019 το εμποριό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 247,74 δισ. δολ.
Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου ότι το Πεκίνο συμφώνησε με την Ουάσιγκτον να μειώσουν σταδιαδκά τους δασμούς τους, στα πλαίσια της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας.
Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Mizuho Bank, Vishnu Varathan, «εάν η συμφωνία ολοκληρωθεί, θα είναι μία εμφατική έκπληξη για την παγκόσμια οικονομία», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δε μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο του να υπάρχει απόσταση στις θέσεις των ΗΠΑ και την Κίνας».
«Η Federal Reserve μπορεί να γίνει λιγότερο μετριοπαθής εάν η συμφωνία ξεκινήσει με περισσότερες υποσχέσεις απ' ό,τι αναμεονόταν και οι δασμοί υποχωρήσουν, μειώνοντας την πίεση στην οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ» πρόσθεσε ο κ. Varathan.
Πτώση καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, μετά τα κέρδη που σημειώθηκαν κατά τις προηγούμενες ημέρες, στον απόηχο των θετικών εξελίξεων που σχετίζονται με τις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου 2020 για το Brent υποχωρεί κατά -0,69% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 61,86 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,93% στα 56,62 δολ. ανά βαρέλι.
Όπως ανακοίνωσε χθες (7/11) ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου, Gao Feng, οι δύο χώρες συμφώνησαν να μειώσουν σταδιακά τους δασμούς που έχουν επιβάλλει στις εισαγωγές προϊόντων, ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας.
«Η ακύρωση των δασμών είναι ζωτικής σημασίας για την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας, γεγονός που και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να κάνουν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο κ. Gao.
Παράλληλα, δημοσίευμα του CNBC ανέφερε ότι οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ εξετάζουν περαιτέρω μείωση της παραγωγής τους, προκειμένου να διατηρήσουν τη σταθερότητα στην αγορά πετρελαίου.
Η συμφωνία των ΟΠΕΚ+ ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2020, ενώ οι χώρες που συμμετέχουν σε αυτή αναμένεται να πραγματοποιούν συνάντηση στη Βιέννη τον επόμενο μήνα, προκειμένου να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης