Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα δύο λάθη των τραπεζιτών που οδήγησαν στο επικοινωνιακό show της Επιτροπής Ανταγωνισμού – Δεν θα αποδειχθούν εναρμονισμένες πρακτικές

Τα δύο λάθη των τραπεζιτών που οδήγησαν στο επικοινωνιακό show της Επιτροπής Ανταγωνισμού – Δεν θα αποδειχθούν εναρμονισμένες πρακτικές
Το bankingnews ωστόσο θα επιχειρήσει να αναλύσει δύο σημαντικά γεγονότα στα οποία είχαν άμεση εμπλοκή οι τραπεζίτες που οδήγησαν στο επικοινωνιακό show της Επιτροπής Ανταγωνισμού
Στο εξωτερικό, στις ΗΠΑ, στην Γερμανία και σε άλλες χώρες οι αρμόδιες αρχές συχνά με αιφνίδιους ελέγχους μετά από εισαγγελική παραγγελία ή καταγγελίες δεσμεύουν υπολογιστές, ανακρίνουν τραπεζίτες.
Στην Ελλάδα αυτό που συνέβη στις 7 Νοεμβρίου 2019 δεν είχε ξανασυμβεί, ήταν μια πολιτική κίνηση εκφοβισμού αναφέρουν οι τραπεζίτες.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού με καταδρομικές κινήσεις, εμφανίστηκε στις τράπεζες, Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς, στην Attica bank και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών και έκανε φύλο και φτερό γραφεία, γραμματείς, διευθύνοντες συμβούλους, έγγραφα, emails, σκληρούς δίσκους υπολογιστών….  εικόνες πρωτοφανείς.
Σε άλλο ρεπορτάζ του bankingnews αναλύεται διεξοδικά το χρονικό και το ιστορικό από την κατάργηση της προμήθειας DAF που αφορά κατόχους ξένων καρτών, τις πιέσεις που ασκήθηκαν από την Fintech έως και τις πιέσεις που άσκησε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην συνάντηση που είχε με τους τραπεζίτες είχε ζητήσει μείωση των προμηθειών.
Επισήμως η Επιτροπή Ανταγωνισμού διεξήγαγε ελέγχους για τις προμήθειες και τα επιτόκια καταθέσεων και καρτών διερευνώντας εάν οι τράπεζες ακολουθούν εναρμονισμένες πρακτικές.
Το bankingnews ωστόσο θα επιχειρήσει να αναλύσει δύο σημαντικά γεγονότα στα οποία είχαν άμεση εμπλοκή οι τραπεζίτες που οδήγησαν στο επικοινωνιακό show της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Οι πραγματικές αιτίες

Τα δύο βασικά λάθη των τραπεζιτών που επιδείνωσαν την σχέση τους με την κυβέρνηση είναι τα εξής.
Να σημειωθεί ότι όλα τα βασικά διοικητικά στελέχη των 4 μεγάλων συστημικών τραπεζών προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ οπότε η συμβολικότητα της κίνησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού που προφανώς πήρε πολιτική εντολή δεν πρέπει να υποτιμηθεί.
1)Η κόντρα μεταξύ των τραπεζιτών και του υφυπουργού Ζαββού αρμοδίου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα ήταν ξεκάθαρα λάθος των τραπεζιτών.
Οι τραπεζίτες ίσως παρασυρόμενοι από τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα που σαμπόταρε το σχέδιο Ηρακλής για τα NPEs… υπερέβαλλαν και αρχικώς εμφανίζονταν ότι θα απορρίψουν τον νόμο δια της μη χρήση του.
Όταν ο Ζαββός έλαβε την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης και παρενέβη και ο SSM ο Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών για το ζήτημα οι τραπεζίτες κάμφθηκαν.
Το πρώτο λάθος ήταν η στάση των τραπεζιτών στο σχέδιο Ηρακλής.
Δεν έφερε την καταστροφή αλλά προβλημάτισε την κυβέρνηση.
Στην περίπτωση του Ηρακλή μπορεί να πει κανείς ότι οι τραπεζίτες εύλογα ήθελαν το καλύτερο για τις τράπεζες που διοικούν και λόγω αυτού να άσκησαν μεγαλύτερη πίεση και κριτική στην κυβέρνηση από ότι θα έπρεπε.
Και ενώ το πρώτο λάθος θα μπορούσε να ξεπεραστεί υπήρξε ένα δεύτερο λάθος που επικοινωνιακά εξέθεσε τους τραπεζίτες.
2)Ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους τραπεζίτες στο Μαξίμου και τους ζήτησε να παγώσουν ή μειώσουν τις προμήθειες με επίκεντρο την παραμεθόριο χώρα και τα νησιά.
Το τραγικό λάθος των τραπεζών ήταν ότι όλες μαζί μια Παρασκευή αποφάσισαν συντονισμένα να παγώσουν τις προμήθειες στα ATMs για τις καταθέσεις στην παραμεθόριο χώρα.
Με την κίνηση τους αυτή απέδειξαν ότι υπήρχαν συντονισμένες πρακτικές ακόμη και εάν δεν αποδεικνύονται, δεν μπορεί ένα τραπεζικό σύστημα να δρα υπό πανικό.
Οι τράπεζες παγώνοντας τις προμήθειες, όλες μαζί μέσα σε μια μέρα έδειξαν αδυναμία.
Οι τράπεζες έπρεπε να εμφανιστούν είτε απόλυτες, να μην μειώσουν καμία προμήθεια και να αιτιολογήσουν την στάση τους, είτε να εναρμονιστούν με την κυβέρνηση.
Οι ανακοινώσεις των τραπεζών για το πάγωμα των προμηθειών ήταν περίπου ανέκδοτο.
Αυτά τα δύο λάθη με κυριότερο το δεύτερο ήταν οι βασικές αιτίες ώστε το κράτος να χρησιμοποιήσει τα όργανα του και να στείλει την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις τράπεζες προκαλώντας ένα show εντυπώσεων και επικοινωνιακής στρατηγικής.
Η κυβέρνηση λοιπόν αισθάνθηκε ότι οι τράπεζες σχεδόν την κοροϊδεύουν και όπως έλεγαν οι παλαιοί… με το κράτος δεν τα βάζει κανείς.
Τα βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι
Α)Οι τραπεζίτες ακολούθησαν εναρμονισμένες πρακτικές που άπτονται του ανταγωνισμού;
Β)Οι τράπεζες επλήγησαν από αυτό το επικοινωνιακό show;
Οι τραπεζίτες που μίλησαν στο bankingnews δηλώνουν απερίφραστα ότι δεν θα αποδειχθούν οι εναρμονισμένες πρακτικές.
Οι τράπεζες προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον όπου η κερδοφορία βρίσκεται στο ναδίρ, η ποιότητα των κεφαλαίων είναι ακραία υποβαθμισμένη, οι τράπεζες έχουν ακόμη σοβαρές παθογένειες και προβλήματα του παρελθόντος να επιλύσουν.
Η κίνηση μιας τράπεζας επιδρά στην άλλη και στο πλαίσιο του ανταγωνισμού η μια τράπεζα ακολουθεί την άλλη όχι όμως στην λογική των εναρμονισμένων πρακτικών αλλά του κλασσικού και αγωνιώδους ανταγωνισμού.
Οι τραπεζίτες δηλώνουν ότι δεν θα βρεθεί τίποτε, ούτε επιβεβαιώνουν την πληροφορία ότι υπήρξε κάποιος… πληροφοριοδότης.
Οι τράπεζες επλήγησαν από το επικοινωνιακό show της Επιτροπής Ανταγωνισμού και το ακόμη χειρότερο, αποδυναμώθηκαν οι τραπεζίτες απέναντι στην κυβέρνηση.
Ποιος θα πίστευε ότι όχι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η ΝΔ θα ήταν αυτή που θα έστελνε την Επιτροπή Ανταγωνισμού στους τραπεζίτες.
Μπορεί να ειπωθεί ότι οι τραπεζίτες θα βρίσκονται σε ομηρεία από εδώ και στο εξής.
Όμως το κράτος, η κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει ρότα.
Οι τράπεζες είναι σύμμαχοι της οικονομίας, σύμμαχοι της αγοράς, οι τραπεζίτες προσπαθούν να επιβιώσουν στην κυριολεξία σε ένα περιβάλλον ισχνών αποδόσεων.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα χρειάζονται υποστήριξη, όχι κυνήγι μαγισσών, όχι show για να ικανοποιηθεί το λαϊκό αίσθημα.   
Οι τράπεζες στην Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση με προσοχή, δεν θα πρέπει να διαμορφωθεί μια εικόνα στο εξωτερικό που θα αποθαρρύνει τους επενδυτές.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα, χρειάζονται υποστήριξη, χρειάζονται ηρεμία και κυρίως χρειάζονται χώρο και χρόνο ώστε να δράσουν και να επιλύσουν τα προβλήματα τους.
Οι έλληνες τραπεζίτες έχουν όραμα για τον κλάδο και την εθνική οικονομία, αγωνιούν για τους εργαζόμενους τους και τους μετόχους τους αλλά και τους πελάτες τους.
Δίνουν καθημερινό αγώνα επιβίωσης σε μια αγορά όπου δεν παράγει κέρδη και είναι εγκλωβισμένοι στο παρελθόν λόγω των NPEs.
Η κυβέρνηση έστειλε ένα μήνυμα στις τράπεζες αλλά οποιαδήποτε συνέχεια μόνο ζημία στην εθνική οικονομία θα προκαλέσει.

Σοβαρή υποσημείωση

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το ζήτημα των προμηθειών είναι πολύ σημαντικό για την κοινωνία.
Για κάποιους πολίτες και τα 2,5 ευρώ έχουν αξία.
Για να εκτονωθεί η ένταση μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για τις νέες χρεώσεις και προμήθειες ειδικά στα ATMs και μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ θα πρέπει
Α)Οι τράπεζες να δημιουργήσουν ένα πιο δίκαιο πλαίσιο προμηθειών.
Π.χ. οι συναλλαγές στο γκισέ είναι περισσότερο κοστοβόρες από ότι στο ATMs.
Θα μπορούσαν οι τράπεζες για να αποσυμφορήσουν τα γκισέ να επιβάλλουν προμήθειες ώστε να οδηγήσουν τους καταναλωτές π.χ. στο web banking.
Β)Οι χρεώσεις στα ATMs μπορούν να διατηρηθούν π.χ. στα 2,5 με 3 ευρώ υπό ένα όρο.
Δεν μπορεί μια ανάληψη 50 ευρώ να επιβαρύνεται με 2,5 ευρώ αν αφορά συναλλαγή με άλλη τράπεζα και μια συναλλαγή 600 ευρώ επίσης να επιβαρύνεται με 2,5 ευρώ.
Θα πρέπει π.χ. για τα πρώτα 100 ευρώ να είναι δωρεάν και για μεγαλύτερα ποσά να υπάρχει μια διαβάθμιση που να καταλήγει στα 2,5 με 3 ευρώ χρεώσεις στις συναλλαγές.
Γ)Θα πρέπει τράπεζες και κυβέρνηση να ξανακαθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να επιλυθούν όλα τα ζητήματα όχι με ένταση αλλά με κατανόηση.
Οι τράπεζες να καταλάβουν την κυβέρνηση αλλά και η κυβέρνηση να καταλάβει τις τράπεζες


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης