Διεθνή ΜΜΕ: Έφοδος της Επ. Ανταγωνισμού στις τράπεζες - Τι δηλώνουν οι τραπεζίτες

Διεθνή ΜΜΕ: Έφοδος της Επ. Ανταγωνισμού στις τράπεζες - Τι δηλώνουν οι τραπεζίτες
Τραπεζικά στελέχη ανέφεραν στο Reuters την πραγματοποίηση «εκτενών» ελέγχων από τους υπαλλήλους της Επ. Ανταγωνισμού
Στο επίκεντρο κορυφαίων διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, όπως το Bloomberg και το Reuters, βρέθηκε η έφοδος της Επ. Ανταγωνισμού στις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να ελεγχθεί το κατά πόσο υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές στο ζήτημα των προμηθειών.
Μάλιστα στα δημοσιεύματα υπάρχουν και δηλώσεις, σαφώς ανώνυμες, τραπεζικών στελεχών τα οποία περιγράφουν την όλη διαδικασία και το γεγονός ότι οι υπάλληλοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού προχώρησαν σε κατασχέσεις σκληρών δίσκων, ενώ πραγματοποίησαν ευρύτατες έρευνες σε γραφεία ακόμη και ανώτατων στελεχών των ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι οι έλεγχοι έγιναν ταυτόχρονα τόσο στις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς) αλλά και στην Attica Bank.
 
Reuters: Έφοδος της Επ. Ανταγωνισμού στις τράπεζες - Τι δηλώνουν οι τραπεζίτες

Την είδηση της εφόδου κλιμακίων της Επιτροπής στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες μεταδίδει και το Reuters.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που μίλησαν στο Reuters, η έφοδος των κλιμακίων της Επιτροπής Ανταγωνισμού πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα στις εξής τράπεζες: Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, Attica Bank, αλλά και στα γραφεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η Επιτροπή εξετάζει την πολιτική προμηθειών και το ενδεχόμενο οι τραπεζίτες να συνεργάστηκαν όσον αφορά τις προμήθειες στις τραπεζικές συναλλαγές.
Από την πλευρά της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με τους λόγους της έρευνας.
«Μας κυνηγούν για τις προμήθειες στις συναλλαγές» δήλωσε ένας από τους τραπεζίτες υπό καθεστώς ανωνυμίας.
«Δεν μας επιτρέπεται να φύγουμε και αντιγράφουν τους σκληρούς δίσκους όλων των υπολογιστών.
Αλλά δεν έχουμε κάτι για να φοβόμαστε» δήλωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Μάλιστα, το Reuters υπενθυμίζει και τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους Έλληνες τραπεζίτες, τον περασμένο μήνα, όταν ο πρωθυπουργός τους ζήτησε να ανακαλέσουν τις αυξήσεις στις προμήθειες που ανακοίνωσαν για μια σειρά υπηρεσιών.
«Η έφοδος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα και εστίασε στον έλεγχο των χρεώσεων στις πιστωτικές κάρτες, τα ATMs κλπ, προκειμένου να δουν εάν υπήρξε συνεννόηση μεταξύ διαφορετικών τραπεζών» είπε ένας άλλος τραπεζίτης.
«Δεν πιστεύω ότι θα ανακαλύψουν κάτι, όταν τιμολογείς υπηρεσίες, φυσικά παρακολουθείς τους ανταγωνιστές σου.
Είναι παράξενο αν και η έρευνα διεξήχθη αφού οι τράπεζες μείωσαν τις χρεώσεις» τόνισε ο ίδιος.
Τέλος, δύο άλλοι τραπεζίτες υποστήριξαν ότι η έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού ήταν πολιτική υποκινούμενη και έκαναν λόγο για «σόου».
Image
Bloomberg: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού κάνει έφοδο στις ελληνικές τράπεζες

Στην έφοδο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα κεντρικά γραφεία των ελληνικών τραπεζών αλλά και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών αναφέρεται το Bloomberg.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, οι επιθεωρητές άρχισαν να ψάχνουν -νωρίς σήμερα (7/11/2019)- έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία στα κεντρικά γραφεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο αιφνιδιαστικός έλεγχος εστιάζει στο εάν οι τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank) εφαρμόζουν εναρμονισμένες πρακτικές όσον αφορά τις προμήθειες.
Μάλιστα, το Bloomberg επαναφέρει και παλιότερες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη.
«Δεν θα επιτρέψουμε παράλογες και υπερβολικές προμήθειες από τις τράπεζες, ούτε εναρμονισμένες πρακτικές από τις συστημικές τράπεζες» είχε δηλώσει ο υπουργός στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Image

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS