Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ξεπερνώντας ακόμη και τα όρια της ακραίας υπερβολής – Μηδένισε το spread Ελλάδας - Ιταλίας στο 1,23% το 10ετές… ενώ οι ΗΠΑ δανείζονται στο 1,90%

Ξεπερνώντας ακόμη και τα όρια της ακραίας υπερβολής – Μηδένισε το spread Ελλάδας -  Ιταλίας στο 1,23% το 10ετές… ενώ οι ΗΠΑ δανείζονται στο 1,90%
Πρόκειται για μια ακραία κερδοσκοπία που χρήζει προσοχής καθώς δημιουργείται μια ακραία φούσκα που δεν έχει προηγούμενο…
Η ακραία στρέβλωση… μπορεί να γίνει τελικώς και πιο ακραία.
Συνέβη και αυτό.
Η Ελλάδα στα 10 χρόνια δανείζεται στο 1,23% όταν η Ιταλία επίσης δανείζεται μεταξύ 1,22%, ουσιαστικά μηδένισε το spread Ελλάδος – Ιταλίας.
Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί έκπληξη, ήταν σχεδόν μονόδρομος αλλά επι της ουσίας δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη.
Το bankingnews έχει αναφέρει ότι το spread Ελλάδος - Ιταλίας θα γίνει αρνητικό δηλαδή έως -20 μονάδες βάσης.

Το παράδοξο είναι ότι η Ελλάδα είναι junk bond, απέχει 3 βαθμίδες από την κατηγορία investment grade ενώ η Ιταλία ήδη διαθέτει επενδυτική βαθμίδα με βάση τους οίκους αξιολόγησης.
Πρόκειται για μια ακραία κερδοσκοπία που χρήζει προσοχής καθώς δημιουργείται μια ακραία φούσκα που δεν έχει προηγούμενο…όταν θα σκάσει η φούσκα αυτή θα προκληθεί πανικός.
Το ακόμη πιο παράδοξο, τα επιτόκια στις ΗΠΑ μειώνονται και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται στο 1,90% δανείζονται οι αμερικανοί στα 10 χρόνια με όρους δολαρίου, όταν η Ελλάδα δανείζεται στο 1,22% με όρους ευρώ.
Η Ελλάδα δανείζεται όπως και η Ιταλία και η Ελλάδα δανείζεται καλύτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
 Γιατί όμως ενώ σημειώνεται αυτό το ακραίο ράλι στα ομόλογα, η Ελλάδα δεν αναβαθμίζεται και το ελληνικό χρηματιστήριο δεν ακολουθεί;
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι πολλαπλή.
-Σχετίζεται με το γεγονός ότι η βαθμολογία είναι υποδεέστερη της υφιστάμενης τιμολόγησης των ελληνικών assets.
Το ΒΒ- που βαθμολογείται η Ελλάδα δεν αντιστοιχεί σε 1,23% απόδοση στο 10ετές ομόλογο.  
-Σχετίζεται με την επιθετική προεξόφληση των πάντων με την έλευση της ΝΔ στην εξουσία στην Ελλάδα.
-Σχετίζεται με τα ποσοτική χαλάρωση που έχει προκαλέσει την μεγαλύτερη φούσκα όλων των εποχών στις αγορές ομολόγων.
-Σχετίζεται με την μειωμένη επενδυτική δραστηριότητα, με την έλευση της ΝΔ στην εξουσία, τοποθετήθηκαν κάποια κεφάλαια στο χρηματιστήριο και ακολούθως, η επαναφορά στην κανονικότητα της Ελλάδος αποκάλυψε ότι τα ελληνικά assets είναι ακριβά και οι ξένοι επενδυτές αποτραβήχτηκαν.
Οι τζίροι στο χρηματιστήριο και στα ομόλογα βρίσκονται στο ναδίρ και αυτό πιστοποιεί ότι οι επενδυτές έχουν μειώσει δραστικά το ενδιαφέρον τους για ελληνικό χρηματιστήριο και ομόλογα.
Όλοι οι επενδυτές κατανοούν ότι έχει δημιουργηθεί μια φούσκα που ειδικά στην Ελλάδα έχει προκαλέσει τις εξής ακραίες στρεβλώσεις
-Το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 1,22% και το Ιταλικό 10ετές 1,16% δηλαδή spread Ελλάδος – Ιταλίας 6 μονάδες βάσης.
-Το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 1,22% και το αμερικανικό 10ετές 1,90% σε όρους δολαρίου.
Οι ΗΠΑ δανείζονται πιο ακριβά από ότι η Ελλάδα είτε σε ευρώ, είτε σε δολάρια.
-Σχεδόν 164 ομόλογα στην Ευρώπη συνεχίζουν να έχουν αρνητικές αποδόσεις, τα χρεόγραφα με αρνητικές αποδόσεις διεθνώς ανέρχονται σε 17,2 τρισεκ. δολάρια.
-Στο χρηματιστήριο τόσο οι μετοχές των τραπεζών, όσο και οι μετοχές του FTSE 25 βρίσκονται σε υπερτιμημένη ζώνη, είναι ακριβές, ειδικά οι τράπεζες έχουν πλήρως προεξοφλήσει όλα τα θετικά νέα.
Βέβαια μπορεί να πει κανείς ότι από τα χαμηλά που σημείωσαν έχουν σημειώσει ένα μεγάλο ράλι αλλά αυτό είναι σχεδόν τίποτε εάν αναλογιστεί κανείς ότι τέλη του 2019…έφθασαν οι τράπεζες στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του… 2015.
Χρειάστηκαν 4 χρόνια για να επιστρέψουμε στο 2015.
Αυτό δεν το ονομάζεις αποτυχία αλλά σίγουρα δεν το ονομάζεις και επιτυχία.

Τι χρειάζεται για να αλλάξει η στασιμότητα;

Χρειάζονται να αλλάξουν πρώτα το διεθνές περιβάλλον και μετά το εσωτερικό.
Οι μειώσεις επιτοκίων και η ποσοτική χαλάρωση των κεντρικών τραπεζών είναι απόδειξη ότι οι οικονομίες σε ΗΠΑ και Ευρώπη δεν πάνε καλά.
Μέχρι να διαμορφωθεί η βεβαιότητα ότι οι οικονομίες ανακάμπτουν οι επενδυτές δεν θα ρισκάρουν.
Ειδικά στην Ελλάδα, χρειάζονται θετικές εκπλήξεις από την οικονομία και τις τράπεζες.
Για τους επόμενους μήνες εκπλήξεις δεν θα έχουμε.
Γίνονται προσπάθειες για βελτίωση αλλά όλα αυτά έχουν προεξοφληθεί.
Για να μπορέσει να αλλάξει αυτή η στασιμότητα απαιτούνται εκπλήξεις στο ΑΕΠ, στην πιστοληπτική ικανότητα και στο ρυθμό μείωσης των NPEs στις τράπεζες.
Εάν σήμερα τα NPEs δεν ήταν 43% αλλά 5% οι τράπεζες θα είχαν διπλάσια χρηματιστηριακή αξία.
Όμως οι γνωρίζοντες ξέρουν ότι για να γίνει αυτό, οι τράπεζες θα πρέπει να πληρώσουν ένα ακριβό κεφαλαιακό λογαριασμό.
Η πορεία προς την κανονικότητα δεν είναι εύκολη υπόθεση για την Ελλάδα που κλονίστηκε συθέμελα λόγω της οικονομικής κρίσης.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης