Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τραπεζική αναλαμπή έως +5% στο ΧΑ +1,12% στις 869 μον. και λόγω εμπορίου – Αύξηση short στην ΕΤΕ, περιορισμένα τα ανοδικά περιθώρια

Τραπεζική αναλαμπή έως +5% στο ΧΑ +1,12% στις 869 μον. και λόγω εμπορίου – Αύξηση short στην ΕΤΕ, περιορισμένα τα ανοδικά περιθώρια
Η χρηματιστηριακή αγορά με οδηγό τις τράπεζες επαναπροσέγγισε τις 870 μονάδες μετά την τετραήμερη πτώση - Ο Τραπεζικός Δείκτης στις 855 μονάδες στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες
(upd16)Ανοδικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, στις 869 μονάδες με επίκεντρο τα κέρδη στις τράπεζες έως +5%, αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 ακολουθώντας την άνοδο των διεθνών αγορών.
Έντονη αισιοδοξία επικρατεί στις διεθνείς αγορές για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας, ενώ εκτιμάται ότι η πρώτη φάση της συμφωνίας είναι εφικτό να υπογραφεί εντός του Νοεμβρίου 2019.

Ενδεικτικά, ο δείκτης Dax στην Γερμανία καταγράφει κέρδη +0,80% ενώ ανοδικά κινείται και ο Dow Jones στο +0,80%.
Ειδικότερα στις τράπεζες, ξεχώρισε η Eurobank με κέρδη +5,20% η οποία έχει κάλυψε περίπου το 65% του συνολικού όγκου των τραπεζών συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων και ακολούθησαν Alpha Bank +4,35%, Πειραιώς +3,37% και Eθνική +2,5%.
Σημειώνεται ότι όλες οι τράπεζες εκτός της Εθνικής έκλεισαν στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες.
Εν τω μεταξύ, σε μικρή αύξηση της short θέσης του στην Εθνική σε ποσοστό 1,61% από 1,57%, προχώρησε το fund Oceanwood Capital Management LTD.
Η σημερινή αντίδραση έχει χαρακτηριστικά τεχνικά, περισσότερο είναι μια αναλαμπή μετά την πτώση των τελευταίων ημερών.
Οι τραπεζικές μετοχές δεν έχουν ουσιώδη ανοδικά περιθώρια για το ορατό διάστημα, ωστόσο με ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις της Alpha bank στις 20 Νοεμβρίου για την μείωση των NPEs και της Eurobank έως τα τέλη Νοεμβρίου. .
Εν τω μεταξύ δεν αναμένονται ουσιώδεις αλλαγές στην σημερινή 7/11 προγραμματισμένη τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της Morgan Stanley Capital International(MSCI) όσον αφορά τους δείκτες MSCI Greece ωστόσο αναμένεται αύξηση του ειδικού βάρους της αγοράς της Κίνας. 
Υπενθυμίζουμε ότι σε αυτή την αναδιάρθρωση, μειώνεται η στάθμιση του ΟΠΑΠ, μετά την αύξηση του μεριδίου της Sazka Group μέσω της δημόσιας πρότασης ενώ οι αναφορές ότι θα εισέρχονταν ο Μυτιληναίος ή η Πειραιώς δεν ευσταθόυν.
Επίσης υπάρχουν κάποιες πληροφορίες σχετικά με την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI οι οποίες αναφέρουν ότι θα αφαιρεθεί η μετοχή του Τιτάνα λόγω διασποράς, η οποία περιορίστηκε μετά τη δημόσια πρόταση.
Παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες προσέγγισαν τις τιμές των αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων του 2015 - πλην της Πειραιώς – και εμφανίζουν σημάδια κόπωσης έχοντας καταγράψει υπεραποδόσεις από την αρχή του έτους με εύλογες τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών…. εντούτοις μόνο με νέους καταλύτες μπορεί να κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα.
Οι άμεσες κινήσεις των διοικήσεων των τραπεζών αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης  ενδεχομένως ανακόψουν την πτωτική πορεία των τελευταίων ημερών.
Ειδικότερα, στις 20 Νοεμβρίου η Alpha bank θα ανακοινώσει τον οδικό χάρτη για τον τρόπο μείωσης των NPEs ενώ η  Eurobank παρά τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια τελικώς θα κλείσει deal με την Pimco που αφορά 26 δισεκ. NPEs
Επιπλέον η κυβέρνηση θέλει να επιτύχει την  βέλτιστη λύση για την  Πειραιώς ώστε να απελευθερωθεί από το βάρος του Cocos μιας υποχρέωσης της Πειραιώς προς το ελληνικό δημόσιο ύψους 2 δισεκ. χωρίς οι παρεμβάσεις της να θεωρηθούν προφανώς state aid, κρατική βοήθεια.
Παράλληλα με την μείωση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα έχουν ανακάμψει οι τιμές και στα εταιρικά και τραπεζικά ομόλογα.
Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση στο ομολογιακό tier 2 της Εθνικής τράπεζας έχει υποχωρήσει στο 5,55% όταν η έκδοση του ομολόγου ήταν στο 8,25% πριν μερικούς μήνες ενώ δεν αποκλείεται η Alpha bank στην έκδοση ομολογιακού μειωμένης εξασφάλισης που αναμένεται …λόγω και της κεφαλαιακής της επάρκειας να επιτύχει αποδόσεις και κάτω από 5% στο 4,80% ή και χαμηλότερα
Στα μη τραπεζικά blue chips, τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν οι Ελλάκτωρ, Jumbo, Aegean, ΟΠΑΠ ενώ υποχώρησαν Sarantis, ΟΤΕ, Motor Oil.
Τα καθαρά κέρδη του Τιτάνα στο 9μηνο του 2019 ανήλθαν στα 45,3 εκατ. ευρώ, έναντι 50,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο 9μηνο του 2018, καταγράφοντας πτώση 9,9% ενώ η  βελτιωμένη απόδοση του 3ου τριμήνου συνέβαλε στη θετική εξέλιξη των μεγεθών του 9μήνου.
Τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ το τρίτο τρίμηνο του 2019 ανήλθαν στα 125,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 16,6% σε ετήσια βάση.
Σήμερα, στην αγορά ομολόγων, καταγράφεται επιδείνωση με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,22%, ομοίως και το ιταλικό 10ετές στο 1,16% μηδενίζοντας ουσιαστικά το μεταξύ τους spread..
Επίσης, σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 145 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής  βρίσκεται στις 5812 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με μεικτά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,56% και τον Γενικό Δείκτη -0,08%.
Λίγο πριν τo κλείσιμο της αγοράς με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Eurobank +5,20% και η δεικτοβαρής Alpha Bank +4,35%... αλλά και στο σύνολο σχεδόν  των μη τραπεζικών blue chips, o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +4,11% και ο Γενικός Δείκτης +1,21%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με άνοδο +1,12% στις 869 μονάδες έχοντας υψηλό στις 870,22 μονάδες και χαμηλό στις 859,12 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 62,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 8,3 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 31,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 23,9 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 8,27 εκατ. ευρώ και όγκου 4,62 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 350 χιλ. τεμάχια αξίας 995 χιλ. ευρώ και η Eurobank 4 εκατ. τεμάχια αξίας 3,46 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 250 χιλ. τεμάχια αξίας 3,38 εκατ. ευρώ και η Jumbo 24,6 χιλ. τεμάχια αξάις 440 χιλ. ευρώ. 

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 869 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 870-880 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 900 μονάδων.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται στην ζώνη των 860-850 μονάδων και ακολουθούν οι 830-820 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 855 μονάδες στην πρώτη αντίσταση των 850-860 μονάδων και ακολουθούν οι 880 και οι 900 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 820 μονάδες και ακολουθούν οι 800-790 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Ενδιαφέρουσες εξελίξεις λαμβάνουν χώρα στο τραπεζικό σύστημα οι οποίες αναμένεται να έχουν θετική επίδραση τόσο στον κλάδο όσο και στην οικονομία.
1)Στις 20 Νοεμβρίου η Alpha bank θα ανακοινώσει τον οδικό χάρτη για τον τρόπο μείωσης των NPEs με τιτλοποίηση 10 δισεκ. NPEs και με έκδοση ομολογιακού μειωμένης εξασφάλισης 500 εκατ και με επιτόκιο 5%.
2)Η Eurobank παρά τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια τελικώς θα κλείσει deal με την Pimco που αφορά 26 δισεκ. NPEs.
3)To TXΣ ο βασικός μέτοχος των τραπεζών εκπροσωπώντας το ελληνικό δημόσιο ποντάρει στην Εθνική τράπεζα και μετά τις διοικητικές αλλαγές που σημειώθηκαν θέλει να δει την τράπεζα να επιτυγχάνει του στόχους της.
4)Η κυβέρνηση σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή σχεδιάζει μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2020 να αναζητήσει την βέλτιστη εναλλακτική λύση για το Cocos το μετατρέψιμο σε μετοχές ομόλογο ύψους 2 δισεκ. ευρώ ώστε να βοηθήσει την τράπεζα.
Δεν μπορεί να υπάρξει παράταση της λήξης του Cocos σε 36 μήνες καθώς θα θεωρηθεί κρατική βοήθεια και πιστωτικό γεγονός αλλά αναζητούνται άλλες λύσεις υποστηρικτικές προς την τράπεζα Πειραιώς.

Η επικαιρότητα

Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν σήμερα, στο 1,8% του ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2019 ενώ για το 2020 η Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη ύψους 2,3% του ΑΕΠ και 2% για το 2021 επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του bankingnews.gr.
Φορολογική «ανάσα» δέκα ετών για να σβήσουν τις λογιστικές ζημίες που έχουν δημιουργηθεί από το 2014 και μετά υπόσχεται η κυβέρνηση σε 100.018 ζημιογόνες επιχειρήσεις (με βάση τη χρήση του 2018) με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που δίνεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.
Με το φορολογικό νομοσχέδιο των 100 και πλέον άρθρων η κυβέρνηση τα «δίνει όλα» στις επιχειρήσεις σκεπτόμενη ότι με τον τρόπο αυτό θα «ανοίξουν οι δουλειές» και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες με τη σειρά τους θα συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και στην κατάκτηση του στόχου για ανάπτυξη 2,8% τον επόμενο χρόνο.
Τη δέσμευση ότι εάν κερδίσει τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ τον Ιανουάριο του 2020 διατύπωσε ο επικεφαλής των Συντηρητικών, Boris Johnson κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του κόμματος του.
Την επιβολή σοβαρών κυρώσεων στην Τουρκία εάν αυτή παραβιάζει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη βόρεια Συρία ζητούν να επιβάλλει η κυβέρνηση Trump Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί γερουσιαστές.
Σημειώνεται ότι οι γερουσιαστές διαμαρτυρήθηκαν εντονότερα για την απόφαση του Trump να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα που ήταν ανεπτυγμένα σε διάφορες περιοχές της Συρίας, στην οποία πολλοί είδαν την εγκατάλειψη των Κούρδων μαχητών που πολέμησαν για χρόνια στο πλευρό των ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπρόσωπου του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, Gao Feng,  το ποσό της δασμολογικής ελάφρυνσης που θα έρθει στην πρώτη φάση, και που θα υπογραφεί τις προσεχείς εβδομάδες, θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας,
Όπως είπε ο Gao Feng, εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, η αναλογία των δασμών που θα ακυρωθούν, πρέπει να είναι η ίδια.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι έπειτα από 16 μήνες αντεγκλήσεων και ανταλλαγών επιπρόσθετων δασμών, καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλει να δώσει εικόνα αδυναμίας στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό.
Η Κίνα αξιώνει να καταργηθούν ή να μειωθούν αρκετοί δασμοί, ώστε η συμφωνία να μην προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό.
Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας εργάζονται για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σε βαθμό που θα επιτρέψει να υπογραφτεί «προκαταρκτική» συμφωνία για το εμπόριο ανάμεσά τους πιθανόν ακόμη και μέσα στον Νοέμβριο, ωστόσο το πού θα υπογραφτεί το κείμενο με τη σειρά του μετατρέπεται πλέον σε αντικείμενο διαπραγμάτευσης, με τις προτάσεις εκατέρωθεν να συμπεριλαμβάνουν από την Αλάσκα ως την Ελλάδα.

Ήπιες ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με ήπιες ανοδικές τάσεις  έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (7/11) οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο της είδησης ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προχωρήσουν σε μείωση των δασμών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη +0,11%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε αμετάβλητος στις 2978,71 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με κέρδη +0,38%% στις 27793 μονάδες

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Αισιοδοξία επικρατεί στις διεθνείς αγορές για τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας, καθώς εκτιμάται ότι η πρώτη φάση της συμφωνίας είναι εφικτό να υπογραφεί εντός του Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές μετοχές να ενισχύονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών.
Η άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διατηρτείται για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση.
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +0,80%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,45%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,65%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,45% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με κέρδη +0,25%...
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,80%, ο S&P στο +0,45%, ο Nasdaq στο +0,70% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,68% ( 9,69 δολ.)

Κέρδη στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές – Στο επίκεντρο η Eurobank

Με κέρδη έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα με εξαίρεση τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στην Eurobank και οι οποίες κάλυψαν περίπου το 65% των τραπεζικών συναλλαγών..
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Eurobank και ακολούθησαν οι υπόλοιπες  
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,8750 ευρώ με άνοδο +2,5% με όγκο 3,39 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,63 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,8480 ευρώ με άνοδο +4,35% με όγκο 4,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,85 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,9980 ευρώ με άνοδο +3,67% με όγκο 1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,31 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8895 ευρώ, με άνοδο +5,20% με όγκο 15,23 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,30 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,34 ευρώ, με πτώση -0,30% και κεφαλαιοποίηση 598 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,42 ευρώ, με άνοδο +2,94% και όγκο 220 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 194 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,10 ευρώ, με άνοδο +0,28% και κεφαλαιοποίηση 280 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Mε ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των  μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Ελλάκτωρ, Jumbo,  Aegean, ΟΠΑΠ.
Στον αντίποδα, υποχώρησαν Sarantis, ΟΤΕ, Motor Oil.
H Coca Cola έκλεισε στα 27,51 με άνοδο +0,40% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,16 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,47 ευρώ, με πτώση -0,59% και αποτίμηση 6,46 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,1040 ευρώ με άνοδο +1,17% και αποτίμηση 720 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,13 ευρώ με πτώση -0,23% και κεφαλαιοποίηση 494 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,6850 ευρώ με άνοδο +1,41% και αποτίμηση 3,11 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,02 ευρώ, με άνοδο +0,22% και κεφαλαιοποίηση 1,49 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,68 ευρώ, αμετάβλητα και κεφαλαιοποίηση 2,65 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,94 ευρώ με πτώση -0,27% και κεφαλαιοποίηση 2,43 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,8250 ευρώ με άνοδο +0,26% και κεφαλαιοποίηση 1,40 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 18,13 ευρώ με άνοδο +2,89% και κεφαλαιοποίηση 2,47 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,3320 ευρώ, με άνοδο +0,15% και κεφαλαιοποίηση 253 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,50 ευρώ, με άνοδο +0,18% και με κεφαλαιοποίηση στα 285 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,09830 ευρώ, με πτώση -0,20% και κεφαλαιοποίηση 92 εκατ. ευρώ.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,22% - Ισχυρές πιέσεις στα ομόλογα της Νότιας Ευρώπης - Μηδενίζεται το spread Ελλάδος – Ιταλίας.

Επιδείνωση σημειώνεται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης.
Η Ελλάδα στα 10 χρόνια δανείζεται στο 1,22% ενώ στην Ιταλία το 10ετές βρίσκεται στο 1,16% μηδενίζοντας ουσιαστικά το μεταξύ τους spread.
Το παράδοξο είναι ότι η Ελλάδα είναι junk bond, απέχει 3 βαθμίδες από την κατηγορία investment grade ενώ η Ιταλία ήδη διαθέτει επενδυτική βαθμίδα με βάση τους οίκους αξιολόγησης.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,22%  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,16%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,22% με το αμερικανικό 10ετές 1,90% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούσαν σχεδόν βίους παράλληλους….αν και η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 6 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 95 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς προς το 1% είναι πλέον πιθανό σενάριο αλλά δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,20 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,24% με απόδοση αγοράς 0,25% και απόδοση πώλησης 0,23%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 110,27 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 113,33 μονάδες βάσης και απόδοση 0,38% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019 στο 0,38%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 114,80 μονάδες βάσης και απόδοση 0,52% με το ιστορικό χαμηλό 0,52% στις 7 Νοεμβρίου 2019 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,41 μονάδες βάσης και απόδοση 0,74%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 121,02 μονάδες βάσης και απόδοση 1,07% με απόδοση αγοράς 1,07% και απόδοση πώλησης 1,06%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,68 μονάδες βάσης και απόδοση 1,21% με απόδοση αγοράς 1,22% και απόδοση πώλησης 1,20.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο 1,155%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 126,80 μονάδες βάσης και απόδοση 1,63%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 129,35  μονάδες βάσης και απόδοση 1,97%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 136,65 μονάδες βάσης και απόδοση 2,13%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,09% σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 149 μονάδες βάσης από 151 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 145 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5.812 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,45% ή 145 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Μεγάλη επιδείνωση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης

Μεγάλη επιδείνωση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης απόρροια κυρίως των μεγάλων αβεβαιοτήτων για την παγκόσμια οικονομία.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στο 1,16% στις 7 Νοεμβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 7/11/2019 στο -0,27% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,11% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,27% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,35% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,16% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,52%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης