Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

EBRD: Επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στα Δυτικά Βαλκάνια το 2020

EBRD: Επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στα Δυτικά Βαλκάνια το 2020
Η οικονομική ανάπτυξη στα Δυτικά Βαλκάνια είχε ήδη παρουσιάσει σημάδια "κόπωσης" από το α΄εξάμηνο του 2019
Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των οικονομιών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων το 2020 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, αν και οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι πιο "μετριοπαθείς" τον επόμενο χρόνο, οι άμεσες ξένες επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένουν ιδιαίτερα ισχυρές σε όλη την περιοχή, καθώς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της γεωγραφικής θέσης των χωρών, το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και το προσιτό εργατικό κόστος, αποτελούν ελκυστικά κίνητρα επενδύσεων.
Η οικονομική ανάπτυξη στα Δυτικά Βαλκάνια είχε ήδη παρουσιάσει σημάδια "κόπωσης" από το α΄εξάμηνο του 2019 (μείωση 1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018), με εξαίρεση τις οικονομίες του Κοσόβου και της Βόρειας Μακεδονίας, υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση της EBRD που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις του Brexit, στην έκθεση τονίζεται ότι η άμεση επίπτωση ενός "ήπιου" Brexit στις περισσότερες από τις οικονομίες της περιοχής θα είναι περιορισμένες.
Οι έμμεσες επιπτώσεις (κυρίως η αδύναμη ανάπτυξη στην ευρωζώνη) αναμένεται να είναι μεγαλύτερες στην περίπτωση ενός "σκληρού" Brexit, ιδίως στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Στην Αλβανία, έπειτα από την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας και τη διαμόρφωσή του στο 4,1% το 2018, το 2019 προβλέπεται ότι θα κλείσει με μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης (2,8%).
Η ανάπτυξη της οικονομίας εκτιμάται ότι θα βασιστεί κατά κύριο λόγο στην ιδιωτική κατανάλωση.
Η πρόβλεψη για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως της οικονομικής επιβράδυνσης στην Ιταλία και την υπόλοιπη ευρωζώνη, την καθυστέρηση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στην πολιτική σκηνή της χώρας, επισημαίνεται.
Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 2,7%, μειωμένος σε σχέση με το 3,6% το 2018.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση των εξαγωγών και την αύξηση των εισαγωγών.
Παρά το γεγονός ότι η ιδιωτική κατανάλωση καταγράφει ανοδική τροχιά (+3% σε ετήσια βάση), δεν φαίνεται να είναι αρκετή για να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Το 2019 και το 2020 αναμένεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 3%.
Ισχυρές οικονομικές "επιδόσεις" κατέγραψε το 2019 το Κόσοβο, αφού έπειτα από τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 3,8% το 2018, η οικονομία καταγράφει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική και προβλέπεται να κλείσει με ρυθμό που ενδέχεται να ξεπεράσει το 4% το 2019.
Στο Μαυροβούνιο, παρά την σταθερά ισχυρή παρουσία του τουριστικού κλάδου στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, μεγάλα επενδυτικά έργα που δεν έχουν ολοκληρωθεί οδηγούν σε επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, ο οποίος αναμένεται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,8% το 2019 και στο 2,6% το 2020.
Η οικονομία στη Βόρεια Μακεδονία συνεχίζει να "αναρρώνει" έπειτα από την πολιτική κρίση του 2017 - τονίζεται στην ίδια έκθεση - και το 2019 αναμένεται να κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης 3,2%, όπως και το 2020.
Στη Σερβία, το 2019 και το 2020, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται να κινηθεί στο 3,2% και το 3,5%, αντίστοιχα.
Οι εξαγωγές και η εσωτερική ζήτηση αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να αποτελούν τους βασικούς πρωταγωνιστές στη διαμόρφωση του ΑΕΠ την επόμενη διετία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης