Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με τέσσερις άξονες το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Με τέσσερις άξονες το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού
Στόχος της κυβέρνησης είναι ως το τέλος του έτους να έχει μεταφερθεί το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων που είναι στα νησιά, σε δομές στην ενδοχώρα
Μπορεί να χάθηκε χρόνος, να μην αξιοποιήθηκαν πόροι, να μην βρέθηκε ο συντονισμός όλα τα προηγούμενα χρόνια σε ότι αφορά το μεταναστευτικό που αναδεικνύεται καθώς φαίνεται σε «γόρδιο δεσμό» για την κυβέρνηση, ωστόσο, τη δεδομένη στιγμή, η ανάγκη να υπάρξει ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο να είναι λειτουργικό και να πείσει και την κοινή γνώμη, είναι πλέον επιβεβλημένο.
Προς αυτή την κατεύθυνση, το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου θα βασιστεί σε τέσσερις άξονες.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, προτεραιότητα θα δοθεί στα νέα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και τις επαναπροωθήσεις.
Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να συμβάλουν στη διαχείριση της πρωτοφανούς κρίσης ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα περίπου 4.000 ασυνόδευτα παιδιά.
Στόχος της κυβέρνησης είναι ως το τέλος του έτους να έχει μεταφερθεί το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων που είναι στα νησιά, σε δομές στην ενδοχώρα.
Οι τελικές αποφάσεις πάντως, πιθανότατα θα ληφθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο αφού θα έχουμε και την άτυπη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, συγκεκριμένα το Σάββατο, όπου κι εκεί αναμένεται να συζητηθεί το φλέγον για την κυβερνών κόμμα, μεταναστευτικό ζήτημα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επιθυμούν να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων οι οποίες θα αλληλοσυμπληρώνονται μεταξύ τους.
Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με το ΝΑΤΟ για ακόμη καλύτερη φύλαξη των συνόρων ενώ στο Μαξίμου κινούνται με γνώμονα την άμεση αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και σε αυτό πλαίσιο επιδιώκουν να τρέξουν οι νέες διαδικασίες για το άσυλο που ψηφίστηκαν από τη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, να ολοκληρωθούν οι μετεγκαταστάσεις των προσφύγων στην ενδοχώρα καθώς και τα νέα προαναχωρησιακά κέντρα τα οποία θα δημιουργηθούν αλλά να έχουμε επίσης αποτέλεσμα και στις επαναπροωθήσεις, δηλαδή στις επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο.
Κάτι το οποίο αποτελεί ένα πολύ δύσκολο πεδίο και κατά συνέπεια, σε πολύ μεγάλο βαθμό, από αυτό θα δοκιμαστεί η επιτυχία του σχεδίου της κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται σταδιακά, η αποσυμφόρηση των νησιών και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να γίνουν ακόμη 4.000 μετεγκαταστάσεις προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα ενώ μέχρι το τέλος του έτους ο συνολικός αριθμός θα προσεγγίσει τις 12.000 από την αρχή αυτής της διαδικασίας.
Με στόχο ως το Φεβρουάριο του 2020 να έχουμε φτάσει τις 20.000 μετεγκαταστάσεις προσφύγων κι εκεί να ολοκληρωθεί η αποσυμφόρηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες κυβερνητικών αξιωματούχων, η φιλοξενία των προσφύγων θα γίνει σε ξενοδοχεία αλλά και σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις που ήδη ετοιμάζονται σε διάφορα σημεία της χώρας. Κατά τις ίδιες πηγές, μεταξύ των περιοχών στις οποίες θα δημιουργηθούν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, συγκαταλέγονται η Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος ενώ επισημαίνεται ότι ο αριθμός των προσφύγων δεν θα ξεπερνά το 1% του πληθυσμού της κάθε περιφέρειας στην οποία θα γίνει η μετεγκατάσταση.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης