Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ένας original Νεοφιλελεύθερος, ρε παιδιά

tags :
Ένας original Νεοφιλελεύθερος, ρε παιδιά
Σε λίγο διάστημα οι τράπεζες θα παίρνουν προμήθειες από τους καταθέτες αφού δεν θέλετε οι προμήθειες να επιβαρύνουν τους χρήστες
Ο τρόπος που αντιμετώπισε η κυβέρνησης της ΝΔ τις τράπεζες για τις υπερβολικές  προμήθειες μας έβαλε σε σκέψη ή ήταν ένας τρόπος να αποκαλύψει τις ευαισθησίες της προς τα χαμηλά οικονομικά στρώματα της  κοινωνίας,  που δεν ήταν σε θέση να πληρώνουν 2,8 ευρώ για την έκδοση του PIN.
Η κυβέρνηση με τη στάση της κέρδισε τις εντυπώσεις έναντι των πολιτών πιθανόν να πήρε και μπράβο ακόμη και από κάποιους αριστερούς.
Το ζητούμενο όμως στην παρούσα φάση δεν είναι να ανακαλύψουμε τις ευαίσθητες αριστερίζουσες χορδές της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά αν η ΝΔ  είναι πράγματι αυτό που ευαγγελίζεται μια νεοφιλελεύθερη παράταξη που θέλει η αγορά  να   διαμορφώνει τους δικούς της κανόνες μέσα από τον ανταγωνισμό.
Αν είναι η ΝΔ φλερτάρει με αριστερές απόψεις και ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί δεξιές  ή φιλελεύθερες πολιτικές δεν θα βγάλουμε άκρη.
Η απορία μας είναι μία και μοναδική.
Η παρέμβαση της κυβέρνησης παρότι είχε αποτέλεσμα έγινε μέσα σε θεσμικό επίπεδο ή  παραβιάστηκε για το καλό των πολλών ακόμη και ας χάνουν οι τράπεζες.
Τελικά κέρδισαν και οι δύο, τόσο οι τράπεζες όσο και η κυβέρνηση ενώ έχασαν οι πολλοί  δηλαδή οι όλοι μας.
Για το απλό απλούστατο λόγο δεν αξιοποιήθηκε η Επιτροπή Ανταγωνισμού  για να  ξεκινήσει έρευνα για τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές στις προμήθειες των τραπεζών και να ορίσω αυθαίρετα τη λήξη της έρευνας ακόμη και μέχρι το 2022.
Ο  θεσμός του Συνηγόρου του Πολίτη, δεν πρόλαβε να πάρει θέση όπως και η  Γενική  Γραμματεία του Καταναλωτή.
Δηλαδή έχουμε αρκετά θεσμικά όργανα για να βάλουν τάξη στις αυθαιρεσίες των τραπεζών ή  αλλιώς να δοκιμάσουμε στην πράξη την αξία των θεσμών,  και έρχεται η νεοφιλελεύθερη παράταξη της ΝΔ που είναι υπέρ των αγορών και λύνει το θέμα με δύο τηλεφωνήματα και με μία συνάντηση.
Αξίζει να επισημάνω ότι χάθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσουμε ακόμη και τον «κοριό» της ΕΥΠ   για τυχόν επικοινωνίες μεταξύ των στελεχών των τραπεζών που πιθανόν να προετοίμαζαν   το ύψος των προμηθειών.
Αν είχαν παρέμβει τα θεσμικά όργανα της πολιτείας θα μαθαίναμε τα δικαιώματα  των τραπεζών όπως και των χρηστών του τραπεζικού συστήματος.
Στο ενδεχόμενο  να επανέλθει μια αριστερή κυβέρνηση στην εξουσία  και έλεγε απαγορεύονται να βάζουν  προμήθειες οι τράπεζες, θα έδινε νέα πνοή στην καθημερινότητά της  δημιουργώντας νέες φιλοδοξίες και  στο κίνημα που βρίσκεται  εν υπνώσει .   
Πάντως οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ Άδωνις  Γεωργιάδης κινητοποιήθηκε άμεσα επαναφέροντας στην τάξη τους τραπεζίτες αλλά δεν ξέρω αν μπορεί να δώσει λύση σε μία οικογένεια όταν ο σπιτονοικοκύρης  ζητάει την αύξηση του ενοικίου εξαιτίας του AirBnB,  όταν μάλιστα η  αγορά διαμορφώνεται ελεύθερα. Η νεοφιλελεύθερη παράταξη της ΝΔ έχει να δώσει λύσεις στους γονείς που δεν μπορούν να στείλουν το παιδί τους να σπουδάσει διότι το κόστος είναι απαγορευτικό;   
Για  να μη ξεφύγουμε από το θέμα σε λίγο διάστημα οι τράπεζες θα παίρνουν προμήθειες από τους καταθέτες αφού δεν θέλετε οι προμήθειες να επιβαρύνουν τους χρήστες.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης