Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο ΟΠΕΚ προβλέπει μείωση του μεριδίου του στην αγορά πετρελαίου - Αναθεωρεί πτωτικά την πρόβλεψη για τη ζήτηση για το 2019

tags :
Ο ΟΠΕΚ προβλέπει μείωση του μεριδίου του στην αγορά πετρελαίου - Αναθεωρεί πτωτικά την πρόβλεψη για τη ζήτηση για το 2019
ΟΠΕΚ θα προσφέρει μειωμένη ποσότητα πετρελαίου τα επόμενα πέντε χρόνια καθώς αυξάνεται η παραγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου
ΟΠΕΚ θα προσφέρει μειωμένη ποσότητα πετρελαίου τα επόμενα πέντε χρόνια καθώς αυξάνεται η παραγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου αλλά και η παραγωγή από άλλες ανταγωνιστικές πηγές, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός.
Η παραγωγή αργού πετρελαίου και άλλων υγρών προϊόντων του ΟΠΕΚ αναμένεται να μειωθεί στα 32,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το 2024, όπως ανέφερε ο Οργανισμός στην έκθεση 2019 World Oil Outlook, που έδωσε σήμερα (5/11) στη δημοσιότητα.
Για το 2019, η πρόβλεψη είναι 35 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Ο αυξανόμενος ακτιβισμός υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος στη Δύση και η διευρυνόμενη χρήση εναλλακτικών καυσίμων βάζουν στο μικροσκόπιο τη μακροπρόθεσμη ζήτηση για πετρέλαιο καθώς και το πόσο ισχυρή είναι αυτή.
Στην έκθεσή του, ο ΟΠΕΚ αναθεωρεί προς τα κάτω τη μεσοπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη ζήτηση για πετρέλαιο.
Η ποσότητα πετρελαίου που προσφέρει ο ΟΠΕΚ μειώνεται τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο συμφωνίας με τη Ρωσία και άλλες χώρες που δεν είναι μέλη του, με στόχο τη στήριξη της αγοράς.
Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου, ως αποτέλεσμα της κίνησης αυτής, ενίσχυσαν την παραγωγή από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ και ο Οργανισμός αναμένεται να περιορίσει την παραγωγή το 2020.
Ο ΟΠΕΚ, ένας 14μελής οργανισμός παραγωγών στους οποίους περιλαμβάνεται η Σαουδική Αραβία --η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο-- το Ιράκ και το Ιράν, αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου μεσοπρόθεσμα.
Ο Οργανισμός εκτιμά ότι η κατανάλωση πετρελαίου το 2023 θα διαμορφωθεί στα 103,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τα 104,5 εκατ. βαρέλια στην περυσινή έκθεση. Μακροπρόθεσμα, η ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να αυξηθεί κατά 12 εκατ. βαρέλια στα 110,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το 2040, επίπεδο επίσης χαμηλότερο σε σχέση με την περυσινή πρόβλεψη.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης