Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πιερρακάκης: Επόμενη προτεραιότητα οι υπεύθυνες δηλώσεις κι εξουσιοδοτήσεις από το κινητό

Πιερρακάκης: Επόμενη προτεραιότητα οι υπεύθυνες δηλώσεις κι εξουσιοδοτήσεις από το κινητό
Η συμπλήρωση εξουσιοδοτήσεων και υπεύθυνων δηλώσεων έρχεται, ενώ αναζητάται η ενιαιοποίηση των αριθμών (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κλπ) ανά πολίτη
«Θέλουμε οι πρώτες υπηρεσίες που θα παρέχονται στους πολίτες ψηφιακά να είναι η συμπλήρωση εξουσιοδοτήσεων και υπεύθυνων δηλώσεων, φυσικά θα υπάρχει πρόσβαση και σε όλες τις υφιστάμενες υπηρεσίες, που σήμερα μπορούμε να έχουμε από τα site των διαφορετικών Υπουργείων.»
Τη δυνατότητα συμπλήρωσης υπεύθυνων δηλώσεων και εξουσιοδοτήσεων χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία παρουσίασε ως τον επόμενο κύριο στόχο τους προσεχείς μήνες ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξη του στην εκπομπή «Αντιθέσεις» του Action24.
Και όπως, συμπλήρωσε ότι αυτή η υπηρεσία θα παρέχεται μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης gov.gr.
Ο Υπουργός τόνισε επίσης τον κομβικό ρόλο των ΚΕΠ, αλλά και την πρόθεση περαιτέρω αναβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχουν. «Από το να έχουμε ένα ΚΕΠ που μπορεί να τυπώνει τα πιστοποιητικά, εμείς οφείλουμε να πάμε ένα βήμα μπροστά: να μην χρειάζονται τα περισσότερα πιστοποιητικά.
Εφόσον το κράτος έχει τα δεδομένα στα χέρια του, κάθε διαλειτουργικότητα «σκοτώνει» τουλάχιστον μία ουρά».
Τέλος, αναφέρθηκε στη θέση της χώρας στους ψηφιακούς δείκτες και στις προοπτικές της: «Οι Αμερικάνοι έχουν μία πάρα πολύ ωραία λέξη το “underdog”. Υπάρχει αυτή η λέξη κάποιου που φαίνεται να είναι τελευταίος αλλά ξαφνικά κάνει ένα σπριντ και συχνά κερδίζει ακόμα τον Μαραθώνιο.
Καταλαβαίνω ότι η Ελλάδα μετά την κρίση, έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης, πλέον είναι μία χώρα που έχει μόνο έναν δρόμο, να πάει μπροστά.
Στόχος είναι να καταφέρουμε να καταστήσουμε την Ελλάδα από ουραγό, ενδεχομένως και πρωτοπόρα σε πολλά πράγματα, γιατί αυτή είναι η θέση που μας ταιριάζει».
Ένας και μόνος αριθμός, ανά πολίτη
Ερωτώμενος περί κοινής διαχείρισης και ταυτοποίησης ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε πως;
«Το πρώτο πράγμα που μου είχε πει ο πρόεδρος Ilves όταν ξεκινήσαμε να μιλάμε πάνω στα θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης, ήταν ότι το πρώτο χρονικό διάστημα η δουλειά είναι διοικητική, ρυθμιστική, θεσμική.
Δηλαδή είναι σαν ένα χωράφι.
Βάζεις τον σπόρο για να μπορέσει αυτό να βγάλει καρπούς στην πορεία.
Αυτό το έχουμε πετύχει με μία σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις.
Όλοι οι αριθμοί θα πρέπει εν τέλει να απορροφηθούν από έναν.
Προσπαθούμε να τεστάρουμε αυτήν τη στιγμή τις εναλλακτικές για να δούμε εάν θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε έναν από τους υφιστάμενους αριθμούς, το ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και να βλέπαμε εάν θα μπορούσαμε να μετονομάσουμε έναν από αυτούς τους αριθμούς και να τον διευρύνουμε στη χρήση του, ή εάν θα έπρεπε να εκδώσουμε έναν εντελώς καινούργιο αριθμό.
Αυτή φυσικά είναι τεχνική συζήτηση, δεν είναι πολιτική.
Αυτός ο νέος αριθμός θα πρέπει να συγκεντρώνει πάνω του όλα τα προνόμια και όλες τις δυνατότητες που έχουν οι άλλοι, το οποίο μειώνει τη γραφειοκρατία πάρα πολύ.
Για να γίνει αυτό πρέπει να κατοχυρώσουμε ότι η ψηφιακή μας αλληλεπίδραση με το κράτος είναι ίδια με τη φυσική μας αλληλεπίδραση με το κράτος.
Πρέπει να υπάρξει η απόλυτη ισοδυναμία.
Και εδώ εντάσσονται όλες αυτές οι πρόσθετες συζητήσεις για τις ψηφιακές υπογραφές, για τις νέες ταυτότητες.
Όλα αυτά θα είναι κομμάτι μιας ευρύτερης νομοθετικής μας παρέμβασης τους επόμενους μήνες για να μπορέσουμε βήμα – βήμα να ξεδιπλώσουμε αυτήν τη στρατηγική.
Αυτή τη στιγμή όλη η συζήτηση δεν είναι για να ψηφιοποιήσεις πρόσθετα δεδομένα. Τα δεδομένα αυτά το κράτος ήδη τα έχει και μιλάμε για μία συζήτηση που έχει να κάνει με το πώς θα κάνουμε τη ζωή των πολιτών απλούστερη και καλύτερη.
Εάν έχουμε συγκεντρωμένα και διαλειτουργικά τα δεδομένα των πολιτών, δεν χρειάζεται να πάνε σε επτά ουρές, μπορούν να πάνε σε μία η εάν ψηφιοποιήσουμε τη διαδικασία ενδεχομένως σε καμία».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης