Διεθνή

ΟΠΕΚ: Δύσκολοι οι τελευταίοι μήνες για την αγορά ενέργειας - Υπάρχει πίεση στην παγκόσμια οικονομία

ΟΠΕΚ: Δύσκολοι οι τελευταίοι μήνες για την αγορά ενέργειας - Υπάρχει πίεση στην παγκόσμια οικονομία
Ο ΟΠΕΚ προχώρησε σε νέα επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για τη ζήτηση πετρελαίου
Σε νέα επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για τη ζήτηση πετρελαίου κατά τα επόμενα χρόνια προχώρησε σήμερα (5/11) ο ΟΠΕΚ, επικαλούμενος μεταξύ άλλων τις συνθήκες της αγοράς και την πίεση που υπάρχει στην παγκόσμια οικονομία.
Ειδικότερα, στην ετήσια έκθεσή του για τις προοπτικές του πετρελαίου παγκοσμίως, ο ΟΠΕΚ ανέφερε ότι «οι τελευταίοι δώδεκα μήνες αποδείχθηκαν για ακόμα μία φορά δύσκολη για την αγορά ενέργειας».
«Τα σημάδια πίεσης έχουν εμφανιστεί στην παγκόσμια οικονομία, και οι προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, έχουν αναθεωρηθεί επανειλημμένα επί τα χείρω κατά το περασμένο έτος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Οργανισμός.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο ΟΠΕΚ να υποβαθμίσει τις προοπτικές ζήτησης πετρελαίου παγκοσμίως, εκτιμώντας ότι αυτή θα υποχωρήσει στα 104,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2014, και στα 110,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2040.
Παράλληλα, η παραγωγή πετρελαίου του Οργανισμού αναμένεται να υποχωρήσει το 2014 στα 32,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι 35 εκατ. βαρελιών ημερήσιας παραγωψγής το 2019.
«Οι προοπτικές για την προσφορά των χωρών εκτός ΟΠΕΚ έχει αναθεωρηθεί απότομα επί τα βελτίω, καθώς είδικα το πετρελαίου στις ΗΠΑ ξεπέρασε τις προσδοκίες», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Mohammad Barkindo, αναφερόμενος στην παραγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού.
Μέχρι το 2024, ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η παραγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού θα έχει αυξηθεί στα 16,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι 12 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2019, τονίζοντας ωστόσο ότι θα υπάρξει επιβράδυνση στα 17,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2029.
Μεταξύ άλλων, ο Οργανισμός ανέφερε τις πρόσφατες υποβαθμίσεις των προβλέψεων για την οικονομία, τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων και τις ασθενέσθερες προοπτικές ζήτησης ως μερικούς από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της προσφοράς.
«Τα ηλεκτρικά οχήματα, αν και εξακολουθούν να αποτελούν ακόμα ένα πολύ μικρό τμήμα του παγκόσμιου στόλου, αποκτούν δυναμική», αναφέρει η έκθεση του Οργανισμού, εκτιμώντας ότι μέχρι το 2040 σχεδόν τα μισά νέα επιβατικά οχήματα στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης θα είναι ηλεκτρικά.
Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα αυξήσει την παραγωγή τους κατά τις επόμενες δεκαετίες, χάρη στην αφθονία των αποθεμάτων, ενώ για τις χώρες εκτός Οργανισμού, εκτιμά ότι η παραγωγή θα αγγίξει στα 72,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι το 2016, υποχωρώντας στα 66,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι το 2040.
«Μακροπρόθεσμα, ο ΟΠΕΚ είναι αυτός που αναμένεται να ανταποκριθεί στην πλειοψηφία των απαιτήσεων για τη ζήτηση πετρελαίου», καταλήγει ο κ. Barkindo.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης