Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Νέα εξέλιξη στην Eurobank: Ενώ η Pimco δεν έχει ακόμη εγκαταλείψει... ξεκίνησαν οικονομικό έλεγχο Fortress και Bain στα 26 δισ NPEs

Νέα εξέλιξη στην Eurobank: Ενώ η Pimco δεν έχει ακόμη εγκαταλείψει... ξεκίνησαν οικονομικό έλεγχο Fortress και Bain στα 26 δισ NPEs
Δεν μπορεί να υπάρξει deal τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο 2019, οπότε η συμφωνία για τα 26 δισεκ. NPEs της Eurobank μετατίθενται για το α΄ δίμηνο του 2020.
Μια νέα σημαντική εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στο σημαντικό ζήτημα που αφορά το σχεδιαζόμενο deal 26 δισεκ. NPEs της Eurobank.
Η τράπεζα σύμφωνα με πολύ έγκυρες πληροφορίες είχε θέσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στην Pimco με την οποία είχε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις.
Η τελική ημερομηνία ήταν έως τις 21 Οκτωβρίου, άπαξ και έως τότε δεν είχε επέλθει συμφωνία καθώς ακόμη υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί η Eurobank άνοιξε την διαδικασία και έτσι εμφανίστηκαν Fortress και Bain Capital και ξεκίνησαν άμεσα οικονομικό έλεγχο due diligence στο χαρτοφυλάκιο 26 δισεκ. NPEs της Eurobank.
Προφανώς εστιάζουν στο πρόγραμμα Pillar, Cairo, στην FPS στην εταιρία διαχείρισης.
Τι σημαίνει η εξέλιξη αυτή για την Eurobank;
1)Δεν υπάρχει deal με την Pimco.
Ενώ παραμένει στην διεκδίκηση του deal των 26 δισεκ. NPEs η διαδικασία έχει ανοίξει.
2)Η είσοδος νέων ενδιαφερομένων ουσιαστικά αλλάζει άρδην τα χρονοδιαγράμματα.
Δεν μπορεί να υπάρξει deal τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο 2019, οπότε η συμφωνία για τα 26 δισεκ. NPEs της Eurobank μετατίθενται για το α΄ δίμηνο του 2020.
3)Η εξέλιξη αυτή σίγουρα δεν είναι θετική αλλά από την άλλη άπαξ και διευρύνθηκαν οι ενδιαφερόμενοι, η πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία εντός των επόμενων 4 μηνών αυξάνεται.
4)Μια σημαντική εξέλιξη είναι ότι ο πήχης του τιμήματος δεν θα αυξηθεί, το πιθανότερο σενάριο είναι να μειωθεί.
Η Eurobank προσδοκούσε 600 εκατ, εσχάτως το τίμημα για όλα τα NPEs των 26 δισεκ. είχε μειωθεί στα 400 εκατ… ίσως κινηθεί και χαμηλότερα.
5)Ο νέος νόμος για την παροχή εγγυήσεων στις τράπεζες που ουσιαστικά δίνει την δυνατότητα μονομερώς στο κράτος να καταργεί ή αλλάζει τις εταιρίες διαχείρισης θα δυσκολέψει τα deals.
6)Η Eurobank είναι πλέον 100% σίγουρο ότι θα ενταχθεί στο σχέδιο Ηρακλής.
Με αυτές τις καθυστερήσεις πέτυχε να διατηρήσει όλα τα NPEs μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2019, ημερομηνία με βάση την οποία θα διεξαχθούν τα stress tests του Ιουλίου 2020.
Να σημειωθεί ότι η Blackrock έχει εισηγηθεί στην Eurobank να διατηρήσει όλα τα NPEs ενόψει των stress tests.
7)Χρηματιστηριακά τι σηματοδοτεί η εξέλιξη αυτή για την μετοχή της Eurobank;
Για τους επόμενους μήνες τα ανοδικά περιθώρια στην μετοχή έχουν εκμηδενιστεί.

Το σχέδιο περιλαμβάνει

-τιτλοποίηση 2 δισεκ. προβληματικών στεγαστικών δανείων το γνωστό ως πρόγραμμα pillar
-Την πώληση 7,2 δισεκ. ευρώ προβληματικών επιχειρηματικών δανείων και λιανικής 44% προς 56% γνωστό και ως πρόγραμμα Cairo
-Θα πωλήσει την FPS η οποία είναι η εταιρία διαχείρισης της Eurobank προβληματικών δανείων με στόχο τελικώς να διαχειρίζεται 26 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα.
Η Eurobank για το πρόγραμμα Cairo θα εκδώσει 2 δισεκ. senior bond το οποίο θα διακρατήσει η τράπεζα με πιθανότητα – ίσως το 1 δισεκ. να το πάρει το Fairfax –
Επίσης θα εκδώσει 1,25 δισεκ. mezzanine bond καθώς και 3,8 με 3,9 δισεκ. junior bond
Τα 3,8 με 3,9 δισεκ. junior bond έχουν μηδενική αξία.
Τα mezzanine bond 1,25 δισεκ. το 20% δηλαδή 250 εκατ θα πληρώσει ο επενδυτής που θα αγοράσει το Cairo και θα αποκτήσει και την FPS.
Εκτιμάται ότι η Pimco που είναι ο στρατηγικός επενδυτής θα πληρώσει
100 εκατ για το pillar
50-60 εκατ για το Cairo
250-260 εκατ για την FPS
Συνολικά 400-420 εκατ ευρώ στο βέλτιστο σενάριο με πιθανότητα μείωσης του στόχου αυτού.
Από το μεσαίο ομόλογο mezzanine bond του Cairo συνόλου 1,25 δισεκ. τα 250 εκατ θα τα αγοράσει ο επενδυτής που θα αναλάβει όλη την διαχείριση των προβληματικών δανείων και το 1 δισεκ. που απομένει από το μεσαίο ομόλογο θα δοθεί δωρεάν ως μέρισμα εις είδος στους μετόχους.

Και ενώ το Fairfax είναι σταθερός στρατηγικός επενδυτής, το RWC αποχώρησε

Το fund RWC asset advisors που είχε φθάσει να κατέχει το 5,2% της Eurobank σχεδόν έχει πουλήσει όλη την επενδυτική του θέση.
Να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η αιτία που πιέστηκε κάποιο διάστημα σημαντικά η μετοχή της Eurobank… και μετά ανέκαμψε καθώς εκτονώθηκε η πίεση.
Βέβαια ενώ το RWC αποχώρησε, αύξηση την επενδυτική του θέση το Capital Group στο 5,20%.
Μέρος των μετοχών του RWC τα αγόρασε το Capital.
Το RWC αποχώρησε για λόγους που σχετίζονται με τις αποδόσεις που είχαν επιτευχθεί και την στρατηγική μείωση του ρίσκου στην ηπειρωτική Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης