Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η αισιοδοξία για το εμπόριο στήριξε τις διεθνείς αγορές - Σε ιστορικό υψηλό η Wall Street - Στο +0,45% ο S&P 500

Η αισιοδοξία για το εμπόριο στήριξε τις διεθνείς αγορές - Σε ιστορικό υψηλό η Wall Street - Στο +0,45% ο S&P 500
Άνοδος στις διεθνείς αγορές εν μέσω αισιοδοξίας για το εμπόριο
Άνοδο σημείωσαν οι διεθνείς αγορές, καθώς οι προσδοκίες των επενδυτών για εμπορική συμφωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, είναι αυξημένες.
Οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα σε Πεκίνο και Ουάσινγκτον, με την αισιοδοξία να «περνά» και στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες σημείωσαν σημαντικά κέρδη. 
Οι βασικότεροι δείκτες στην Wall Street, διατηρήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με ισχυρή άνοδο.

Στη Νέα Υόρκη, ο δείκτης Dow Jones είχε κέρδη  +0,42% στις 27.463 μονάδες, με τα συνολικά του κέρδη από την αρχή του 2019 να διαμορφώνονται, πλέον, στο 18%.
Ο S&P 500 ενισχύθηκε +0,38% στις 3.078 μονάδες.
Ο δείκτης τεχνολογίας Nasdaq κινήθηκε +0,56% υψηλότερα στις 8.433 μονάδες.
Image
Μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross, δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις εμπορικές συνομιλίες της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο, τονίζοντας μάλιστα ότι «δεν υπάρχουν φυσιολογικοί λόγοι ώστε να μην ολοκληρωθεί αυτόν τον μήνα η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας».
Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι άδειες για τις αμερικανικές εταιρείες προκειμένου να συνεχίσουν τις συνεργασίες τους με τη Huawei Technologies «θα έρθουν πολύ σύντομα».
Όσον αφορά την αμερικανική οικονομία, τα στοιχεία της περασμένης Παρασκευής για τις νέες θέσεις εργασίας στη χώρα έφεραν αισιοδοξία στις τάξεις των επενδυτών, καθώς οι 128 χιλ. νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Οκτώβριο ξεπέρασαν σε μεγάλο βαθμό τις εκτιμήσεις των αναλυτών για δημιουργία 75 χιλ. θέσεων εργασίας.
Η Fed μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος διακύμανσης 1,5%-1,75% στέλνοντας όμως μήνυμα ότι η αγορά δεν θα πρέπει να περιμένει περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση στη Wall Street

Dow Jones
Image
S&P 500
Image
Nasdaq
Image

Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές με τα «βλέμματα» σε εμπόριο και μάκρο

Με ισχυρή άνοδο έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (4/11) οι ευρωαγορές, διευρύνοντας τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Ειδικότερα, στην Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX έκλεισε με κέρδη 1,35% στις 13.136,28 μονάδες.
Image
Ο FTSE 100 του χρηματιστηρίου του Λονδίνου σημείωσε άνοδο 0,92% στις 7.369,69 μονάδες.
Image
Στο Παρίσι, ο CAC κινήθηκε υψηλότερα στο +1,08% στις 5.824,30 μονάδες.
Ο δείκτης IBEX στην Μαδρίτη σημείωσε άνοδο 0,95% στις 9.417 μονάδες.
Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB κατέγραψε ισχυρά κέρδη 1,64% στις 23.311,43 μονάδες.
Image
Τέλος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX κινήθηκε με κέρδη 0,97% στις 403,30 μονάδες.
Image
Στον τομέα των μακροοικονομικών στοιχείων, οριακή επιτάχυνση κατέγραψε η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στη Γαλλία για τον Οκτώβριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Markit, τα οποία αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 50,7 μονάδες, έναντι 50,1 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι πρακαρκτικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι η άνοδος του δείκτη θα περιοριστεί στις 50,5 μονάδες.
Καθοριστικό ρόλο για την άνοδο του δείκτη διαδραμάτισε η ενίσχυση της παραγωγής στις επιχειρήσεις του κλάδου, με τον σχετικό υποδείκτη να αυξάνεται με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων τεσσάρων μηνών.
Ο υποδείκτης που σχετίζεται με τις παραγγελίες από το εξωτερικό σημείωσε άνοδο, μετά από τη στασιμότητα του Σεπτεμβρίου, ενώ αντίθετα η δημιουργία νέων επιχειρήσεων υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.
Ωστόσο, η στελέχωση των επιχειρήσεων κατέγραψε άνοδο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ενώ η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από τον περασμένο Ιούνιο.
Όσον αφορά το επενδυτικό κλίμα της Ευρωζώνης για τον Νοέμβριο του 2019, ο σχετικός δείκτης του ερευνητικού ομίλου Sentix διαμορφώθηκε στις -4,5 μονάδες, έναντι -16,8 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2019.
Μάλιστα, η άνοδος αποδείχθηκε μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις -13,8 μονάδες.
Όπως ανέφερε ο ερευνητικός όμιλος, καθοριστικός παράγοντας για τη βελτίωση του δείκτη ήταν τα θετικά στοιχεία του Οκτωβρίου για την οικονομία των ασιατικών χωρών.
Παράλληλα, ο δείκτης που αφορά την τρέχουσα οικονομική πραγματοποίησε «άλμα» από τις -15,5 μονάδες στις -5,5 μονάδες, ενώ εξίσου σημαντική ήταν η άνοδος και για τον δείκτη που σχετίζεται με τις προσδοκίες των επενδυτών για τους επόμενους μήνες, και συγκεκριμένα στις -3,5 μονάδες, έναντι -18 μονάδων προηγουμένως
Νωρίτερα, η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία Ryanair Holdings δημοσίευσε τα αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο του 2019, τα οποία αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Συγκεκριμένα, τα κέρδη της ιρλανδικής εταιρείας για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου ενισχύθηκαν κατά +8,2% στα 910,2 εκατ. ευρώ, έναντι 841,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν περαιτέρω πτώση στα 816 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, τα έσοδα της Ryanair για το ίδιο διάστημα κατέγραψαν ετήσια άνοδο της τάξεως του +12% στα 3,08 δισ. ευρώ, ενώ το κόστος καυσίμων και πετρελαίου αυξήθηκε κατά +20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 802,9 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της αεροπορικής εταιρείας έκλεισε με κέρδη 8,17%.
Image

Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές εν μέσω αισιοδοξίας για το εμπόριο

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αγορές στην Ασία, δεχόμενες ώθηση από την αισιοδοξία που επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών για την πορεία των εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shangai Composite στην Κίνα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,58% στις 2.975,49 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component ενισχύθηκε κατά +0,67% στις 9.868,13 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με σημαντική άνοδο της τάξεως του +1,75% στις 27.576 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Country Garden και AIA Group ενισχύθηκαν κατά +3,41% και +3,08% αντίστοιχα, ενώ εξίσου σημαντική ήταν και η άνοδος που σημειώθηκε για την δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο +1,38% και τις 11.556,85 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,43% στις 2.130,24 μονάδες, με τις μετοχές των Samsung και SK Hynix να καταγράφουν άνοδο της τάξεως του +2,15% και +1,93% αντίστοιχα, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε κατά +0,27% στις 6.686,90 μονάδες.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία παρέμεινε σήμερα κλειστός λόγω αργίας, έχοντας ολοκληρώσει την περασμένη εβδομάδα με πτώση της τάξεως του -0,33% στις 22.850,77 μονάδες.
«Η απαισιοδοξία δέχθηκε μία γροθιά μετά τα πρόσφατα γεγονότα», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της AxiTrader στην Ασία, Stephen Innes, προσθέτοντας ότι «αυτή η σημαντική αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου θα διαδραματίσει θετικό ρόλο στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού στον τομέα της τεχνολογίας και θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά επωφελής για τις αγορές στην Κίνα».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της OANDA, Jeffrey Halley, δήλωσε ότι η άνοδος των αγορών την περασμένη Παρασκευή «χτίστηκε πάνω σε έναν συνδυασμό οικονομικών στοιχείων, τα οποία δεν ήταν τόσο άσχημα όσο ανησυχούσαν οι επενδυτές, και αισιοδοξίας για μία εμπορική συμφωνία», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτές οι εξελίξεις «δεν αυξάνουν την αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία».
Σημειώνεται ότι αργότερα εντός της εβδομάδας αναμένονται και τα στοιχεία της Κίνας που αφορούν τη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου για τον Οκτώβριο του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης