Τελευταία Νέα
Διεθνή

Markit: Κοντά σε χαμηλά 7 ετών παρέμεινε ο μεταποιητικός κλάδος στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο 2019, στις 45,9 μονάδες

Markit: Κοντά σε χαμηλά 7 ετών παρέμεινε ο μεταποιητικός κλάδος στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο 2019, στις 45,9 μονάδες
Τα στοιχεία για τον μεταποιητικό κλάδο στην Ευρωζώνη αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις
Οριακή βελτίωση σημείωσε ο μεταποιητικός κλάδος στην Ευρωζώνη για τον Οκτώβριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (4/11) στοιχεία της Markit, παραμένοντας ωστόσο κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών.
Ειδικότερα, ο δείκτης δραστηριότητας PMI διαμορφώθηκε στις 45,9 μονάδες, έναντι 45,7 μονάδων τον Σεπτέμβριο του 2019, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος.
Παράλληλα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, παραμένοντας για ένατο μήνα κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Ο υποδείκτης που αφορά τις νέες παραγγελίες βελτιώθηκε στις 45,3 μονάδες, έναντι 43,4 μονάδων τον Σεπτέμβριο, παραμένοντας ωστόσο για 13ο μήνα κάτω από τις 50 μονάδες.
Οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν για έκτο συνεχόμενο μήνα, με τους ρυθμούς μείωσης του Οκτωβρίου να είναι οι ταχύτεροι από την έναρξη του 2013, ενώ οι επιχειρήσεις παρέμειναν επιφυλακτικές για την πορεία του κλάδου κατά τους επόμενους μήνες.
Μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, μόνο ο μεταποιητικός κλάδος της Γαλλίας βρέθηκε πάνω από τις 50 μονάδες, καθώς ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 50,7 μονάδες, έναντι 50,1 μονάδων προηγουμένως.
«Ο μεταποιητικός κλάδος της Ευρωζώνης παρέμεινε τον Οκτώβριο στάσιμος στη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων επτά ετών, γεγονός που σημαίνει ότι ο τομέας παραγωγής αγαθών βρίσκεται σε τροχιά ώστε να επηρεάσει ξανά το ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων.
«Οι γεωπολιτικές ανησυχίες, οι οποίες εκτείνονται από το Brexit μέχρι την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, εξακολουθούν να δημιουργούν αβεβαιότητα, μειώνοντας περαιτέρω τη ζήτηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στις αγορές του εξωτερικού», πρόσθεσε ο κ. Williamson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης