Τραπεζικά νέα

Καραμούζης σε Bloomberg: Τεράστιο πρόβλημα στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας - Η ίδρυση fund και τα σχέδια για αγορά 10 εταιρειών

Καραμούζης σε Bloomberg: Τεράστιο πρόβλημα στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας - Η ίδρυση fund και τα σχέδια για αγορά 10 εταιρειών
Ο Νίκος Καραμούζης ιδρύει fund με σκοπό να επενδύσει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Ειδικό αφιέρωμα στον Νίκο Καραμούζη και τα σχέδια του για την ίδρυση fund που θα επενδύει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις φιλοξενεί το Bloomberg.
«Με εμπειρία στα χρηματοοικονομικά άνω των τριών δεκαετιών, o Νικόλας Καραμούζης βλέπει επενδυτικές ευκαιρίες εκεί που άλλοι φοβούνται να πατήσουν» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Ο πρώην τραπεζίτης και ιδρύει fund που θα επενδύει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συνεχίζουν να παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ελληνική οικονομία, εξασφαλίζοντας έξι στις δέκα θέσεις εργασίας.
«Πολλές είναι επιβαρυμένες από κόκκινα δάνεια αλλά ο κ. Καραμούζης πιστεύει ότι κάποιες εξακολουθούν να έχουν σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης, εφόσον υπάρξουν κεφάλαια που θα κατευθυνθούν εκεί που πρέπει» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
«Η κρίση άφησε πίσω της ένα τεράστιο πρόβλημα στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας» επισημαίνει ο ίδιος σε συνέντευξη του και συμπληρώνει ότι περίπου 3.500 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ.
«Σήμερα, επενδυτική ευκαιρία στην Ελλάδα είναι να κοιτάξει κανείς προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να εντοπίσει εταιρείες που αν και αντιμετωπίζουν προβλήματα, εξακολουθούν να έχουν ένα επιχειρηματικό story και δυνατότητες, εφόσον κάποιος καταφέρει να τις αναδιαρθρώσει επιτυχώς», λέει.
O κ. Καραμούζης ενώνει τις δυνάμεις του με ειδικούς από τον χώρο του private equity και έμπειρους managers για να δημιουργήσει το fund SMERemediumCap και θέλουν να εξασφαλίσουν 100 εκατ. ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια μέχρι το τέλος του έτους.
Για αρχή σχεδιάζουν να αγοράσουν 10 εταιρείες από τις 160 που θεωρούν ότι παρουσιάζουν δυνατότητες.
«Αναμένουμε ότι τα πρώτα δύο deals θα οριστικοποιηθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2020» δήλωσε ο κ. Καραμούζης, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Grant Thorton.
Ηγετικές θέσεις στο fund θα έχουν επίσης ο Κώστας Καραφωτάκης, πρώην επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Olympia Group και ο Θεόδωρος Μόσχος, o οποίος ήταν κορυφαίο στέλεχος της Ελλάκτωρ.

Νέα διοίκηση

Το project του κ. Καραμούζη έχει τη στήριξη των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών της Ελλάδας αλλά και επιχειρηματιών και ιδρυμάτων όπως το Ίδρυμα Ωνάση, ενώ ενδεχομένως να συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Οι περισσότερες εταιρείες όπου στοχεύει το fund είναι όσες έκαναν σημαντικές επενδύσεις πριν την κρίση χρηματοδοτούμενες από τραπεζικά δάνεια.
Καθώς όμως η ελληνική οικονομία υποχωρούσε, οι πωλήσεις κατέρρεαν και πολλές δεν κατάφεραν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους.
Το SMERemediumCap στοχεύει στην αναδιάρθρωση αυτών των δανείων, στη διοχέτευση νέων κεφαλαίων και στην τοποθέτηση managers, οι οποίοι θα έχουν οικονομική συμμετοχή στην επιχείρηση.
«Οι σημερινοί μέτοχοι μπορούν επίσης να συμμετέχουν» δηλώνει ο κ. Καραμούζης και ξεκαθαρίζει «δεν θα προχωρήσουμε σε επιθετικές εξαγορές ούτε θα πουλήσουμε κόκκινα δάνεια.
Θέλουμε να επενδύσουμε στα προϊόντα τους και να κάνουμε ξανά βιώσιμα τις επιχειρήσεις».

Δημιουργία θέσεων εργασίας 

Πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές είναι υπερβολικά μικρές για να προσελκύσουν επενδύσεις από το εξωτερικό.
«Αλλά θα συνεργασούμε με ξένους επενδυτές όπου υπάρχει ενδιαφέρον» δηλώνει ο κ. Καραμούζης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος του fund SMERemediumCap είναι οι εταιρείες να επαναφέρουν τις πωλήσεις στα προ κρίσης επίπεδα και η τροφοδότηση της οικονομίας με προϊόντα που σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να εισάγει. 
«Θέλουμε να στηρίξουμε την παραγωγή στην Ελλάδα, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να τονώσουμε την οικονομική παραγωγή γενικότερα», τονίζει και συμπληρώνει «αναμένεται ότι θα δημιουργηθούν 5.000 με 10.000 θέσεις εργασίας μέσω του project μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης