Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Πειραιώς θα αποπληρώσει τα 167 εκατ τόκους για το Cocos με μετοχές – Τιτλοποιεί στεγαστικά 2 δισ – Πιθανή αναβάθμιση σε MSCI

Η Πειραιώς θα αποπληρώσει τα 167 εκατ τόκους για το Cocos με μετοχές – Τιτλοποιεί στεγαστικά 2 δισ – Πιθανή αναβάθμιση σε MSCI
Εν τω μεταξύ εντός των ημερών η Τράπεζα Πειραιώς θα ζητήσει άδεια από τον SSM για τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ υπό τον τίτλο Phoenix.
Η τράπεζα Πειραιώς πιθανότατα θα αποπληρώσει στις 4 Δεκεμβρίου 2019 τους τόκους ύψους 167 εκατ ευρώ του μετατρέψιμου ομολόγου σε μετοχές (Cocos) 2 δισεκ. ευρώ με μετοχές αντί μετρητά.
Ο νόμος που διέπει τα Cocos επιτρέπει στην Πειραιώς να υλοποιήσει αύξηση 167 εκατ μόνο κατά το ύψος των τόκων δηλαδή τα 167 εκατ ευρώ με τιμή μετατροπής τα 6 ευρώ ή τον μέσο όρο των τελευταίων 30 συνεδριάσεων προφανώς και η διαφορά μεταξύ των δύο περιπτώσεων είναι ουσιώδης.
Εν τω μεταξύ εντός των ημερών η Τράπεζα Πειραιώς θα ζητήσει άδεια από τον SSM για τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ υπό τον τίτλο Phoenix.
Μάλιστα η συγκεκριμένη τιτλοποίηση θα ενταχθεί στο νόμο που αφορά το σχέδιο Ηρακλής όπου το κράτος θα παράσχει εγγυήσεις στα senior bond που θα εκδώσει η Πειραιώς που υπολογίζονται σε 700 εκατ.
Παράλληλα η μετοχή της Πειραιώς πιθανόν – πιθανότητα όχι βεβαιότητα - να αναβαθμιστεί από τον οίκο Morgan Stanley Capital International (MSCI) την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019 με ημερομηνία διακανονισμού και εφαρμογής στις 26 Νοεμβρίου 2019.

Πληρωμή των τόκων 167 εκατ του Cocos με μετοχές

Όπως έχει αναφέρει το bankingnews πολλές φορές, η Πειραιώς έχει αποφασίσει να πληρώσει τους τόκους CoCos των 167 εκατ. ευρώ στις 4 Δεκεμβρίου 2019.
Η τράπεζα, πάντως, έχει δικαίωμα να πληρώσει τους τόκους με δύο τρόπους, είτε με μετρητά τα 167 εκατ., είτε με μετατροπή μόνο των 167 εκατ. σε μετοχές.
Η εξόφληση των τόκων στις 4 Δεκεμβρίου 2019 σε μετρητά είναι η μία επιλογή και η δεύτερη επιλογή είναι να ζητήσει από το ελληνικό Δημόσιο οι τόκοι, δηλαδή τα 167 εκατ. ευρώ, να μετατραπούν σε μετοχές μέσω ειδικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αλλά σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι σαφές αν η τιμή μετατροπής θα είναι η τρέχουσα τιμή ή τα 6 ευρώ που είναι η ονομαστική αξία, η τιμή της ΑΜΚ του 2015.
Η μετατροπή των τόκων σε μετοχές δεν ενεργοποιεί τον νόμο που ορίζει ότι εάν δεν πληρωθεί ο τόκος για δεύτερη φορά τότε όλο το CoCos μετατρέπεται σε μετοχές.
Όμως η λύση αυτή, ενώ νομικά είναι σωστή, θα θεωρηθεί από την αγορά ως κίνηση αδυναμίας, με σημαντικές επιπτώσεις στη μετοχή της τράπεζας.
Η κυβέρνηση, πάντως, επιμένουν στην πληρωμή των τόκων του CoCos των 167 εκατ. ευρώ.

Και στο βάθος τα 2 δισεκ. του Cocos

Αν και για τη λήξη του μεταρέψιμου ομολόγου σε μετοχές (CoCos) ύψους 2 δισ. ευρώ απαιτούνται ακόμη 36 μήνες από σήμερα, στην κυβέρνηση ορισμένοι τεχνοκράτες μελετούν εναλλακτικά σχέδια για το πως θα αποπληρωθούν αυτά τα δύο δισεκατομμύρια της Τράπεζας Πειραιώς.
Πιστεύουν (και ορθά) ότι η αποπληρωμή των CoCos θα απελευθέρωνε την Πειραιώς και θα την επανέφερε στην κανονικότητα όπως και τις άλλες τράπεζες.
Η Εθνική Τράπεζα από τη στιγμή που αποπλήρωσε το CoCos ανέπνευσε κεφαλαιακά και οικονομικά.
Έτσι θα συμβεί και στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς.
Σήμερα η Πειραιώς δεν μπορεί να αποπληρώσει δύο δισεκατομμύρια CoCos, όμως πρέπει να αποπληρώσει τα 167 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε τόκους για το CoCos το 2019.
Η Πειραιώς έχει πάρει έγκριση από τον SSM να αποπληρώσει τα 167 εκατ. τόκους γιατί ήδη μία φορά έχει κάνει χρήση του δικαιώματος μη καταβολής.
Δεύτερη φορά δεν υπάρχει δυνατότητα να μην πληρωθούν οι τόκοι ενός μετατρέψιμου ομολόγου.
Εάν δεν πληρωθούν οι τόκοι τότε αυτομάτως το σύνολο του ποσού του CoCos, δηλαδή τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ μετατρέπονται σε μετοχές στην τιμή των έξι ευρώ και αυτό θα σηματοδοτούσε ότι το ποσοστό του ΤΧΣ από 26,1% θα έφθανε στο 58%, δηλαδή σημαντικό discount για τους μετόχους.
Βέβαια οι ιδιώτες μέτοχοι μπορεί να μην συμμετείχαν σε αυτήν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, θα ήταν υποχρεωτικά υπέρ του Δημοσίου, αλλά θα αντιμετώπιζαν μία κεφαλαιακή ενίσχυση η οποία θα πραγματοποιούνταν σε τιμή πάνω από 100% από τις τρέχουσες χρηματιστηριακές αποτιμήσεις.
Ωστόσο ένα βασικό θέμα που απασχολεί αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών είναι πώς θα πληρωθεί το CoCos των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ που λήγει σε 36 μήνες από σήμερα.
Η Τράπεζα Πειραιώς θα πρέπει να υλοποιήσει ΑΜΚ ύψους δύο δισ. ευρώ για να αποπληρώσει το CoCos στο ελληνικό δημόσιο σε 24 μήνες από σήμερα.
Όμως για τους επόμενους 36 μήνες η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει ως υποχρέωση στο ελληνικό Δημόσιο να πληρώσει

α) Τα δυο δισεκατομμύρια που είναι, ήδη, το ύψος του CoCos,
β) 500 εκατ. που θα είναι οι τόκοι των επόμενων τριών ετών.

Δηλαδή συνολικά θα πρέπει να καταβάλει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η μία λύση είναι η Τράπεζα Πειραιώς να βρει 2,5 δισ. ευρώ, να πληρώσει CoCos και τόκους, να εξοφλήσει την  υποχρέωση προς το Δημόσιο και με αυτή τη διαδικασία να αποδεσμευθεί από τα βαρίδια του παρελθόντος.
Η άλλη λύση είναι να μην πληρώσει το CoCos, να αφήσει το 2020 να μετατραπεί σε μετοχές στα έξι ευρώ.
Τότε το ΤΧΣ από 26,3% θα βρεθεί στο 58% και ταυτόχρονα θα υλοποιηθεί μία μεγάλη τιτλοποίηση όπου θα δαπανηθούν κεφάλαια, όπως με το μοντέλο Eurobank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης