Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στην κόψη του ξυραφιού ο Λίβανος - Πυκνώνουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Στην κόψη του ξυραφιού ο Λίβανος - Πυκνώνουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις
Ο Λιβανέζος πρόεδρος νωρίτερα κάλεσε τον λαό να ενωθεί και να στηρίξει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμά του
Κρατώντας σημαίες του Λιβάνου και ζητώντας την ανατροπή του καθεστώτος, πολλές χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν απόψε τους δρόμους της Βηρυτού και άλλες μεγάλων πόλεων, λίγες ώρες μετά την ογκώδη συγκέντρωση των υποστηρικτών του προέδρου Michel Aoun.
Ο Λιβανέζος πρόεδρος νωρίτερα κάλεσε τον λαό να ενωθεί και να στηρίξει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμά του, την ώρα που από τις 17 Οκτωβρίου η χώρα συγκλονίζεται από ένα πρωτοφανές κίνημα, με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για τη «διεφθαρμένη και ανίκανη» πολιτική ελίτ αλλά και την οικονομία που έχει φτάσει στο χείλος της κατάρρευσης.
Αργά το απόγευμα, η πλατεία Μαρτύρων, στην καρδιά της Βηρυτού, είχε κατακλυστεί από μια λαοθάλασσα. Κατά χιλιάδες έφταναν οι διαδηλωτές, κρατώντας σημαίες και πλακάτ που ανταγωνίζονταν σε επινοητικότητα. «Επανάσταση!», «Ο λαός θέλει την ανατροπή του καθεστώτος» και «Όλοι σημαίνει όλοι», φώναζαν ρυθμικά οι συγκεντρωμένοι.
Σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων, αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έγιναν επίσης σε δύο μεγάλες πόλεις του νότου, την Τύρο και τη Σαΐντα.
Εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες ο Λίβανος έχει παραλύσει.
Τις τελευταίες ημέρες πάντως η χώρα ξαναβρήκε κάπως τους φυσιολογικούς ρυθμούς της, καθώς άνοιξαν και πάλι οι τράπεζες και τα σχολεία.
Τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί σε διάφορα σημεία από τους διαδηλωτές σταδιακά διαλύθηκαν.
Νωρίτερα σήμερα, πολλές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Μπάαμπντα, στα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, στον δρόμο που οδηγεί στο προεδρικό μέγαρο, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον πρόεδρο Αoun.
Σε σύντομο διάγγελμά του, μέσα από το προεδρικό μέγαρο, ο πρόεδρος κάλεσε τον λαό να παραμείνει ενωμένος καθώς, όπως είπε, δεν θέλει να βλέπει «τη μια διαδήλωση εναντίον της άλλης».
Υπενθύμισε επίσης ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εφαρμόσει έναν «οδικό χάρτη» για να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να αναδιαρθρώσει την οικονομία, προειδοποιώντας ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές «δεν είναι εύκολο να υλοποιηθούν».
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης