Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανατροπή στην υπόθεση Novartis από έγγραφο - ντουκουμέντο: Απόκρυψη ιδιαιτέρως κρίσιμων στοιχείων

tags :
Ανατροπή στην υπόθεση Novartis από έγγραφο - ντουκουμέντο: Απόκρυψη ιδιαιτέρως κρίσιμων στοιχείων
Αποκαλύπτεται πως η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς ενδέχεται να έχει αποκρύψει ιδιαιτέρως κρίσιμα στοιχεία
(upd) Έγγραφο – ντοκουμέντο της Ελένης Τουλουπάκη προς την εισαγγελία του Αρείου Πάγου βλέπει το φως της δημοσιότητας και ήδη προκαλεί πολιτικές αναταράξεις.
Αποκαλύπτεται πως η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς ενδέχεται να έχει αποκρύψει ιδιαιτέρως κρίσιμα στοιχεία.
Ειδικότερα, αμφισβητείται πλέον ευθέως η νομιμότητα των καταθέσεων προστατευόμενων μαρτύρων κατά πολιτικών προσώπων. Αντιθέτως, από τις νέες εξελίξεις φαίνεται να ενισχύονται οι ενδείξεις περί σκευωρίας που διερευνά ήδη η Προανακριτική, όπως προκύπτει από το έγγραφο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Καθημερινή της Κυριακής».
Η εφημερίδα παρουσιάζει έγγραφο της Ελένης Τουλουπάκη προς την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όπου αποκαλύπτεται πως η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς γνώριζε πως οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες που κατήγγειλαν χρηματισμό πολιτικών προσώπων, είναι τα ίδια πρόσωπα που κατέθεσαν στις αμερικανικές αρχές.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τον μάρτυρα με την κωδική ονομασία “Μάξιμος Σαράφη”», η Ελένη Τουλουπάκη δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας, πως ο μάρτυρας είναι ακριβώς ο ίδιος που κατέθεσε στις ΗΠΑ.
“Αξιοποιώντας τα συγκεκριμένα στοιχεία καταφέραμε να ταυτοποιήσουμε τουλάχιστον τον έναν εκ των δύο προσώπων, τον οποία εν συνεχεία καταστήσαμε προστατευόμενο μάρτυρα στην ενώπιον μας διαδικασία και ακολούθως μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος με την κωδική ονομασία ‘’Μάξιμος Σαράφης’’”, αναφέρει η Ελένη Τουλουπάκη στο έγγραφο.

Image


“To έγγραφο αυτό έχει κατακλυσμιαίες συνέπειες. Ήταν γνωστό άρα, όπως εγώ ισχυριζόμουν, ότι οι ίδιοι μάρτυρες με κουκούλα καταθέτουν και εδώ και εκεί, με σκοπό το οικονομικό τους όφελος. Άρα ο νόμος απαγόρευε να χαρακτηριστούν ως προστατευόμενοι μάρτυρες. Άρα αυτά όλα τα οποία μέχρι τώρα έχουν γίνει είναι στον αέρα”, είπε στον ΣΚΑΙ ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.
Η δικονομική αστοχία είναι τεράστια, καθώς η αμερικανική νομοθεσία προβλέπει ότι οι μάρτυρες, με τις καταθέσεις των οποίων ενεπλάκησαν 10 πολιτικά πρόσωπα, προσδοκούσαν οικονομικό όφελος. Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα δεν μπορούσαν να τεθούν σε καθεστώς προστασίας και οι καταθέσεις τους είναι άκυρες.
“Περιγράφονται μεταξύ άλλων (με κωδικές ονομασίες που δεν μου επιτρέπεται να αποκαλύψω) δύο μάρτυρες των αμερικανικών αρχών. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο οι συγκεκριμένοι μάρτυρες “είχαν πρόσβαση και γνώση σε αποδεικτικό υλικό αναφορικά με δωροδοκίες που έλαβαν χώρα από πλευράς Novartis, σε αξιωματούχους στην Ελλάδα”, ανέφερε στο έγγραφο η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς.
Με τη νομιμότητα των καταθέσεων πλέον να ελέγχεται, τραντάζεται συθέμελα η έρευνα της εισαγγελίας διαφθοράς, ενώ αντίθετα ενισχύονται τα στοιχεία της Προανακριτικής Επιτροπής που διερευνά ενδείξεις περί σκευωρίας.

Χαρίτσης: Καταρρέει η θεωρία περί σκευωρίας με τις τελευταίες αποκαλύψεις για την υπόθεση Novartis

«Καταρρέει η θεωρία περί σκευωρίας με τις τελευταίες αποκαλύψεις για την υπόθεση Novartis», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο ρ/στ Αθήνα 98,4 FM .
Αναφερόμενος στο έγγραφο που αποκαλύπτει ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες για το πολύκροτο σκάνδαλο έχουν ήδη εξεταστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε χαρακτηριστικά «αλίμονο αν, μετά από αυτά, μιλάει κανείς για «σκευωρία» με τη συμμετοχή των διωκτικών αρχών του FBI.
Ο ελληνικός λαός πρέπει να ενημερωθεί για το πολύκροτο σκάνδαλο, έχει το δικαίωμα να πληροφορηθεί για την πλήρη έκτασή του, και βεβαίως, η δική μας κοινοβουλευτική ομάδα θα επιλέξει ποιοι βουλευτές μας θα θέσουν τα ερωτήματα στην προανακριτική επιτροπή».
Συνεχίζοντας, δήλωσε πως «υπάρχουν κάποιοι στην κυβερνητική πλειοψηφία που επιχειρούν να συσκοτίσουν την υπόθεση», και σημείωσε πως «αυτό δεν γίνεται ερήμην του κ. Μητσοτάκη».
Όσο για το ζήτημα που έχει προκύψει με τη συμμετοχή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Δ. Τζανακόπουλου και Π. Πολάκη στην προανακριτική, επέστρεψε για ακόμη μια φορά το «γάντι» στον Πρόεδρο της Βουλής, αναφέροντας ότι  «μας ενδιαφέρει να τηρηθεί η κοινοβουλευτική τάξη που έχει διασαλευθεί.
Ο κ. Τασούλας δυστυχώς επιχειρεί να νίψει τα χείρας του, ομολογεί, βέβαια, ότι είναι πολύ δύσκολη η υπόθεση, αλλά επιλέγει να λειτουργήσει ως εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».
«Αύριο θα υπάρξουν νέες προσπάθειες ώστε να καταστεί σαφές ότι δεν πρόκειται να συναίνεσουμε σε παιχνίδια με τους θεσμούς.
Από πλευράς μας δεν τίθεται θέμα αντικατάστασης των μελών της επιτροπής.
Αυτό, εξάλλου, δεν είναι άποψη μόνο του ΣΥΡΙΖΑ», είπε, παραπέμποντας στην άποψη του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδη.

Κίνημα Αλλαγής για Novartis: Ομολογούνται και αποκαλύπτονται οι κακουργηματικές παρανομίες των σκευωρών

«Με το έγγραφο φωτιά που δημοσιεύει η "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ", ομολογούνται και αποκαλύπτονται αυτά που από τον Απρίλιο επισημαίνουμε τόσο στις Εισαγγελικές Αρχές, όσο και στον Ελληνικό λαό: Τις κακουργηματικές παρανομίες των σκευωρών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του Κίνημα Αλλαγής.
Το ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι «ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου οφείλουν να ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους».

Βενιζέλος: Παρανόμως «προστατεύθηκαν» οι μάρτυρες

Παντελώς αναξιόπιστους χαρακτηρίζει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος τους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis με αφορμή το εν λόγω έγγραφο.
«Το έγγραφο επιβεβαιώνει πανηγυρικά αυτό που όλοι είχαν καταλάβει.
Οι μάρτυρες ήσαν εξαρχής παντελώς αναξιόπιστοι.
Παρανόμως εξετάστηκαν και παρανόμως ‘’προστατεύθηκαν’’ για να προσδώσουν άρωμα μυστηρίου και να αποφύγουν όχι μόνο την αντεξέταση αλλά και  τις ευθύνες τους», σημείωσε ο πρώην υπουργός σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ.
«Οι κανόνες της ποινικής δικονομίας και οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου παραβιάστηκαν όμως όχι μόνο στο επίπεδο της εισαγγελίας διαφθοράς αλλά και σε υψηλότερα επίπεδα.
Το είχα τονίσει από τον Φεβρουάριο του 2018.
Η υπόθεση Novartis ως δήθεν πολιτικό σκάνδαλο είναι η μεγαλύτερη και πιο πρόχειρη σκευωρία των τελευταίων σαρανταπέντε ετών.
Μόλις αρχίσει να λειτουργεί η κοινοβουλευτική επιτροπή οι αποκαλύψεις εκτιμώ ότι  θα είναι καταιγιστικές», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης