Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στη Σαγκάη ο Μητσοτάκης στις 3/11 - Στο επίκεντρο οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Κίνας

Στη Σαγκάη ο Μητσοτάκης στις 3/11 - Στο επίκεντρο οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Κίνας
Ο πρωθυπουργός από τις 3 έως τις 6 Νοεμβρίου παίρνει το «δρόμο του Μεταξιού» προκειμένου να επισκεφθεί τη Σαγκάη όπου διοργανώνεται η διεθνής έκθεση China International Import Expo 2019
Μετά τις Βρυξέλλες και τη Νέα Υόρκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει το πρώτο του ταξίδι ως πρωθυπουργός με δική του ατζέντα.
Είναι η πρώτη ουσιαστική επίσκεψη του και δεν είναι τυχαίο ότι ξεκινά από τη Κίνα καθώς οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε διαρκή άνθηση τα τελευταία χρόνια, έστω και ετεροβαρώς.
Έτσι, ο πρωθυπουργός από τις 3 έως τις 6 Νοεμβρίου παίρνει το «δρόμο του Μεταξιού» προκειμένου να επισκεφθεί τη Σαγκάη όπου διοργανώνεται η διεθνής έκθεση China International Import Expo 2019.
Η Ελλάδα, μάλιστα, είναι μία από τις τρεις τιμώμενες χώρες στην Έκθεση και έτσι έχει προγραμματιστεί και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγ, όπου εκτός των άλλων θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες της επίσημης επίσκεψης του Κινέζου προέδρου στην Αθήνα το 2020.
Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί κατ’ ιδίαν συναντήσεις Ελλήνων επιχειρηματιών µε 200 και πλέον εκπροσώπους κινεζικών εταιρειών, προκειμένου να διερευνηθούν νέες δυνατότητες συνεργασιών αλλά και η επέκταση άλλων που ήδη υπάρχουν.
Η ελληνική πλευρά θα διοργανώσει τη ∆ευτέρα, 4 Νοεμβρίου, επιχειρηματικό φόρουµ µε τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, όπου θα παρευρίσκονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης, καθώς και κορυφαία στελέχη μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων.
Για το σκοπό αυτό ο κ Μητσοτάκης θα συνοδεύεται από πολυπληθή αποστολή επιχειρηματιών και εκπροσώπων επιχειρήσεων. Συνολικά, στη Σαγκάη αναμένεται να μεταβούν συνολικά 66 εκπρόσωποι ελληνικών επιχειρήσεων, από κλάδους της οικονομίας, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η ναυτιλία και η αγροδιατροφή.
Σε αντίθεση με τον πολυάριθμο κατάλογο εκπροσώπων φορέων και επιχειρήσεων, το πρωθυπουργό δεν θα συνοδεύσουν παρά μόνο τρία κυβερνητικά στελέχη που κρίθηκαν απαραίτητα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες στην αποστολή θα συμμετέχουν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Λούλης.
Να σημειωθεί ότι την έκθεση η οποία θα διαρκέσει από τις 5 έως τις 10 Νοεμβρίου εκτιμάται ότι θα επισκεφθούν περισσότεροι από 400.000 εμπορικοί αντιπρόσωποι απ’ όλο τον κόσμο.
Αυτό το οποίο τελικά θα κρίνει την επιτυχία της επίσκεψης είναι προφανώς το αποτέλεσμα και κατά πόσον η Ελλάδα και οι εκπρόσωποί της θα πείσουν τους Κινέζους συνομιλητές τους ότι η χώρα μας πλέον εξέρχεται από την κρίση και προσφέρει µεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, χάρη στο υψηλού επιπέδου εργατικό δυναµικό της, την εξαιρετική γεωστρατηγική θέση της στο “σταυροδρόµι” τριών ηπείρων, τις ανεπτυγµένες υποδοµές που προσφέρει, τον µεγάλο ορυκτό πλούτο και την ξεχωριστή, µεσογειακή οµορφιά της».
Στο περιθώριό της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί και το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Σαγκάης όπου ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι επίτιμος ομιλητής.

Ποιοι συμμετέχουν στην αποστολή

Image
Image
Image
Image
Image

Σημειώνεται ότι το ταξίδι έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την υπογραφή στο Πεκίνο, από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη του νέου πλαισίου συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας για τη χρονική περίοδο 2020-2022 µε στόχο την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας σε βασικά πεδία μεταξύ των δύο χωρών και τον αποτελεσματικό συνδυασμό της πρωτοβουλίας «Belt and Road» µε την αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης