Άτονη πτώση στο ΧΑ -0,25% στις 880 μον. παρά την διεθνή άνοδο - Αύξηση short στην ETE από Marshall - Προεξοφλημένη η αναβάθμιση από DBRS

Άτονη πτώση στο ΧΑ -0,25% στις 880 μον. παρά την διεθνή άνοδο - Αύξηση short στην ETE από Marshall - Προεξοφλημένη η αναβάθμιση από DBRS
Σημαντικές τεχνικές αντιστάσεις προκαλεί η προσέγγιση των τραπεζών στις τιμές των τελευταίων ΑΜΚ του 2015 με εξαίρεση την Πειραιώς
(upd18) Άτονα πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 880 μονάδες, το οποίο κινήθηκε σε ένα στενό εύρος διακύμανσης 5 μονάδων και με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.. ενώ δεν επαληθεύτηκε η αλλαγή της τάσης της αγοράς στο τελευταίο μισάωρο αλλά και στις δημοπρασίες, όπως μας έχει συνηθίσει το τελευταίο διάστημα…
Από την άλλη, η ελληνική αγορά δεν ακολούθησε την άνοδο των διεθνών αγορών με τον DAX στην Γερμανία +0,80% και τον Dow Jones στην Wall Street +0,90% μετά τα θετικά μηνύματα για την πρόοδο των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας αλλά και τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση στην Αμερική.  

Στο επίκεντρο παρέμειναν οι τράπεζες οι οποίες έχουν προσεγγίσει τις τιμές των τελευταίων ΑΜΚ του 2015 - πλην της Πειραιώς -  δημιουργώντας σημαντικές τεχνικές αντιστάσεις ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για την συνέχεια της ανόδου είναι νέοι καταλύτες.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Πειραιώς στο -1,28% και ακολόυθησε η Εθνική στο -0,53% η οποία όμως κράτησε τα 3 ευρώ, την τιμή της ΑΜΚ του 2015, οριακά υποχώρησε η Alpha Bank -0,05% ενώ ανοδικά έκλεισε η Eurobank +0,44%.
Εν τω μεταξύ, σε μικρή αύξηση της short θέσης του στην Εθνική σε ποσοστό 0,61% από 0,59%, προχώρησε το fund Marshall Wace LLP, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 183 χιλ. μετοχές .
Στα μη τραπεζικά blue chips, πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των τίτλων με τις δεικτοβαρείς Motor Oil -1,17% και Coca Cola -0,83% ενώ κέρδη +1,85% κατέγραψε ο ΟΠΑΠ.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στη σημερινή 1/11 αναβάθμιση της Ελλάδος από τον καναδικό οίκο DBRS στην κλίμακα ΒΒ από ΒΒ Low με θετικές προοπτικές.
Η βαθμολογία ΒΒ θα είναι μια κίνηση με θετικό πρόσημο γιατί θα μειώσει την απόσταση της Ελλάδος από την επενδυτική βαθμίδα μόλις δύο κλίμακες και ταυτόχρονα θα αποτελεί την υψηλότερη βαθμολογία της Ελλάδος, καθώς ξεπερνάει την αντίστοιχη βαθμολογία της Fitch ΒΒ- και της Standard and Poor’s ΒΒ-  
Ωστόσο ενώ οι αναβαθμίσεις είναι θετικές, η επίδραση τους στην αγορά θα είναι σχεδόν ασήμαντη καθώς τα θετικά νέα έχουν ήδη προεξοφληθεί αλλά και γιατί οι αναβαθμίσεις ακολουθούν την τάση της αγοράς δεν την διαμορφώνουν.
Στον τραπεζικό κλάδο που μονοπωλεί το ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας του σχεδίου Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών, τα ανοδικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί εντούτοις κάποιες κερδοσκοπικές εξάρσεις δεν θα είναι τίποτε άλλο από αναλαμπές...
Στα στατιστικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τον Οκτώβριο με κέρδη +1,63% ενώ από την αρχή του έτους καταγράφει κέρδη +43,91%   
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε τον μήνα Οκτώβριο με σωρευτικά κέρδη +6,75% στα υψηλά 16 μηνών (28/6/2018) ενώ από την αρχή του έτους καταγράφει κέρδη +101,59%.
Ειδικότερα στο μήνα Οκτώβριο την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Alpha +11,56% και η Eθνική +8,84% και ακολούθησαν Eurobank +2,25% και Πειραιώς +1,62%
Επίσης και στην  αγορά ομολόγων οι αποδόσεις έχουν εξαντληθεί, με το 10ετές σε νέο ιστορικό χαμηλό στις 31/10 στο 1,13% …ωστόσο δεν αποκλείεται  να προσεγγίσει το 1% με 0,80% εξέλιξη που θα μηδενίσει το spread Ελλάδος – Ιταλίας εξαιτίας των ακραίων στρεβλώσεων που έχει προκαλέσει οι πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης και μείωσης επιτοκίων, των Κεντρικών Τραπεζών
Σήμερα, σταθεροποιητικά κινείται το ελληνικό 10ετές ομόλογο  στο 1,16% ενώ το ιταλικό 10ετές κινείται στο 1,02%.
Επίσης, σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 156 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής έχει επιδεινωθεί στις 5633 μονάδες βάσης από 5481 μονάδες βάσης χθες 31/10.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,45% και τον Γενικό Δείκτη -0,08%.
Περί τις 13:30 με πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Εθνική -1,84% αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -1,06% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,56%
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 884,81 μονάδες με οριακή πτώση -0,16%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,25% στις 880 μονάδες έχοντας υψηλό στις 882,10 μονάδες και χαμηλό στις 877,66 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46,9 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 20,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 13,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,5 εκατ. ευρώ και όγκου 2,57 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Πειραιώς διακίνησε 200 χιλ. τεμάχια αξίας 617 χιλ. ευρώ και η Eurobank 1,9 εκατ. τεμάχια αξίας  1,73 εκατ. ευρώ.
Η ΕΧΑΕ 250  χιλ. τεμάχια αξίας 1,13 εκατ. ευρώ, ο Μυτιληναίος 36 χιλ. τεμάχια αξίας 355 χιλ. ευρώ, η Lamda 131 χιλ. τεμάχια αξίας 1,26 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 50χιλ. τεμάχια αξίας 495 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 880 μονάδες στην πρώτη αντίσταση των 878-880 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 890-900 μονάδων και οι 940 μονάδες .
Στην πρώτη στήριξη τα βρίσκεται η ζώνη των 865-855 μονάδων και ακολουθούν οι 840 και 810 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 884 μονάδες πλησίον της πρώτης αντίστασης των  885-895 μονάδων και ακολουθούν οι 900 μονάδες
Στην  πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 860-850 και ακολουθούν οι 840-830 μονάδες και ακολουθούν οι 800 μονάδες

Η επικαιρότητα

Στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας του βρίσκεται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο - εκτός απρόοπτου-  την ερχόμενη Τετάρτη 6 Νοεμβρίου δίνεται σε δημόσια διαβούλευση για να πάρει αμέσως μετά  το δρόμο προς τη Βουλή με στόχο να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του μήνα.
Το νομοσχέδιο θα δίνει φορολογικές ανάσες σε όλους: μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι ελαφρύνσεις που θα ξεκλειδώνουν οι διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου θα είναι για άλλους μεγαλύτερες και για άλλους μικρότερες.
Το σύνολο των παρεμβάσεων θα φθάσει τα 1,2 δισ. ευρώ, και οι οποίες εκτιμάται ότι θα έχουν θετικό αποτύπωμα στην οικονομία.
Η Christine Lagarde αναλαμβάνει σήμερα 1/11 τα ηνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Βέβαια η δουλειά που αναλαμβάνει η Lagarde δεν είναι διόλου εύκολη, καθώς θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλες τις ηγετικές και διπλωματικές της δεξιότητες προκειμένου να κλείσει το χάσμα που έχουν δημιουργήσει οι αποφάσεις Draghi μεταξύ των μελών της διοίκησης της ΕΚΤ.
Παράλληλα θα πρέπει να προσπαθήσει και αυτή με τη σειρά της –κάτι που έκανε επί οκτώ χρόνια και ο Draghi αλλά χωρίς μεγάλη επιτυχία- να πείσει τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να εφαρμόσουν δημοσιονομικές πολιτικές υποστηρικτικές της ανάπτυξης και να κατανοήσουν πλήρως ότι δεν μπορεί μόνιμα η ΕΚΤ να χρησιμοποιείται ως «ο σωτήρας της τελευταίας στιγμής».
Σε συνεχή επικοινωνία για το ζήτημα του εμπορίου βρίσκονται Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες ενώ προσβλέπουν στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας σύμφωνα με τις σημερινές αναφορές(1/11) του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Όσον αφορά την πορεία των συνομιλιών και την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου, Geng Shuang, τόνισε ότι «οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον πηγαίνουν καλά και ομαλά».
Από την άλλη, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin τόνισε οτι προχωρούν οι συνομιλίες ώστε να βρεθεί εναλλακτική τοποθεσία για την υπογραφή της «Φάσης 1» της εμπορικής συμφωνίας καθώς η συμφωνία που είχε προγραμματιστεί να υπογραφεί στη Σύνοδο του APEC στη Χιλή,τελικά ματαιώθηκε λόγω των έντονων διαμαρτυριών στη χώρα.
Την θέση ότι η Κίνα δεν πρόκειται να ανεχθεί ούτε προκλήσεις όσον αφορά την κυβερνητική φόρμουλα «μια χώρα, δύο συστήματα» στο Χόνγκ Κόνγκ ούτε διαχωρισμό αλλά ούτε και απειλές για την εθνική ασφάλεια διατύπωσε κορυφαίος Κινέζος αξιωματούχος.
Οι διαδηλώσεις στο Χόνγκ Κόνγκ που κρατούν εδώ και πέντε μήνες έχουν εξελιχθεί στη μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία είναι αντιμέτωπος κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας ο Xi Jinping.
Χθες Πέμπτη 31/10 το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας δεσμεύτηκε να διασφαλίσει τη σταθερότητα στο Χόνγκ Κόνγκ.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (1/11) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, καθώς τα θετικά στοιχεία για τη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στην Κίνα και οι διαβεβαιώσεις του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, για την υπογραφή εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα αντιστάθμισαν τις ανησυχίες σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων Πεκίνου και Ουάσιγκτον.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,33%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,99% στις 2958,20 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με κέρδη +0,73% στις 27102,25 μονάδες

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κέρδη καταγράφουν σήμερα Παρασκευή (1/11) οι ευρωαγορές αλλά και στην Wall Street, μετα την ανακοίνωση των νέων στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ και τις εξελίξεις από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας.
Ειδικότερα τον Οκτώβριο του 2019 οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 128.000 ενώ ο δείκτης της ανεργίας ενισχύθηκε στο 3,6% τον Οκτώβριο από το 3,5% τον Σεπτέμβριο, το οποίο και αποτέλεσε το χαμηλότερο ποσοστό από τον Δεκέμβριο του 1969.
Από το «μέτωπο» του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, σε συνομιλίες ώστε να βρεθεί εναλλακτική τοποθεσία για την υπογραφή της «Φάσης 1» της εμπορικής συμφωνίας είναι ΗΠΑ και Κίνα, όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin.
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +0,80%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,65%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,95%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,65% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με κέρδη +0,55%...
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,90%, ο S&P στο +0,75%, ο Nasdaq στο +0,80% ενώ το ETF GREC κινείται ανοδικά στο +0,91% ( 9,95 δολ.)

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι  τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Πειραιώς και ακολούθησε η Εθνική, με οριακή πτώση η Alpha Bank ενώ με κέρδη η Eurobank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,0240 ευρώ με πτώση -0,53% με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,77 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,91 ευρώ με πτώση -0,05% με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,95 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,09 ευρώ με πτώση -1,28% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,35 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9120 ευρώ, με άνοδο +0,44% με όγκο 7,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,38 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,2720 ευρώ, με πτώση -1,40% και κεφαλαιοποίηση 568 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4430 ευρώ, με πτώση -1,45% και όγκο 156 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 204 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,10 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 280 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Aegean, Sarantis, Motor Oil, TITC
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν CENER, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ.
H Coca Cola έκλεισε στα 27,46 με πτώση -0,83% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,14 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,58 ευρώ, με πτώση -0,15% και αποτίμηση 6,52 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,1740 ευρώ με άνοδο +0,13% και αποτίμηση 736 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,1350 ευρώ με άνοδο +0,23% και κεφαλαιοποίηση 495 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,93 ευρώ με άνοδο +1,85% και αποτίμηση 3,19 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,80 ευρώ, με πτώση -1,05% και κεφαλαιοποίηση 1,55 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,47 ευρώ με πτώση -0,70% και κεφαλαιοποίηση 2,59 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,88 ευρώ με πτώση -1,17% και κεφαλαιοποίηση 2,42 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,8350 ευρώ με άνοδο +0,25% και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,50 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,3560 ευρώ, με άνοδο +1,95% και κεφαλαιοποίηση 258 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,40 ευρώ, αμετάβλητη και με κεφαλαιοποίηση στα 280 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1062 ευρώ, με πτώση -0,75% και κεφαλαιοποίηση 100 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,16% και στα ομόλογα της Νότιας Ευρώπης

Σταθεροποίηση σημειώνονται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κοντά στα ιστορικά χαμηλά απόρροια της FED να μειώσει τα επιτόκια 0,25% στο 1,50% με 1,75%.
Για την Ελλάδα μετά την Standard and Poor’s ακολουθεί ο  καναδικός οίκος  DBRS  την 1η Νοεμβρίου που θα αναβαθμίσει στην κλίμακα ΒΒ από ΒΒ Low αναβαθμίσεις όμως που έχουν προεξοφλεί με την άνοδο των τελευταίων συνεδριάσεων….
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 164 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,16%  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,02%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,16% με το αμερικανικό 10ετές 1,71% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούσαν σχεδόν βίους παράλληλους….αν και η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 14 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 98 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς προς το 1% είναι πλέον πιθανό σενάριο αλλά δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,33 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,23% με απόδοση αγοράς 0,24% και απόδοση πώλησης 0,24%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 110,37 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 113,36 μονάδες βάσης και απόδοση 0,40% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο 0,40%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 114,78 μονάδες βάσης και απόδοση 0,53% με το ιστορικό χαμηλό 0,53% στις 31 Οκτωβρίου 2019 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,13 μονάδες βάσης και απόδοση 0,78%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 121,29 μονάδες βάσης και απόδοση 1,04% με απόδοση αγοράς 1,07% και απόδοση πώλησης 1,01%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 124,02 μονάδες βάσης και απόδοση 1,14% με απόδοση αγοράς 1,16% και απόδοση πώλησης 1,12%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο 1,13%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 127,29 μονάδες βάσης και απόδοση 1,60%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 130,31  μονάδες βάσης και απόδοση 1,92%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 137,16 μονάδες βάσης και απόδοση 2,09%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,09% σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 155 μονάδες βάσης από 158 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 156 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5633 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,56% ή 156 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης απόρροια κυρίως της προσωρινής εκτόνωσης των μεγάλων αβεβαιοτήτων αλλά και της απόφασης της FED να μειώσει τα επιτόκια.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στο 1,02% στις 1 Νοεμβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 1/11/2019 στο -0,39% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,01% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,18% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,25% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,02% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,46%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS