Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Οφείλουμε να έχουν προστατευμένα σύνορα - Η πολιτική παροχής ασύλου αλλάζει εκ βάθρων

Μητσοτάκης: Οφείλουμε να έχουν προστατευμένα σύνορα - Η πολιτική παροχής ασύλου αλλάζει εκ βάθρων
Το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό-προσφυγικό περιλαμβάνει μέτρα προστασίας των συνόρων αλλά και αντιμετώπισης με ευαισθησία των ανθρώπων που βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη, τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής
Την ανάγκη τα ελληνικά σύνορα να είναι προστατευμένα και να εφαρμόζονται κανόνες οι οποίοι μπορούν να συνδυάζουν την αυστηρότητα αλλά και την ευαισθησία απέναντι σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πραγματικά πρόβλημα, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της ζήτησης του νέο νομοσχεδίου για το μεταναστευτικό - προσφυγικό ζήτημα.
Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός «πριν από ένα μήνα είχα μιλήσει για το θέμα που συζητάμε και σήμερα το σ/ν που θα γίνει νόμος του κράτους, ολοκληρώνει την κάλυψη ενός μεγάλου κενού.
Ήταν οι ελλείψεις και οι αντιφάσεις στον τομέα αυτό που επέτρεπαν λάθη, καθυστερήσεις και συχνά εικόνες χάους».
Αναφερόμενος στις ελλειμματικές επιστροφές όσων δεν είχαν λάβει άσυλο αποκάλυψε ότι «από τις δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έφτασαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έγιναν μόλις 1.806 επιστροφές στην Τουρκία, ενώ εκκρεμούν 70.000 αιτήσεις.
Ενα τέτοιο πρόβλημα πιο εύκολα αντιμετωπίζεται στη γέννησή του», ενώ προσέθεσε «δεν είμαι εδώ για να κρυφτώ πίσω από τις αδυναμίες άλλων.
Το μεταναστευτικό είναι εδώ απέναντί μας  και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε.
Και θα το αντιμετωπίσουμε παρά τις ανεπάρκειες ακόμα και ισχυρών οργανισμών».
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «όσοι θα ζητούν άσυλο αλλά θα προσβάλλουν την χώρα δεν έχουν θέση στην πατρίδα μας», ενώ συνεχίζοντας τόνισε «πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ένα πρόγραμμα για τα 5.000 ασυνόδευτα από τα οποία, δυστυχώς, μόλις 1.200, έχουν σήμερα, τη στοιχειώδη φροντίδα μιας οργανωμένης δομής».
Ασκώντας κριτική στην ΕΕ σημείωσε «σημαντικό η Ευρώπη να αποκτήσει κοινή πολιτική ασύλου», αλλά η «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν γίνεται να υπάρχει à la carte»
Συνεχίζοντας ξεκαθάρισε πως «ο νόμος για το άσυλο εκπέμπει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ως εδώ με όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο αλλά επιχειρούν να εισέλθουν και να παραμείνουν στη χώρα μας.
Αυτοί θα επιστρέφουν στην πατρίδα τους και θα χάσουν τα λεφτά που έδωσαν».
Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως το νομοσχέδιο κινείται σε διπλή κατεύθυνση: «Αυστηροί κανόνες, που βάζουν τέλος σε παρανομίες και αυθαιρεσίες, αλλά και ευαισθησία, που παρέχει πρόσθετα δικαιώματα στους αδικημένους».
Έτσι, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «στο εξής, κάθε αίτηση θα πρέπει να εξετάζεται μέσα σε 6 μήνες αντί για 9 όπως ίσχυε.
Και η απόφαση θα δίνεται στον ενδιαφερόμενο μέσα σε 10 ημέρες αντί για 20. Αν, όμως, στο μεταξύ, ο αιτών δεν συνεργάζεται με τις Αρχές ή έχει αποχωρήσει από τη χώρα χωρίς άδεια, το αίτημά του θα κρίνεται αυτομάτως αβάσιμο. Και θα είναι υποψήφιος προς αναχώρηση.
Γι' αυτό, άλλωστε και με το νέο σύστημα θα εξετάζονται πρώτα οι περιπτώσεις ευάλωτων προσώπων, αλλά και ατόμων με παραβατική συμπεριφορά».
Είπε πως από τις προϋποθέσεις ευαλωτότητας, απαλείφεται το γενικόλογο «μετατραυματικό στρες» ενώ στα «ευάλωτα» και προς προστασία άτομα εντάσσονται, πλέον, όλοι οι ανήλικοι - και όχι μόνο οι ασυνόδευτοι.
Επιπλέον, μέλη της οικογένειας του αιτούντος θα θεωρούνται, πλέον, εκτός των συζύγων και των παιδιών, και ο εκτός γάμου σύντροφός του ενώ το ίδιο θα ισχύει και για τα εκτός γάμου τέκνα του και τους γονείς του, αλλά και για όποιον, γενικά, έχει την επιμέλεια ενός ανήλικου παιδιού.
Τόνισε ακόμη πως οι ανήλικοι, θα εισάγονται στις αντίστοιχες βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αν οι γονείς τους δεν τηρούν αυτήν την υποχρέωση, θα έχουν κυρώσεις.
Είπε ακόμη ότι όλοι οι νόμιμοι πρόσφυγες θα έχουν πρόσβαση στην Υγεία και στην Εργασία: Ένας ειδικός αριθμός θα τους δίνει πρόσβαση στην περίθαλψη.
Ύστερα από 6 μήνες, θα εντάσσονται σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης ώστε να πάψει η Ελλάδα να προσελκύει αλλοδαπούς οι οποίοι μέχρι σήμερα ζητούσαν διεθνή προστασία μόνο και μόνο για να βρουν μία δουλειά σε άλλο κράτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης