Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η τρίτη κατά σειρά μείωση των επιτοκίων από τη Fed στο 1,5% - 1,75% επιδρά θετικά στα ευρωπαϊκά ομόλογα

Η τρίτη κατά σειρά μείωση των επιτοκίων από τη Fed στο 1,5% - 1,75% επιδρά θετικά στα ευρωπαϊκά ομόλογα
Η απόφαση της Fed είχε προεξοφληθεί από τις αγορές, με κορυφαίους αναλυτές να εκτιμούν ότι με αυτήν τη μείωση κλείνει ο κύκλος της νομισματικής χαλάρωσης
Θετικά επιδρά στην αγορά ευρωπαϊκών ομολόγων η απόφαση της Fed να μειώσει για τρίτη φορά τα επιτόκια εντός του 2019, στο 1,5% - 1,75%.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι με την τρίτη και τελευταία μείωση επιτοκίων για το 2019, κλείνει ο κύκλος της νομισματικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας υποχωρεί στο -0,406% από -0,357% χθες.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου οδεύει προς τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Ιανουάριο του 2018, καθώς έχει ενισχυθεί 18 μονάδες βάσης κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου.
Στην Ιταλία η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 1,019% από 1,094% χθες.
Στην Ισπανία η απόδοση του 10ετούς ισπανικού υποχωρεί στο 0,226% από 0,290%.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας διαμορφώνεται στο 0,155% από 0,213% χθες.
Τελος η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιρλανδίας υποχωρεί στο -0,09% στο 0,053%.

Σκεπτικισμός στους αναλυτές

Ωστόσο, η απόφαση της Fed προκαλεί ιδιαίτερο σκεπτικισμό, αναφορικά με την επίδραση που μπορεί να έχει στην πραγματική οικονομία, δηλώνουν επτά κορυφαίοι αναλυτές.
Μάλιστα αρκετοί εξ αυτών θεωρούν ότι ο Jerome Powell, ο οποίος εμφανίστηκε σχεδόν σίγουρος ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μία ακόμη μείωση το επόμενο διάστημα, θα διαψευσθεί και μάλιστα πανηγυρικά.
Σύμφωνα με τον Philip Marey της Rabobank οι τρεις μειώσεις επιτοκίων δεν αρκούν ενώ η τράπεζα εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι ΗΠΑ θα διολισθήσουν σε ύφεση το 2020 γεγονός που θα αναγκάσει τη Fed να μειώσει τα επιτόκια στο 0% και μάλιστα πριν από το τέλος του επόμενου έτους.
Την άποψη ότι η Fed θα προχωρήσει και σε άλλες μειώσεις εάν το κρίνει απαραίτητο ή εάν την αναγκάσει η πορεία της αμερικανικής οικονομίας, εκφράζει και ο Jon Hill, αναλυτής της BMO Capital Markets.
Υπέρ της εκτίμησης ότι η τράπεζα θα αναγκαστεί, τόσο εξαιτίας της πορείας της οικονομίας όσο και εξαιτίας της πορείας της αγοράς ομολόγων να προχωρήσει και σε άλλες μειώσεις, στηρίζει και ο Andrew Husby, ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους που συνεργάζονται με το πρακτορείο Bloomberg.
«Θεωρώ ότι η Fed αναμένει νέα στοιχεία πριν προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις της.
Δεν αναμένουμε μία ακόμη μείωση τον Δεκέμβριο 2019, εκτός φυσικά εάν η πορεία της αμερικανικής οικονομίας είναι τέτοια ώστε η τράπεζα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μία ακόμη μείωση», εκτιμά με τη σειρά του ο Win Thin, αναλυτής της Brown Bothers Harriman, ειδικευμένος στις αγορές συναλλάγματος.
Ως απόλυτα αναμενόμενη χαρακτηρίζει τόσο την απόφαση της Fed όσο και την αδιαφορία της Wall Street σε αυτήν η Ira Jersey ειδική επί θεμάτων νομισματικής πολιτικής στο Bloomberg Intelligence.
Όπως τονίζει «κανείς δεν περιμένει κάποια εντυπωσιακή αντίδραση των αγορών σε αυτήν την απόφαση».
«Η Fed προσπαθεί να πουλήσει την ιδέα ότι η αμερικανική οικονομία είναι ανθεκτική αλλά μάλλον δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά.
Όποιος εξετάσει την πορεία της απόδοσης 2ετών και 10ετών αμερικανικών ομολόγων θα καταλάβει τους λόγους της αποτυχίας της Fed», υποστηρίζει ο Rishi Mishra, αναλυτής της Future First.

Στο 1,5% έως 1,75% μείωσε το βασικό επιτόκιο η Fed

Στην τρίτη κατά σειρά μείωση επιτοκίων από την αρχή του 2019 κατά 25 μονάδες βάσης, προχώρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), με αποτέλεσμα αυτά να διαμορφώνονται πλέον στην κλίμακα 1,5% έως 1,75%.
Πρόκειται για μία απόφαση που είχε προεξοφληθεί από τις αγορές, με κορυφαίους αναλυτές να εκτιμούν ότι με αυτήν τη μείωση κλείνει ο κύκλος της νομισματικής χαλάρωσης για τις ΗΠΑ.
Για μία ακόμη συνεδρίαση η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, καθώς οι Esther L. George και Eric S. Rosengren υποστήριξαν ότι τα επιτόκια θα έπρεπε να παραμείνουν σταθερά στο επίπεδο του 1,75% - 2%

Η ανακοίνωση της Fed

Στην ανακοίνωσή της η τράπεζα αναφέρει ότι «Οι πληροφορίες που έχουν υπάρξει από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς τον Σεπτέμβριο δείχνουν ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και ότι η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται με μέτριο ρυθμό.
Τα κέρδη από θέσεις εργασίας ήταν σταθερά κατά μέσο όρο τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό.
Αν και οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξάνονται με έντονους ρυθμούς, οι σταθερές επενδύσεις και οι εξαγωγές των επιχειρήσεων παραμένουν αδύναμες.
Σε δωδεκάμηνη βάση, ο συνολικός πληθωρισμός και ο δομικός πληθωρισμός παραμένει κάτω από το 2%.
Τα μέτρα αντιστάθμισης του πληθωρισμού που βασίζονται στην αγορά παραμένουν χαμηλά, τα μέτρα που βασίζονται σε έρευνες για τις πιο μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό δεν αλλάζουν πολύ.
Συνεπής με τη θεσμοθετημένη εντολή της, η επιτροπή επιδιώκει να ενισχύσει τη μέγιστη δυνατή απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών. Υπό το πρίσμα των επιπτώσεων των παγκόσμιων εξελίξεων στις οικονομικές προοπτικές καθώς και στις μειωμένες πληθωριστικές πιέσεις, η επιτροπή αποφάσισε να μειώσει το στόχο για τα επιτόκια σε 1,5% και 1,75%.
Η δράση αυτή υποστηρίζει την άποψη της επιτροπής ότι οι πιο πιθανές εξελίξεις είναι η διαρκής επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας, οι ισχυρές συνθήκες της αγοράς εργασίας και ο πληθωρισμός κοντά στο συμμετρικό στόχο 2% της επιτροπής, αλλά οι αβεβαιότητες σχετικά με αυτές τις προοπτικές παραμένουν.
Η επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις των εισερχόμενων πληροφοριών για τις οικονομικές προοπτικές καθώς εκτιμά την κατάλληλη πορεία του στόχου για το ποσοστό των ομοσπονδιακών κεφαλαίων.
Κατά τον καθορισμό του χρονικού ορίζοντα και του μεγέθους των μελλοντικών προσαρμογών στο στόχο για τα επιτόκια, η επιτροπή θα αξιολογήσει τις τρέχουσες και αναμενόμενες οικονομικές συνθήκες σε σχέση με το μέγιστο στόχο της απασχόλησης και το συμμετρικό στόχο πληθωρισμού 2%.
Στην αξιολόγηση αυτή θα ληφθεί υπόψη ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων αυτών για τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, των δεικτών των πληθωριστικών πιέσεων και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, καθώς και θέματα σχετικά με τις χρηματοπιστωτικές και διεθνείς εξελίξεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης