Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με ΔΕΗ +3,5% και τράπεζες, ανοδικά το ΧΑ +0,78% στις 882 μον. – Νέο ιστορικό χαμηλό στο 10ετές ομόλογο στο 1,15%

tags :
Με ΔΕΗ +3,5% και τράπεζες, ανοδικά το ΧΑ +0,78% στις 882 μον.  – Νέο ιστορικό χαμηλό στο 10ετές ομόλογο στο 1,15%
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 882,57 μονάδες στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες - Ξεχώρισε η ΔΕΗ με κέρδη +3,59%.
(upd18) Ανοδικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, στις 882 μονάδες στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, έχοντας οριακά διασπάσει τις κρίσιμες τεχνικά 878 μονάδες, με επίκεντρο τα κέρδη +3,59% στην ΔΕΗ  αλλά και των τραπεζών ενώ ισχυρές στηρίξεις πρόσφερε η αγορά ομολόγων, με το 10ετές σε νέο ιστορικό χαμηλό στο 1,15%.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, το τελευταίο μισάωρο για μια ακόμη συνεδρίαση ενεργοποιήθηκαν οι αγοραστές απορροφώντας τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις, με τα μεγαλύτερα κέρδη έκλεισε η Πειραιώς +2,09% και ακολούθησαν Alpha Bank +1,65%, Eurobank +1,06% και Εθνική +1,03% προσεγγίζοντας εκ νέου την τιμή της ΑΜΚ του 2015 στα 3 ευρώ.
Στα μη τραπεζικά blue chips, με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των τίτλων, εκτός από την ΔΕΗ με κέρδη έκλεισαν ΑΔΜΗΕ +1,66%, Μυτιληναίος +1,55%, Coca Cola +1,17%... ενώ οριακά υποχώρησαν ΟΠΑΠ και Lamda.
Σημειώνεται ότι στα  55 εκατ. ευρώ ανήλθε το ύψος των απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος της ΔΕΗ που διακανόνισαν από την αρχή του τρέχοντος μήνα περισσότεροι από 37 χιλ.πελάτες οι οποίοι  ανταποκρίθηκαν στο νέο πρόγραμμα των ρυθμίσεων.
Το σχέδιο «Ηρακλής» της ελληνικής κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια αποτελεί  την σωτήρια λύση για τις τράπεζες καθώς  σκοπός του είναι να «καθαρίσει» τους ισολογισμούς των τραπεζών και να επιστρέψουν στην κανονικότητα ώστε να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, ενισχύοντας παράλληλα και την οικονομία.
Από την άλλη, σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch μετά και τις τελευταίες εξελίξεις επαναφέρει την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών, τονίζοντας όμως ότι κρατά μια προσεκτική στάση, καθώς η πορεία τους θα εξαρτηθεί από το εάν οι εγχώριοι και εξωτερικοί παράγοντες κινηθούν συνεχώς προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ειδικότερα, τονίζει ότι η Eurobank είναι η προτιμώμενη μετοχή της, ενώ για την Εθνική Τράπεζα και την Πειραιώς η σύσταση είναι underperform, ήτοι για αποδόσεις χειρότερες από αυτές της αγορές ενώ neutral για την Alpha Bank.
Eν τω μεταξύ, η αναβάθμιση από την Standard and Poor’s στις 25 Οκτωβρίου σε ΒΒ- από Β+ δηλαδή κατά μια βαθμίδα ήταν πλήρως αδιάφορη εξέλιξη για το χρηματιστήριο ενώ την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου ο καναδικός οίκος DBRS όπου θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ από ΒΒ low δηλαδή στην υψηλότερη βαθμολογία από το σύνολο των οίκων αξιολόγησης.
Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν εντούτοις η χρηματιστηριακή αγορά παραμένει υποτονική ενώ στις τελευταίες συνεδριάσεις όπως και στην σημερινή, βλέπουμε ότι μόνο στο τελευταίο μισάωρο αποκτά κάποιο ενδιαφέρον ειδικότερα στον τραπεζικό κλάδο.
Η μειωμένη επενδυτική δραστηριότητα σχετίζεται με το γεγονός ότι οι επενδυτές κατανοούν ότι η βαθμολογία ΒΒ-  της S&P και της Fitch – η υψηλότερη έως σήμερα - είναι υποδεέστερη της υφιστάμενης τιμολόγησης των ελληνικών assets.
Ειδικότερα δεν αντιστοιχεί σε 1,15% η απόδοση στο 10ετές ομόλογο η οποία σαφέστατα είναι  απόρροια της ποσοτικής χαλάρωσης που έχει προκαλέσει την μεγαλύτερη φούσκα όλων των εποχών στις αγορές ομολόγων..
Για να μπορέσει να αλλάξει αυτή η στασιμότητα απαιτούνται εκπλήξεις στο ΑΕΠ, στην πιστοληπτική ικανότητα και στο ρυθμό μείωσης των NPEs στις τράπεζες ενώ προαπαιτούμενο είναι η σταθερότητα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον .
Στα εξωτερικά νέα, αναμενόμενη και άνευ ουσίας ήταν η τρίτη μείωση επιτοκίων από τη Fed από την αρχή του 2019 κατά 25 μονάδες βάσης στην κλίμακα 1,5% έως 1,75% με τους επενδυτικούς οίκους να  αναφέρουν ότι δεν θα αποτρέψει την ύφεση στις ΗΠΑ ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας κατά τους επόμενους μήνες.
Παράλληλα, οι επενδυτές παρακολουθούν με έντονο ενδιαφέρον τις εξελίξεις που αφορούν τόσο τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας όσο και το Brexit, ενόψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου
Στην αγορά ομολόγων, νέο ιστορικό χαμηλό καταγράφεται στο ελληνικό 10ετές ομόλογο  στο 1,15% ενώ το ιταλικό 10ετές κινείται  στο 0,96%.
Επίσης, σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 156 μονάδες βάσης από 1,59 μονάδες βάσης, χθες 30/10 ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5481 μονάδες βάσης από 5488 μονάδες βάσης χθες 30/10.


Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,08%.
Λίγο μετά τις 12:00 με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες στο πλαίσιο της κατοχύρωσης κερδών των τελευταίων συνεδριάσεων ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,81% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με απώλειες -0,51%.
Λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,41%  και ο Γενικός Δείκτης στο +0,78% 
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,78% στις 882 μονάδες έχοντας υψηλό στις 882,57 μονάδες και χαμηλό στις 871,29 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 73,1 εκατ. ευρώ, ο όγκος 30,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 22,7 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,8 εκατ. ευρώ και όγκου 309 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 100 χιλ. τεμάχια αξίας 300 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 109 χιλ. τεμάχια αξίας 1,06 εκατ. ευρώ και η ΕΧΑΕ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 445 χιλ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 882 μονάδες, διασπώντας οριακά την πρώτη αντίσταση των 875-880 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 890-900 μονάδων
Στην πρώτη στήριξη βρίσκεται η ζώνη των 865-860 μονάδων και ακολουθούν οι 850 και οι 830 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 886 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 875 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 885- 895 μονάδων και οι 910 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκεται η ζώνη των 850-840 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 830-820 μονάδων και οι 800 μονάδες

Τραπεζικά νέα

H εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής»  αποτελεί  την σωτήρια λύση για τις τράπεζες καθώς  σκοπός του είναι να «καθαρίσει» τους ισολογισμούς των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια τα οποία σήμερα ανέρχονται περί των 75 δισ ευρω.
Σύμφωνα με πηγές του ΤΧΣ , ενώ η νέα κυβέρνηση έχει επιδείξει μεγάλο ζήλο για την εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής, ωστόσο, έχει φτάσει στο άλλο άκρο καθώς αναλαμβάνει πρωτοβουλίες χωρίς συνεννόηση με τον εμπνευστή του Ηρακλή.
Στόχος των Βρυξελών είναι να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κάτω από το 10% μέχρι το 2022 ενώ αν δεν συμβεί αυτό, τότε είναι πολύ πιθανό να παραταθεί και πάλι η διάρκεια ζωής του ΤΧΣ, η οποία λήγει στο τέλος του 2022.
Από την άλλη, βασικός στόχος του ΤΧΣ είναι να πουλήσει τη συμμετοχή του στις ελληνικές τράπεζες σε πολύ καλύτερες, από τις σημερινές  με τις κατάλληλες συνθήκες τόσο στις τράπεζες, όσο και ευρύτερα στην οικονομία.
Για την ώρα πάντως, στελέχη του ΤΧΣ που μίλησαν στο bankingnews, ξεκαθαρίζουν ότι «οι στρατηγικοί επενδυτές δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες», ενώ δεν υπάρχει ενδεχόμενο συγχωνεύσεων.
Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό συμμετοχής του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα ανέρχεται στο 40,3%, στην Πειραιώς το 26%, στην Alpha Bank το 10,99% και στην Eurobank το 1,4%.

Η επικαιρότητα

Ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου για το επόμενο διάστημα συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου  υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες και σχετικά με την ψήφο των απόδημων Ελλήνων, αναφέρεται ότι έχει συμφωνηθεί με τα άλλα κόμματα, ενώ η κυβέρνηση κάνει λόγο για μια πολύ μεγάλη επιτυχία καθώς επιλύεται ένα πρόβλημα δεκαετιών.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών και σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ – ΔΕΠΑ, η κυβέρνηση αποφάσισε η ΔΕΠΑ να σπάσει στα τρία, και συγκεκριμένα στη ΔΕΠΑ Υποδομών, στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και στη ΔΕΠΑ Διεθνών Σχέσεων.
Καλύτερη επίδοση από την πρόβλεψη του προσχεδίου για πλεόνασμα 3,68% το 2019 προοιωνίζονται τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο φετινό εννεάμηνο, «ξεκλειδώνοντας» νέες γενναιόδωρες φορολεφαφρύνσεις όπως η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων.
Τα φορολογικά έσοδα είναι αυξημένα κατά 547 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο ενώ οι τελικές αποφάσεις σχετικά με τη διανομή ή όχι του υπερπλεονάσματος θα ληφθούν το αργότερο έως τις 20 Νοεμβρίου.
Το οικονομικό επιτελείο θα ενημερώσει τους θεσμούς αφού μία μέρα μετά, στις 21 Νοεμβρίου, θα καταθέσει τον προϋπολογισμό του 2020 (τελικό σχέδιο) στη Βουλή.  
Σε θέσεις μάχης τίθενται από σήμερα 31/10 ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson και ο επικεφαλής των Εργατικών, Jeremy Corbyn καθώς εγκαινιάζουν τις προεκλογικές τους εκστρατείες ενόψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου, την ώρα που η βρετανική κοινή γνώμη παραμένει βαθιά διχασμένη σχετικά με το Brexit και επκρατεί απόλυτη ρευστότητα και αβεβαιότητα για το τι μπορεί να βγάλει η κάλπη για την επόμενη ημέρα της Μ. Βρετανίας.
Σύμφωνα με την  δημοσκόπηση του ινστιτούτου Survation που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Daily Mail, οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν το 34% των ψήφων έναντι 26% των Εργατικών και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 19% και το Κόμμα του Brexit του Nigel Farage με 12%.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (31/10) οι αγορές της Ασίας, μετά τη νέα επιβράδυνση που σημειώθηκε στη δραστηριότητα των κινεζικών επιχειρήσεων τον Οκτώβριο και την απόφαση της Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκια για τρίτη συνεχόμενη φορά, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει άλλη μείωση βραχυπρόθεσμα.
Επιπλέον, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της κατά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας κατά τους επόμενους μήνες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,37%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,35% στις 2929,06 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με κέρδη +0,81% στις 26883 μονάδες

Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Νευρικότητα καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο της νέας μείωσης των επιτοκίων από τη Federal Reserve και της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας η οποία αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της.εν μέσω μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου.
Επίσης, το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα εταιρικά αποτελέσματα, με την BNP Paribas να ανακοινώνει καθαρά κέρδη 1,9 δισ. ευρώ στο γ΄τρίμηνο του 2019, έναντι πρόβλεψης των αναλυτών για κέρδη 1,7 δις ενώ η μετοχή της Fiat Chrysler καταγράφει ράλι 10%, καθώς έκλεισε η συμφωνία για τη συγχώνευση με την PSA Group.
 Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -0,15%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,35%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,30%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,20% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -0,90%...
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -0,60%, ο S&P στο -0,50%, ο Nasdaq στο -0,25% ενώ το ETF GREC κινείται σταθεροποιητικά στα 9,90 δολ.

Κέρδη στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές

Με κέρδη έκλεισαν τελικά οι τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Πειραιώς στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και ακολούθησαν οι υπόλοιπες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης με εξαίρεση την Εθνική η οποία μετά από 17 μήνες προσέγγισε την τιμή των 3 ευρώ της ΑΜΚ του 2015.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,04 ευρώ με άνοδο +1,03% με όγκο 5,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,78 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,9110 ευρώ με άνοδο +1,65% με όγκο 5,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,95 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,13 ευρώ με άνοδο +2,09% με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,37 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε  στα 0,9080 ευρώ, με άνοδο +1,06% με όγκο 9,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,37 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,29 ευρώ, με πτώση -1,38% και κεφαλαιοποίηση 576 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4495 ευρώ, με άνοδο +1,01% και όγκο 161 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 207 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,10 ευρώ, με άνοδο +0,86% και κεφαλαιοποίηση 280 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές.

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος...
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν CENER, ΟΠΑΠ, Lamda
H Coca Cola έκλεισε στα 27,69 με άνοδο +1,17% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,23 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε  στα 13,60 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 6,53 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε  στα 3,17 ευρώ με άνοδο +3,59% και αποτίμηση 735 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε  στα 2,14 ευρώ με άνοδο +1,66% και κεφαλαιοποίηση 496 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε  στα 9,75 ευρώ με πτώση -0,51% και αποτίμηση 3,14 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 19,00 ευρώ, με άνοδο +0,85% και κεφαλαιοποίηση 1,57 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε  στα 8,53 ευρώ με άνοδο +1,43% και κεφαλαιοποίηση 2,61 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε  στα 22,14 ευρώ με άνοδο +0,18% και κεφαλαιοποίηση 2,45 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,81 ευρώ με άνοδο +1,55% και κεφαλαιοποίηση 1,40 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε  στα 17,50 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy  έκλεισε  στα 1,33 ευρώ, με πτώση -0,60% και κεφαλαιοποίηση 253 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,40 ευρώ, με πτώση -0,18% και με κεφαλαιοποίηση στα 280 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1070 ευρώ, με άνοδο +0,38% και κεφαλαιοποίηση 101 εκατ. ευρώ.

Νέα ιστορικά χαμηλά στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,15% - Ανάκαμψη και στα ομόλογα της Νότιας Ευρώπης

Νέα ιστορικά χαμηλά σημειώνονται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων απόρροια της FED να μειώσει τα επιτόκια 0,25% στο 1,50% με 1,75%.
Η απόφαση αυτή της FED δίνει ώθηση σε όλες τις αγορές ομολόγων και στην Ευρώπη.
Για την Ελλάδα μετά την Standard and Poor’s ακολουθεί ο  καναδικός οίκος  DBRS  την 1η Νοεμβρίου που θα αναβαθμίσει στην κλίμακα ΒΒ από ΒΒ Low αναβαθμίσεις όμως που έχουν προεξοφλεί με την άνοδο των τελευταίων συνεδριάσεων….
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 164 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,15%  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,96%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,15% με το αμερικανικό 10ετές 1,75% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούσαν σχεδόν βίους παράλληλους….αν και η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 19 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 99 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς προς το 1% είναι πλέον πιθανό σενάριο αλλά δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,33 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,23% με απόδοση αγοράς 0,24% και απόδοση πώλησης 0,24%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 110,37 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 113,36 μονάδες βάσης και απόδοση 0,40% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο 0,40%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 114,78 μονάδες βάσης και απόδοση 0,53% με το ιστορικό χαμηλό 0,53% στις 31 Οκτωβρίου 2019 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,13 μονάδες βάσης και απόδοση 0,78%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 121,29 μονάδες βάσης και απόδοση 1,04% με απόδοση αγοράς 1,07% και απόδοση πώλησης 1,01%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 124,02 μονάδες βάσης και απόδοση 1,15% με απόδοση αγοράς 1,17% και απόδοση πώλησης 1,13%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο 1,15%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 127,29 μονάδες βάσης και απόδοση 1,60%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 130,31  μονάδες βάσης και απόδοση 1,92%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 137,16 μονάδες βάσης και απόδοση 2,09%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,09% σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 156 μονάδες βάσης από 158 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 156 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5481 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,56% ή 156 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης

Βελτίωση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης απόρροια κυρίως της προσωρινής εκτόνωσης των μεγάλων αβεβαιοτήτων αλλά και της απόφασης της FED να μώσει τα επιτόκια.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στο 0,96% στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 31/10/2019 στο -0,41% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,743%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,01% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,15% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,22% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,96% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,45%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης