Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι πιέσεις Trump στην Κίνα να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα υπονομεύουν τις εμπορικές συνομιλές

Οι πιέσεις Trump στην Κίνα να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα υπονομεύουν τις εμπορικές συνομιλές
Ο Trump δήλωσε δημοσίως ότι η Κίνα θα μπορούσε να αγοράσει μέχρι και 50 δισ. δολάρια αμερικανικών αγροτικών προϊόντων
Ο ισχυρισμός του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump ότι το Πεκίνο δεσμεύεται για μεγάλες αγορές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων έχει καταστεί ένα σημαντικό σημείο τριβής των συνομιλιών για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου με την Κίνα.
Ο Trump δήλωσε δημοσίως ότι η Κίνα θα μπορούσε να αγοράσει μέχρι και 50 δισ. δολάρια αμερικανικών αγροτικών προϊόντων, περισσότερο από το διπλάσιο του ετήσιου ποσού που έκανε το έτος πριν από την έναρξη του εμπορικού πολέμου (2018).
Όπως ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters, ο Trump συνεχίζει να πιέζει, ενώ το Πεκίνο αδιαφορεί για μια τέτοια δέσμευση. Οι Κινέζοι θα ήθελαν την διακριτική ευχέρεια να αγοράσουν με βάση τις συνθήκες της αγοράς.
Εάν τα γεωργικά προϊόντα των ΗΠΑ «εισέλθουν στην Κίνα με συγκεντρωτικό τρόπο, μπορεί να είναι δύσκολο για την εγχώρια αγορά να χωνέψει», ανέφερε Κινέζος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο δεν θέλει να αγοράσει προϊόντα που δεν έχουν ζήτηση.
Η υπερπροσφορά γεωργικών προϊόντων στην Κίνα θα έπληττε τις τοπικές τιμές πολύ σκληρά, είπε, «και να διαταράξει την ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης»
Οι Κινέζοι αγοραστές αγροτικών προϊόντων, που αντιπροσωπεύουν ένα μείγμα κρατικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων, τυπικά εισάγουν από τη φθηνότερη πηγή. Οι ΗΠΑ ζητούν από την Κίνα να δεσμευτεί να αγοράσει τεράστιο όγκο προϊόντων, ανεξάρτητα από το αν είναι οικονομικό ή ζήτημα, θα απαιτούσε την εφαρμογή κρατικής παρέμβασης.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το βασικό αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών για την Κίνα στον σημερινό εμπορικό πόλεμο και τον πολιτικό στόχο των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες: η Κίνα να γίνει μια οικονομία με βάση την αγορά και να σταματήσει να επιδοτεί τις κρατικές επιχειρήσεις και να ευνοεί τις τοπικές επιχειρήσεις εις βάρος των ξένων ανταγωνιστών .
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Κίνα αγόρασε μεγάλες ποσότητες σόγιας από τη Βραζιλία, αφού οι τιμές των σπόρων σόγιας των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν στις μεγάλες αγορές της Κίνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης