Νέα υψηλά 15 μηνών για την Alpha Bank και 16 μηνών για την Εθνική Τράπεζα λίγο πριν το κλείσιμο

Νέα υψηλά 15 μηνών για την Alpha Bank και 16 μηνών για την Εθνική Τράπεζα λίγο πριν το κλείσιμο
Τα νέα υψηλά των δύο συστημικών τραπεζών οδηγούν σε νέα υψηλά και τον τραπεζικό δείκτη
Λίγο πριν τις τελικές δημοπρασίες το ΧΑ βρίσκει και πάλι δυνάμεις για να επιστρέψει σε θετικό έδαφος με τις εντολές αγορών στις τράπεζες να οδηγούν την αγορά.
Η Εθνική μετά από 16 μήνες έπιασε και πάλι τα 3 ευρώ με καλές συναλλαγές, ενώ και η Alpha Bank έγραψε νέο υψηλό 15 μηνών ξεπερνώντας τα 1,86 ευρώ που ήταν το προηγούμενο και κάνοντας πράξη στα 1,88 ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως στη χθεσινή (29/10) συνεδρίαση νέο υψηλό πάνω από τα 0,90 ευρώ είχε γράψει η Eurobank.
Σε νέα υψηλά βρίσκεται και ο τραπεζικός δείκτης γράφοντας υψηλότερο επίπεδο στις 875 μονάδες ενώ χθες είχε κάνει νέο υψηλό στις 861 μονάδες.
Το Bankingnews νωρίτερα είχε μεταδώσει: Ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών της ευρωζώνης υποβαθμίζει το πρόβλημα των NPEs των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων που φθάνουν τα 75 δισεκ. ή 43,5% των δανείων από συστημικό σε τεχνικό.
Η εξέλιξη αυτή μετά από 7 χρόνια οικονομικής και τραπεζικής κρίσης θεωρείται μείζονος σημασίας γιατί η εποπτική αρχή ουσιαστικά αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα των NPEs αρχίζει να αντιμετωπίζεται.
Επίσης στον SSM θεωρούν ότι είναι ιδιαίτερα θετική η επίδραση του σχεδίου Ηρακλής στον αποχαρακτηρισμό των προβληματικών ανοιγμάτων από συστημικό πρόβλημα σε τεχνικό.
Αξίζει να αναφερθεί ότι όπως αποκάλυψε το bankingnews ο SSM έχει επιβάλλει σε όλες τις τράπεζες στην Ελλάδα κάθε φορά που σχεδιάζουν τιτλοποίηση να την εντάσσουν στο σχέδιο Ηρακλή.
Ουσιαστικά με την επιβολή του SSM καθίσταται υποχρεωτική η χρήση του σχεδίου Ηρακλής για τις ελληνικές τράπεζες.
Είναι αληθές ότι το σχέδιο Ηρακλής μειώνει τον κίνδυνο από το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό και ταυτόχρονα μέσω της παροχής εγγυήσεων στα κύρια ομόλογα καθίσταται ο ισολογισμός των τραπεζών περισσότερο ασφαλής.
Στον SSM και οι επόπτες που υπάρχουν ανά συστημική τράπεζα στην Ελλάδα θεωρούν ότι υπάρχει μια γενικευμένη προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος που οδηγήσει τα NPEs από 43% σε 15% στην επόμενη 2ετία.
Ωστόσο θεωρούν ότι το σχέδιο Ηρακλής κινείται προς την σωστή κατεύθυνση και όλες οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουν.
Με βάση ισχυρές ενδείξεις
Η Eurobank θα συμμετάσχει με 9,7 δισεκ. τιτλοποίηση, θα αναζητηθεί φόρμουλα ώστε να ξεπεραστεί το ζήτημα του bonus των mezzanine ομολόγων στους μετόχους
Η Alpha bank θα συμμετάσχει με 10 δισεκ. τιτλοποίηση
Η Πειραιώς θα συμμετάσχει με 4-5 δισεκ. τιτλοποίηση
Η Εθνική θα συμμετάσχει με 4-5 δισεκ. τιτλοποίηση
Εν τω μεταξύ επίκειται προσεχώς και αναβάθμιση των τραπεζών από τον οίκο πιστοληπτικής διαβάθμισης Standard and Poor's απόρροια της αναβάθμισης της Ελλάδος στην κατηγορία ΒΒ-.

www.bankingnews.gr 


BREAKING NEWS