Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η αναταραχή στη Χιλή έχει μεικτή επίδραση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα

tags :
Fitch: Η αναταραχή στη Χιλή έχει μεικτή επίδραση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα
Βραχυπρόθεσμες οι επιπτώσεις των διαμαρτυριών στην οικονομία της Χιλής
Οι πρόσφατες κοινωνικές αναταραχές στη Χιλή είναι απίθανο να υπονομεύσουν το πιστωτικό προφίλ της χώρας και δεν θα πρέπει να προκαλέσουν αρνητικές ενέργειες αξιολόγησης στους εταιρικούς εκδότες, λέει η Fitch.
Οι διαδεδομένες διαμαρτυρίες ενδέχεται να έχουν βραχυπρόθεσμες δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη και τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου 2019, αλλά οι οικονομικές επιπτώσεις για τις εταιρείες δεν θα πρέπει να είναι επαναλαμβανόμενες.
Μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως και 15 ημερών, η οποία έχει πλέον αρθεί, καθώς και καθημερινή απαγόρευση κυκλοφορίας δηλώθηκαν στη Χιλή στα μέσα Οκτωβρίου μετά από βίαιες διαμαρτυρίες και σοβαρές πράξεις βανδαλισμού κατέλαβαν την πρωτεύουσα και αρκετές μεγάλες πόλεις.
Οι διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν από την αύξηση του ναύλου του μετρό του Σαντιάγο, αλλά η οργή τροφοδοτήθηκε από το αυξανόμενο συναίσθημα του πληθυσμού ότι οι πολιτικές επωφελούνται μόνο από την ελίτ.
Σε απάντηση στις διαμαρτυρίες, ο πρόεδρος Pinera εισήγαγε νομοθεσία για την ανατροπή της πρόσφατης αύξησης στα επιτόκια, την εγγύηση ενός ελάχιστου ασφαλισμένου εισοδήματος, την αύξηση των συντάξεων και την εισαγωγή ιατρικής ασφάλισης για καταστροφικές ασθένειες. Ο πρόεδρος κάλεσε επίσης για ένα μεγάλο ανασχηματισμό του γραφείου του. Η ένταση των διαδηλώσεων μειώθηκε, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ.
Η κοινωνική αναταραχή υπογραμμίζει τους κυριότερους περιορισμούς της διαβάθμισης κυριαρχίας, συμπεριλαμβανομένης της ανισότητας υψηλού εισοδήματος και του σχετικά χαμηλού κατά κεφαλήν εισοδήματος. Παρακολουθούμε τις οικονομικές επιπτώσεις των διαμαρτυριών, τις επιπτώσεις των δημοσιονομικών πρωτοβουλιών στο δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, καθώς και τη διακυβέρνηση και την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Προέδρου Pinera.
Ο οίκος Fitch προβλέπει ότι η αύξηση του ΑΕγχΠ της Χιλής θα ξεπεράσει το 2% φέτος, επιταχύνοντας το 3% το επόμενο έτος, αλλά αναμένει κάποια αρνητική πίεση από τις διαμαρτυρίες.
Τα φορολογικά μέτρα για την αντιμετώπιση κοινωνικών παραπόνων χρηματοδοτούνται με σύνεση μερικώς μέσω φόρων και ανακατανομής των δαπανών. Αυτό θα πρέπει να περιορίσει τις επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά, αλλά ένα υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα το 2020 είναι της τάξεως του 0,2% του ΑΕΠ. Η πρόσφατη νομισματική χαλάρωση μέσω της μείωσης των επιτοκίων μπορεί επίσης να βοηθήσει.
Θα μπορούσε επίσης να υπάρξει κίνδυνος καθοδικού ρυθμού για τη δημοσιονομική εξυγίανση της Χιλής ως αποτέλεσμα των διαμαρτυριών. Το χρέος του εθνικού δανεισμού είναι πολύ χαμηλότερο από το μέσο όρο των 42,6% του ΑΕΠ για τις κυριαρχικές μονάδες Α με εκτιμώμενο 27,2% για το έτος 2019, αλλά οι πιέσεις των κοινωνικών δαπανών επιβραδύνουν τον ρυθμό δημοσιονομικής εξυγίανσης για τη σταθεροποίηση του σταδιακά αυξανόμενου χρέους της χώρας.
Οι εταιρείες της Χιλής εξακολουθούν να αξιολογούν ζημιές από τις διαμαρτυρίες. Ο βαθμός καταστροφής ποικίλλει ανάλογα με τους εμπόρους λιανικής πώλησης και τα εμπορικά κέντρα που επηρεάζονται άμεσα.
Η λειτουργική ασυνέχεια οφείλεται στην καταστροφή των περιουσιακών στοιχείων λόγω πυρκαγιάς ή λεηλασιών, αλλά οι ζημίες θα πρέπει να ανακτηθούν εν μέρει με ασφαλιστική κάλυψη. Στον τομέα αυτό, οι Cencosud, Falabella, Forus, Parque Arauco και Mall Plaza είναι οντότητες που έχουν βαθμολογηθεί από την Fitch και επηρεάζονται από τις διαμαρτυρίες.
Αναμένουμε ότι οι εκδότες με κατεστραμμένα περιουσιακά στοιχεία θα ξαναχτιστούν, αλλά η αβεβαιότητα σχετικά με το συνεχιζόμενο κλίμα καταναλωτών θα μπορούσε να επιβραδύνει τις νέες επενδύσεις.
Ορισμένοι έμποροι λιανικής πώλησης ενδέχεται να επανεξετάσουν την ανάγκη για φυσικές τοποθεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα προβλήματα ασφάλειας σε ορισμένες τοποθεσίες και αυξημένη εστίαση στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στο διαδικτυακό κανάλι.
Οι υπηρεσίες διανομής ενέργειας και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας ύδατος / λυμάτων βρίσκονται ήδη υπό συζήτηση. Οι αναθεωρήσεις για αυτές τις ρυθμιζόμενες υπηρεσίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη μείωση των εσωτερικών επιπέδων απόδοσης, σύμφωνα με τον νέο νόμο για τη μετάδοση ενέργειας που δημοσιεύθηκε το 2016 και τον ανάδοχο διανομής φυσικού αερίου το 2017.
Ο Fitch εκτιμά ότι τα περιθώρια εκμετάλλευσης ενδέχεται να μειωθούν για αυτές τις εταιρείες, Οι εκτιμήσεις κλάδου αντανακλούν το χαμηλού κινδύνου προφίλ των επιχειρήσεων που λειτουργούν ως φυσικά, αόριστα μονοπώλια σε καθορισμένες περιοχές παραχώρησης.
Το συνολικό οικονομικό κόστος είναι αβέβαιο, καθώς οι ασφαλιστές εξακολουθούν να λαμβάνουν προκηρύξεις διαγωνισμών, αλλά η συνολική έκθεση θα πρέπει να καλύπτεται από καταστροφικά προγράμματα αντασφάλισης.
Η Fitch αναμένουμε ότι η έκθεση στην κεφαλαιακή επάρκεια θα είναι περιορισμένη, με αποτέλεσμα την περιορισμένη επίδραση στους δείκτες φερεγγυότητας. Κατά μέσο όρο, το καθαρό outlook είναι μικρότερο από το 2% του συνολικού κεφαλαίου. Το υψηλότερο outlook είναι 4,5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης