Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Η αξιοπιστία της ΕΕ θα κριθεί στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο

Τσίπρας: Η αξιοπιστία της ΕΕ θα κριθεί στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο
Τόσο η ΕΕ όσο και ο Αραβικός Σύνδεσμος πρέπει να αποφασίσουμε μαζί σε ένα πολύ πιο δυναμικό πλαίσιο διαλόγου είπε ο κ.Τσίπρας
Την θέση ότι το επόμενο διάστημα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό τόσο η αξιοπιστία της ΕΕ όσο και η ικανότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί και να αξιοποιήσει όλες τις σημαντικές κατακτήσεις των τελευταίων ετών στην εξωτερική πολιτική που της έδωσαν μια νέα γεωπολιτική δυναμική στην περιοχή διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην 4 Eυρωαραβική Διάσκεψη που γίνεται στην Αθήνα.
«Η αξιοπιστία της ΕΕ θα κριθεί στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και στη ΝΑ Μεσόγειο.
Θα κριθεί από το αν θα καταφέρει να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και άρα τη σταθερότητα στην περιοχή, αξιοποιώντας το ιστορικό βήμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ιστορικό βήμα ανάμεσα σε δυο λαούς της περιοχής.
Θα κριθεί στη Μέση Ανατολή από το αν θα έχει έναν ουσιαστικό ρόλο για την ειρήνη στη Συρία, αλλά και την δίκαιη επίλυση του Μεσανατολικού.
Θα κριθεί στη ΝΑ Μεσόγειο από τη δυνατότητά της να επιβάλλει σε έναν κρίσιμο εταίρο της, την Τουρκία την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου.
Ταυτόχρονα θα κριθεί η ικανότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί και να αξιοποιήσει τις κατακτήσεις στην εξωτερική πολιτική.
Θα κριθεί από το αν η νέα κυβέρνηση θα επιδείξει το αναγκαίο πολιτικό θάρρος να προστατεύσει το εθνικό κεκτημένο της Συμφωνίας των Πρεσπών, που με ανεύθυνο λαϊκισμό πολέμησε ως αντιπολίτευση.
Θα κριθεί και από την οξυδέρκεια και την ικανότητα της εξωτερικής πολιτικής της σήμερα να αξιοποιήσει αυτές τις στρατηγικές συμμαχίες που έχουμε δημιουργήσει στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μεταξύ άλλων και με πολύ σημαντικούς εταίρους του Αραβικού κόσμου» υποστήριξε ο κ.Τσίπρας.
«Τόσο η Ευρώπη, όσο και ο Αραβικός κόσμος πρέπει να αποφασίσουμε μαζί σε ένα πολύ πιο δυναμικό πλαίσιο διαλόγου και συνεργασίας.
Αυτό ιδιαίτερα σε μια περίοδο που άλλες δυνάμεις, που σε πολλούς τομείς είναι συνομιλητές, παραδοσιακοί φίλοι ή εταίροι μας, είτε φαίνεται να βάζουν σε δεύτερη μοίρα τη σταθερότητα της περιοχής, είτε αναπτύσσουν τη δική τους ατζέντα.
Ειδικότερα σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ αποσύρονται από την Συρία, διακηρύσσοντας ότι δεν ευθύνονται για την εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στη χώρα.
Σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ακυρώνουν τις προϋποθέσεις για μια δίκαιη λύση δύο κρατών στο Μεσανατολικό.
Σε μια περίοδο που η Τουρκία απομακρύνεται από την Δύση και αποφασίζει να παρακάμψει το Διεθνές δίκαιο εισβάλλοντας στη Συρία, αγνοώντας αν με αυτή την επιλογή δημιουργούνται ακόμα μεγαλύτερες προσφυγικές ροές και αγνοώντας αν επιδεινώνεται η κρίση ασφάλειας στην περιοχή.
Μια περίοδο που η Ρωσία και το Ιράν προωθούν νέους συσχετισμούς στην Μέση Ανατολή που ενισχύουν την επιρροή τους και που οι τρομοκρατικές δυνάμεις - αν και δέχονται πλήγματα - παραμένουν ζωντανές και αναπαράγονται» υπογράμμισε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος επεσήμανε την αναγκαιότητα για ένα πλαίσιο ευρωαραβικής συνεργασίας κυρίως σε τέσσερις κρίσιμους τομείς και συγκεκριμένα στη διπλωματία, στην οικονομία, στη συνεργασία για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και στην προώθηση της Ατζέντας 2030 για την βιώσιμη ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και όλων των σημαντικών οικολογικών προκλήσεων της Μεσογείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης