Συσσώρευση διαρκείας στο ΧΑ +0,27% στις 875 μον. – Κόπωση στις τράπεζες να κινηθούν υψηλότερα – Πλήρως προεξοφλημένος ο Ηρακλής

Συσσώρευση διαρκείας στο ΧΑ +0,27% στις 875 μον. – Κόπωση στις τράπεζες να κινηθούν υψηλότερα – Πλήρως προεξοφλημένος ο Ηρακλής
Ελλείψει σοβαρών καταλυτών η αγορά συσσωρεύει στη ζώνη των 870-875 μονάδων με κρίσιμες τις 878 μονάδες
(upd18)Συνεχίστηκε και σήμερα η συσσώρευση στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 875 μονάδες η οποία κινήθηκε σε ένα περιορισμένο εύρος 6 μονάδων ... καθώς δεν υπάρχουν οι καταλύτες που θα ωθήσουν την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα.
Από την άλλη, αξιοσημείωτο είναι, ότι ενώ στις τελευταίες συνεδριάσεις η αγορά κινείται υποτονικά ωστόσο έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον καταγράφεται στις τράπεζες το τελευταίο μισάωρο με αύξηση του όγκου συναλλαγών και τον Τραπεζικό Δείκτη να κλείνει κοντά στα υψηλά της ημέρας.    
Ειδικότερα, στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν Alpha Bank +2,17% και Εθνική +1,5% στα 3,0090 ευρώ - οριακά υψηλότερα από την τιμή της ΑΜΚ του 2015 -  ενώ υποχώρησαν Eurobank στο -0,72% και Πειραιώς -0,45%.
Σημειώνεται ότι το deal Eurobank – Pimco μετατίθεται για τέλη Νοεμβρίου ενώ προς προσωρινή αναβολή και το σχέδιο της Alpha Bank για τιτλοποίηση 10 δισ. NPEs καθώς λόγω της υποχρεωτικής συμμετοχής στον Ηρακλή επαναξιολογούν την περίμετρο και το είδος των NPEs που εντάσσουν στις τιτλοποιήσεις
Η μετάθεση των σχεδίων για τις τιτλοποιήσεις προβληματικών ανοιγμάτων διευκολύνει τις τράπεζες ώστε 31/12 να εμφανίζουν όλα τα NPEs στους ισολογισμούς τους.
Από την άλλη, με δεδομένο ότι στα επόμενα 4 τρίμηνα οι τράπεζες θα εμφανίζουν επιδόσεις με εμφανή κόπωση στα έντοκα έσοδα και στα έκτακτα, οι τρέχουσες χρηματιστηριακές αποτιμήσεις των εισηγμένων στο χρηματιστήριο τραπεζών πέριξ στα 10 δισεκ. ευρώ αντικατοπτρίζουν αξίες που έχουν προεξοφλήσει σχεδόν όλα τα θετικά νέα.
Στα μη τραπεζικά blue chips, η πλειονότητα των τίτλων στις δημοπρασίες έκλεισε με θετικό πρόσημο, με την μεγαλύτερη άνοδo Ελλάκτωρ, Φουρλής, CENER, Coca Cola ενώ πτωτικά έκλεισαν Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, Viohalco.... ...
Στα εξωτερικά νέα, οι επενδυτές αναμένουν σήμερα 30/10 τις αποφάσεις της Federal Reserve και της Bank of Japan αύριο 31/10, ενώ παράλληλα παρακολουθούν και τις εξελίξεις που αφορούν τόσο τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας όσο και το Brexit.
Στην αγορά ομολόγων συνεχίζεται η στρέβλωση με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 1,20% - απόρροια της ποσοτικής χαλάρωσης -  επιτόκιο που θεωρείται ακραίο καθώς δεν είναι δυνατόν μια χώρα να  δανείζεται με αυτό το επιτόκιο όταν έχει χρέος 356 δισεκ. ή σχέση χρέους προς ΑΕΠ στο 180%.
Σήμερα 30/10, το ελληνικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 1,20% πλησίον του ιστορικόυ χαμηλόυ 1,194%  ενώ το ιταλικό 10ετές στο 1,09%.
Επίσης, σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 159 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5488 μονάδες βάσης από 5737 μονάδες βάσης χθες 29/10.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,48% και τον Γενικό Δείκτη -0,13%.
Περί τις 11:00 με ήπιες πιέσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,80%.
Λίγο μετά τις 13:00 οι πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Eurobank σε συνδυασμό με τα μη τραπεζικά blue chips ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,44%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης ενεργοποιήθηκαν για μια ακόμη φορά οι αγοραστές στις τραπεζικές μετοχές ειδικότερα σε Alpha Bank +2,72% και Εθνική +1,89% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,18%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,27% στις 875 μονάδες έχοντας υψηλό στις 875,88 μονάδες και χαμηλό στις 869,56 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 64,2 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,29 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 28,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 20,9 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,29 εκατ. ευρώ και όγκου 517 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 250 χιλ. τεμάχια αξίας 459 χιλ. ευρώ και η Εθνική 127 χιλ. τεμάχια αξίας 376 χιλ. ευρώ.
Η Jumbo 140 χιλ. τεμάχια αξίας 2,45 εκατ. ευρώ.
 
Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 875 μονάδες πλησίον στην πρώτη αντίσταση των 878 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 890-900 μονάδων.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 865-860 μονάδες και ακολουθούν οι 850 και οι 830 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 874 μονάδες στην πρώτη αντίσταση των 870-875 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 885- 895 μονάδων.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται  τις 840-850 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 820-830 μονάδων και οι 800 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών της ευρωζώνης υποβαθμίζει το πρόβλημα των NPEs που φθάνουν τα 75 δισεκ. ή 43,5% των δανείων από συστημικό σε τεχνικό
Ειδικότερα, η εποπτική αρχή αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα των NPEs αρχίζει να αντιμετωπίζεται με το σχέδιο Ηρακλής καθώς υπάρχει μια γενικευμένη προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος που οδηγήσει τα NPEs από 43% σε 15% στην επόμενη 2ετία..
Είναι αληθές ότι το σχέδιο Ηρακλής μειώνει τον κίνδυνο από το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό και ταυτόχρονα μέσω της παροχής εγγυήσεων στα κύρια ομόλογα καθίσταται ο ισολογισμός των τραπεζών περισσότερο ασφαλής.
Αξίζει να αναφερθεί ότι όπως αποκάλυψε το bankingnews ο SSM έχει επιβάλλει σε όλες τις τράπεζες στην Ελλάδα κάθε φορά που σχεδιάζουν τιτλοποίηση να την εντάσσουν στο σχέδιο Ηρακλή.
Τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο Ηρακλής
1)Οι αρμόδιες αρχές ενέκριναν το σχέδιο Ηρακλής στις 10 Οκτωβρίου 2019 και στόχος είναι ο νόμος να είναι έτοιμος έως τα μέσα Νοεμβρίου 2019.  
2)Οι τράπεζες θα μπορούν να τιτλοποιούν έως 30 δισεκ. NPEs.
3)Θα εκδίδουν 3 ειδών ομόλογα, senior, mezzanine και Junior, τα senior bond στα 26-28 δισεκ. NPEs που θα αντιστοιχούν σε 8 δισεκ. κύρια ομόλογα αντί 9 δισεκ. που αρχικώς είχε εκτιμηθεί
4)Οι τιτλοποιήσεις και ειδικά τα senior bond θα φέρουν βαθμολογία κατ΄ ελάχιστο ΒΒ- όση είναι και η βαθμολογία της Ελλάδος.
5)Υποχρεωτικά οι τράπεζες θα ενσωματώσουν μόνο καλής ποιότητας κακά δάνεια στο σχέδιο Ηρακλής.
6)Η πληρωμή της προμήθειας που θα πληρώνουν οι τράπεζες και αποτελεί πολύ κρίσιμο παράγοντα θα αναφέρεται ότι πρέπει να πληρωθεί προκαταβολικά για όλα τα έτη, ενώ εξετάζεται η εξής λύση ώστε να μειωθεί το ρίσκο για τις τράπεζες.
Να μην πληρώσουν πραγματικά εφάπαξ την προμήθεια, αλλά να την εμφανίσουν λογιστικά στην πρώτη χρήση.
7)Η προμήθεια στηρίζεται στο ελληνικό CDS Credit Default Swaps που θα είναι 1,7% τον πρώτο χρόνο και ακολούθως 2% μετά τα πρώτα τρία χρόνια – με βάση το 5ετές CDS –
8)Η διάρκεια του νόμου θα είναι 18 μηνών με δυνατότητα παράτασης ακόμη 12 μήνες δηλαδή 30 μήνες συνολικά.
9)Οι τιτλοποιήσεις θα έχουν διάρκεια μεταξύ 7 και 10 χρόνια.

Η επικαιρότητα

Το πολιτικό θρίλερ στη Μεγάλη Βρετανία ολοκληρώθηκε χθες Τρίτη 29/10 καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία το αίτημα του πρωθυπουργού Boris Johnson για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου.
Αν δεν υπάρξει κάποια δραματική εξέλιξη, έως τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας θα υπάρξει και το αντίστοιχο «πράσινο φως» από τη Βουλή των Λόρδων, γεγονός που θα οδηγήσει στη διάλυση της Βουλής στις 6/11 και θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας προεκλογικής περιόδου που αναμφίβολα θα αφήσει το στίγμα της στη βρετανική πολιτική σκηνή για τις επόμενες δεκαετίες.
Και αυτό διότι το τι θα γίνει με το Brexit εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το εκλογικό αποτέλεσμα.
Στο κόκκινο βρίσκονται και πάλι οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας ύστερα από τις αποφάσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων να εγκρίνει ψηφίσματα, με τα οποία αφενός αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων και αφετέρου προτείνεται η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την εισβολή της στη βορειονατολική Συρία.
Όπως ήταν αναμενόμενο η Άγκυρα αντέδρασε έντονα ενώ έσπευσε να σημειώσει πως οι αποφάσεις αυτές θα επιφέρουν βλάβη στα αμερικανικά συμφέροντα σε μια εξαιρετικά εύθραυστη περίοδο.
Εξίσου έντονη ήταν και η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, ο οποίος χαρακτήρισε άκυρη την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να εγκρίνει ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων.
Αναλλοίωτο παραμένει το πολιτικό σκηνικό στην Ισπανία ενόψει των νέων βουλευτικών εκλογών της 10ης Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με νεότερες δημοσκοπήσεις, οι Σοσιαλιστές του Pedro Sanchez διατηρούν ευρύ προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του, αλλά και πάλι δεν κατορθώνουν να φτάσουν σε αυτοδυναμία, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητήσουν στήριξεΙς είτε από τους Podemos – με τους οποίους όμως πριν από λίγες εβδομάδες απέτυχαν να συνεννοηθούν για το σχηματισμό κυβέρνησης είτε με τους Ciudadanos.

Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με πτωτικές τάσεις έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (30/10) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τις αποφάσεις της Federal Reserve και της Bank of Japan, ενώ παράλληλα παρακολουθούν και τις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,57%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,50% στις 2939,32 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με απώλειες -0,59% στις 26628,25 μονάδες

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα εταιρικά αποτελέσματα, το Brexit και τις σημερινές αποφάσεις της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.
Ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών σημειώνει κέρδη λόγω των διαπραγματεύσεων Fiat Chrysler - PSA για πιθανή συγχώνευση..
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -0,35%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,10%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,60%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,5% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με οριακή πτώση -0,01%...
Στην Wall Street, o Dow κινείται με οριακή πτώση -0,10%, ο S&P στο -0,15%, ο Nasdaq στο -0,20% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,20% (9,87 δολ.)

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές

Μεικτές τάσεις καταγράφονται στις τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Ανοδικά έκλεισαν Alpha Bank και Εθνική ενώ υποχώρησαν Eurobank και Πειραιώς.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,0090 ευρώ με άνοδο +1,52% με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,75 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,88 ευρώ με άνοδο +2,17% με όγκο 6,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,90 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,0660 ευρώ με πτώση -0,45% με όγκο 756 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,34 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8985 ευρώ, με πτώση -0,72% με όγκο 10,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,33 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3080 ευρώ, με πτώση -0,15% και κεφαλαιοποίηση 584 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκελισε στα 0,4450 ευρώ, με άνοδο +0,23% και όγκο 352 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 205 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,98 ευρώ, με άνοδο +0,58% και κεφαλαιοποίηση 278 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Tην μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Ελλάκτωρ, Φουρλής, CENER, Coca Cola..
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ, Viohalco...
H Coca Cola έκλεισε στα 27,37 με άνοδο +1% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,11 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισεστα 13,60 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 6,53 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,06 ευρώ με πτώση -0,52% και αποτίμηση 710 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,1050 ευρώ με πτώση -1,17% και κεφαλαιοποίηση 488 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,80 ευρώ με άνοδο +0,51% και αποτίμηση 3,15 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,84 ευρώ, με άνοδο +0,32% και κεφαλαιοποίηση 1,55 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,41 ευρώ με άνοδο +0,48% και κεφαλαιοποίηση 2,57 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 22,10 ευρώ με άνοδο +0,45% και κεφαλαιοποίηση 2,45 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,66 ευρώ με πτώση -1,38% και κεφαλαιοποίηση 1,38 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,50 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,3380 ευρώ, με άνοδο +1,36% και κεφαλαιοποίηση 254 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,41 ευρώ, με άνοδο +1,69% και με κεφαλαιοποίηση στα 280 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1066 ευρώ, με πτώση -1,30% και κεφαλαιοποίηση 100 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποιητικά στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,20% - Στάση αναμονής στην Νότια Ευρώπη

Σταθεροποίηση σημειώνεται στις τιμές των ελληνικών ομολόγων όπως είχε τονιστεί η αναβάθμιση στις 25/10 της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s σε ΒΒ- από Β+ δηλαδή κατά 1 κλίμακα είχε πλήρως προεξοφληθεί.
Οι αγορές κινούνται στους ρυθμούς μείωσης του ρίσκου οπότε δεν αναμένονται ουσιώδεις κινήσεις προσεχώς στα ομόλογα.  
Για την Ελλάδα ακολουθεί ο  καναδικός οίκος  DBRS  την 1η Νοεμβρίου που θα αναβαθμίσει στην κλίμακα ΒΒ από ΒΒ Low αναβαθμίσεις όμως που έχουν προεξοφλεί με την άνοδο των τελευταίων συνεδριάσεων….
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 164 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,20%  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,09%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,22% με το αμερικανικό 10ετές 1,83% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούσαν σχεδόν βίους παράλληλους….αν και η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 11 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 99 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς προς το 1% είναι πλέον πιθανό σενάριο αλλά δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,35 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,23% με απόδοση αγοράς 0,25% και απόδοση πώλησης 0,21%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 110,33 μονάδες βάσης και απόδοση 0,30%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 113,15 μονάδες βάσης και απόδοση 0,44% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2019 στο 0,44%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 114,53 μονάδες βάσης και απόδοση 0,58% με το ιστορικό χαμηλό 0,58% στις 30 Οκτωβρίου 2019 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 106,75 μονάδες βάσης και απόδοση 0,84%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,75 μονάδες βάσης και απόδοση 1,10% με απόδοση αγοράς 1,13% και απόδοση πώλησης 1,08%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,38 μονάδες βάσης και απόδοση 1,19% με απόδοση αγοράς 1,20% και απόδοση πώλησης 1,17%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2019 στο 1,194%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 126,50 μονάδες βάσης και απόδοση 1,66%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 129,40  μονάδες βάσης και απόδοση 1,97%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 136,10 μονάδες βάσης και απόδοση 2,14%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,14% σημειώθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 156 μονάδες βάσης από 158 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 159 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5488 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,59% ή 159 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης απόρροια κυρίως της προσωρινής εκτόνωσης των μεγάλων αβεβαιοτήτων.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στο 1,09% στις 30 Οκτωβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 30/10/2019 στο -0,36% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,04% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,21% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,27% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,09% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,48%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS