Κριτική Lagarde στη Γερμανία για το υψηλό πλεόνασμα - Να αυξήσει τις επενδύσεις

Κριτική Lagarde στη Γερμανία για το υψηλό πλεόνασμα - Να αυξήσει τις επενδύσεις
H Christine Lagarde αναλαμβάνει την Παρασκευή (1/11/2019) τα ηνία της ΕΚΤ
Σκληρή κριτική κατά των χωρών με δημοσιονομικό πλεόνασμα άσκησε η Christine Lagarde, η οποία την Παρασκευή (1/11/2019) αναλαμβάνει τα ηνία της ΕΚΤ.
Η Lagarde εστίασε στη Γερμανία και την Ολλανδία καταλογίζοντας τους ότι «δεν κατέβαλαν πραγματικά τις αναγκαίες προσπάθειες» για δημοσιονομική ανάκαμψη, ώστε να σταθεροποιήσουν έναν ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, η οποία είναι εύθραυστη.
Οι πολιτικές ανάκαμψης ήταν «καλά συντονισμένες, κατά το διάστημα αμέσως μετά την κρίση», αλλά «οι χώρες, και κυρίως αυτές που έχουν δημοσιονομικό χώρο, δεν κατέβαλαν πραγματικά τις αναγκαίες προσπάθειες, αναφερόμαστε προφανώς στις χώρες που έχουν χρονίως δημοσιονομικό πλεόνασμα, όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και ορισμένες άλλες στον κόσμο», δήλωσε στο δίκτυο RTL.
«Γιατί η Γερμανία και η Ολλανδία να μην χρησιμοποιήσουν το πλεόνασμα του προϋπολογισμού για να επενδύσουν στις υποδομές;
Γιατί να μην επενδύσουν στην εκπαίδευση, στην καινοτομία, σε ό,τι τους επιτρέπει μία καλύτερη ισορροπία;» συμπλήρωσε η Lagarde.
«Οι κεντρικές τράπεζες, στο σύνολό τους, έκαναν την δουλειά τους», εκτίμησε ηLagarde εκφράζοντας την λύπη της που ορισμένες φορές «ήταν λίγο μόνες στην επιχείρηση αυτή».
Στην ζώνη του ευρώ, «δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία αλληλεγγύης στην ενιαία νομισματική ζώνη», είπε.
«Μοιραζόμαστε ένα νόμισμα, δεν μοιραζόμαστε πολλή δημοσιονομική πολιτική προς το παρόν», πρόσθεσε.
«Δεν υπάρχει, και μπορούμε να λυπούμαστε γι΄ αυτό -ξέρω ότι ορισμένοι λυπούνται, είναι πολύ φυσικό -, ένας κοινός προϋπολογισμός στην ευρωζώνη», ακόμη και εάν «οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης φαίνεται ότι έχουν καταλήξει στα στοιχεία ενός προϋπολογισμού» που πρέπει τώρα να εγκριθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, σημείωσε.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS