Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις κάλπες στις 12/12 οι Βρετανοί – Το εκλογικό αποτέλεσμα καθορίζει την τύχη του Brexit

tags :
Στις κάλπες στις 12/12 οι Βρετανοί – Το εκλογικό αποτέλεσμα καθορίζει την τύχη του Brexit
Όλα τα σενάρια για το Brexit παραμένουν στο τραπέζι
(upd) Το πολιτικό θρίλερ στη Μεγάλη Βρετανία ολοκληρώθηκε χθες Τρίτη 29/10 καθώς η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία το αίτημα του πρωθυπουργού Boris Johnson για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου.
Αν δεν υπάρξει κάποια δραματική εξέλιξη, έως τα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας θα υπάρξει και το αντίστοιχο «πράσινο φως» από τη Βουλή των Λόρδων, γεγονός που θα οδηγήσει στη διάλυση της Βουλής στις 6/11 και θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας προεκλογικής περιόδου που αναμφίβολα θα αφήσει το στίγμα της στη βρετανική πολιτική σκηνή για τις επόμενες δεκαετίες.
Ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson δηλώνει ότι είναι έτοιμος να δώσει μια σκληρή εκλογική μάχη ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής των Εργατικών, Jeremy Corbyn επισημαίνει ότι η προσφυγή στις κάλπες είναι μια μοναδική ευκαιρία να μετασχηματιστεί η χώρα.
Σε κάθε περίπτωση το εκλογικό αποτέλεσμα θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό και την τύχη του Brexit.
Ως έχουν τα πράγματα, όλα τα σενάρια για το Brexit είναι πιθανά και παραμένουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πάνω στο τραπέζι.

Brexit με συμφωνία Johnson

Εφόσον στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου επικρατήσουν οι Συντηρητικοί – κάτι που φαίνεται να είναι και το κυρίαρχο σενάριο – και επανακτήσουν την πλειοψηφία τους στη Βουλή των Κοινοτήτων, τότε θεωρείται σίγουρο πως το Brexit θα πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020 με τη Συμφωνία Αποχώρησης που έχει υπογράψει ο Boris Johnson με τους Ευρωπαίους.
Δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις ή βελτιώσεις, αλλά δεν αναμένεται να υπάρξει κάποιο πολιτικό πρόβλημα για τον Johnson εφόσον έχει εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Δεύτερο δημοψήφισμα

Όσο και αν το σενάριο επικράτησης του Johnson φαντάζει πιο κοντά στην πραγματικότητα, Βρετανοί πολιτικοί αναλυτές σπεύδουν να επισημάνουν πως κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τίποτα σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα καθώς αλλάζει άρδην και ραγδαία το πολιτικό τοπίο.
Σε περίπτωση που οι Εργατικοί κάνουν την έκπληξη, τότε μάλλον θα πρέπει να αναμένεται μια νέα επαναδιαπραγμάτευση του Brexit και ένα νέο δημοψήφισμα.
Αν και οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του επικεφαλής των Εργατικών, Jeremy Corbyn, δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα ιδιαίτερα από τη στιγμή που και άλλα μικρότερα κόμματα, όπως οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα διαμηνύουν πως θέλουν την ακύρωση του Brexit.
Σημειώνεται πως η απόφαση για ένα δεύτερο δημοψήφισμα δεν εναπόκειται στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά στη Βουλή των Κοινοτήτων και στη Βουλή των Λόρδων, οι οποίες είναι και πλέον αρμόδιες.
Άρα εφόσον τα κόμματα αυτά καταφέρουν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή, τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρξει νέα συμφωνία με την ΕΕ και νέο δημοψήφισμα.

Το σενάριο που επαναφέρει το άτακτο Brexit

Το χειρότερο σενάριο για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και με τις περισσότερες παράπλευρες απώλειες – σε πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό επίπεδο – είναι οι εκλογές να βγάλουν μια νέα Βουλή, όπου κανένα κόμμα δεν θα έχει την πλειοψηφία.
Η εξέλιξη αυτή θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο την πολιτική κρίση στη Μ. Βρετανία και θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολο τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το Brexit.
Σε αυτήν την περίπτωση, δεν αποκλείεται να επανέλθει στο τραπέζι το σενάριο ενός άτακτου Brexit, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ενδεχομένως να αποτύχει να καταλήξει και να εγκρίνει μια συμφωνία για το Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου είναι μια στιγμή καμπής για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς επί της ουσίας οι Βρετανοί ψηφοφόροι καλούνται για άλλη μια φορά να επιβεβαιώσουν τι είναι αυτό που τελικά επιθυμούν.
Θέλουν να προχωρήσουν με το Brexit, όπως αποφάσισαν το 2016 με το σχετικό δημοψήφισμα, και άρα να εκλέξουν στην πρωθυπουργία τον Boris Johnson ή θέλουν να αλλάξουν την απόφαση τους, να παραμείνουν στην ΕΕ και να εκλέξουν μια κυβέρνηση προφανώς με κορμό τους Εργατικούς του Jeremy Corbyn;
Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο οι Βρετανοί πολίτες είναι αυτοί που καλούνται να αποφασίσουν και να δώσουν τη λύση σε ένα ζήτημα που εδώ και 3,5 και πλέον χρόνια απέτυχαν να διαχειριστούν τα πολιτικά κόμματα.
 
Ναι από τη Βουλή των Κοινοτήτων για εκλογές στις 12/12

Ναι στις πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου 2019 είπε χθες Τρίτη 29/10 η Βουλή των Κοινοτήτων, μετά από μία σειρά ψηφοφοριών, σηματοδοτώντας την πρώτη νίκη για τον Βρετανό πρωθυπουργό Boris Johnson.
Η πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών ήταν δεδομένη, καθώς την πρόταση Johnson, στήριξε και το Εργατικό Κόμμα, όμως, υπήρξαν αρκετοί διαξιφισμοί στο βρετανικό κοινοβούλιο, εξαιτίας των τροποποιήσεων που ήθελαν να περάσουν αρκετοί βουλευτές και των δύο βασικών κομμάτων της χώρας.
Τελικώς στην τρίτη κατά σειρά ψηφοφορία –και αφού είχε απορριφθεί πρόταση των Εργατικών για εκλογές στις 9 Δεκεμβρίου – πέρασε τελικά η πρόταση Johnson για εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου με 438 ψήφους υπέρ και μόλις 20 κατά.
Image

Μήνυμα Tusk: «Αξιοποιήστε τον χρόνο που σας δώσαμε»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk με ανάρτησή του στο twitter ανακοίνωσε το τέλος της θητείας του.
Ο κ. Tusk επεφύλασσε ένα μήνυμα προς τους Βρετανούς, τονίζοντας πως η Ε.Ε. ενέκρινε την παράταση και θα πρέπει τώρα οι ίδιοι να αξιοποιήσουν τον χρόνο που έχουν.
«Προς τους Βρετανούς φίλους μου. Η Ευρώπη των 27 επισήμως ενέκρινε την παράταση.
Μπορεί να είναι η τελευταία φορά.
Παρακαλώ, αξιοποιήστε τον χρόνο όσο καλύτερα μπορείτε», ανέφερε στην ανάρτησή του ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Image

(πρώτη ενημέρωση Τετάρτη 30/10 09:10)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης