Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πάνω από 21 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου εξόρυξε σε 20 χρόνια η ΙΝΑ στη Βόρεια Αδριατική

tags :
Πάνω από 21 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου εξόρυξε σε 20 χρόνια η ΙΝΑ στη Βόρεια Αδριατική
Πάνω από 21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) αερίου έχει εξορύξει στη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, από 18 πλατφόρμες στη Βόρεια Αδριατική, η εταιρεία πετρελαίου και αερίου ΙΝΑ
Πάνω από 21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) αερίου έχει εξορύξει στη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, από 18 πλατφόρμες στη Βόρεια Αδριατική, η εταιρεία πετρελαίου και αερίου ΙΝΑ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, με αφορμή την εικοστή επέτειο συνεχούς παραγωγής στην περιοχή.
Αυτά τα νούμερα μάς ενθαρρύνουν να κάνουμε περαιτέρω πρόοδο στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Κροατία, κατά κύριο λόγο στη Βόρεια Αδριατική, η οποία προσφέρει το δυναμικό, που πιστεύουμε ότι θα γνωρίζουμε πώς να χρησιμοποιήσουμε" δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της χώρας, Tomislav Coric, στη διάρκεια τελετής, που πραγματοποιήθηκε στην πλατφόρμα εξόρυξης «Ivana A», 36 χιλιόμετρα από το κοντινότερο ηπειρωτικό κομμάτι της χώρας.
Ο κ. Coric, που συνοδευόταν κατά την επίσκεψή του στην πλατφόρμα από τον CEO της ΙΝΑ, Sandor Fasimon και τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων,  Marijan Krpan, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι, όπως είπε, η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων γίνεται σε πλήρη συμμόρφωση με τις υψηλότερες προδιαγραφές περιβαλλοντικής προστασίας και ασφάλειας. "Επιτυχημένα έργα όπως αυτό μαρτυρούν τη σημασία της στρατηγικής και υπεύθυνης διαχείρισης πόρων, σε αρμονία με την ανάπτυξη της οικονομίας και την αύξηση του μεριδίου της εγχώριας παραγωγής (στην κατανάλωση)" υπογράμμισε.
Από την πλευρά του, ο CEO της ΙΝΑ τόνισε ότι σκοπός των δραστηριοτήτων έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και αερίου της εταιρείας είναι η μεγιστοποίηση του υφιστάμενου εγχώριου δυναμικού, τόσο υπεράκτια (οffshore) όσο και στην ξηρά.
«Αυτό το ενσωματώσαμε στα αναπτυξιακά μας σχέδια, γιατί σε 15 χρόνια από σήμερα θέλουμε να είμαστε περήφανοι για την εταιρεία μας και να παραμένουμε αξιόπιστος εταίρος για την κροατική οικονομία» σημείωσε.
Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων, Marijan Krpan, υπογράμμισε ότι το πρότζεκτ στη Βόρεια Αδριατική ήταν πολύ απαιτητικό από άποψη τεχνολογικών απαιτήσεων, αλλά και συνολικά ως concept και πρόσθεσε ότι έβαλε την Κροατία στην ομάδα των χωρών με τεχνογνωσία πάνω στην υπεράκτια παραγωγή υδρογονανθράκων.
Ο Coric υπενθύμισε ότι η ΙΝΑ άρχισε την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη Βόρεια Αδριατική το 1999 και σήμερα περίπου 1,1 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου εξορύσσονται καθημερινά και 400 εκατ. ετησίως, καλύπτοντας το 15%-20% της εγχώριας κατανάλωσης.
Ερωτηθείς σχετικά με τον υπό δημιουργία τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), ο κ. Coric επισήμανε ότι αυτός αναμένεται να λειτουργεί στο τέλος του 2020, βοηθώντας στην αντιμετώπιση των αναγκών της Κροατίας για αέριο και στη διαφοροποίηση των οδεύσεων των προμηθειών στην Ευρώπη.
"Η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων είναι ένας τρόπος να μειώσουμε την ενεργειακή εξάρτηση της Κροατίας, ο άλλος είναι η κατασκευή εναλλακτικής υποδομής" κατέληξε ο κ. Coric.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης