Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: «Ο χειμώνας έρχεται» για τους υποστηρικτές της παραμονής στην Ε.Ε.

tags :
Βρετανία: «Ο χειμώνας έρχεται» για τους υποστηρικτές της παραμονής στην Ε.Ε.
Οι υπέρμαχοι της παραμονής πρέπει να συνεργαστούν αν θέλουν να επικρατήσουν του Corbyn
Για το Εργατικό Κόμμα, τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και το SNP (Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα), οι γενικέ εκλογές θα ειναι η τελική τους ευκαιρία να σταματήσουν ή να μειώσουν τις συνέπειες του Brexit.
Είναι ένα στοίχημα «όλα ή τίποτα», όπως αναφέρει το Bloomberg.
Ο Δεκέμβριος στη Βρετανία μπορεί να είναι ζοφερός. Τα κέντρα των πόλεων μπορεί να είναι διακοσμημένα με τα φώτα των Χριστουγέννων, αλλά θα κάνει κρύο και θα σκοτεινιάζει πριν τις 16.00 στη χώρα, σε ορισμένα μάλιστα μέρη, αρκετά νωρίτερα.
Αυτό εξηγεί και τον άγραφο κανόνα της βρετανικής πολιτικής: μην διεξάγετε χειμερινές εκλογές. Οι ψηφοφόροι είναι πιο δύσκολο να κινητοποιηθούν. Οι τελευταίες εκλογές που δεν ήταν στα τέλη της άνοιξης ήταν το 1974.
Για πρώτη φορά από το 1923, το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται ότι θα διεξάγει γενικές εκλογές το Δεκέμβριο 2019, χάρη στην απόφαση του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης να υποκύψει στις αμείλικτες αιτήσεις του πρωθυπουργού Boris Johnson για εκλογές.
Ωστόσο, για τα κόμματα που υποστηρίζουν την παραμονή, αυτή είναι η τελευταία τους ευκαιρια.
Χωρισμένοι μεταξύ εκείνων που θέλουν ένα μαλακότερο Brexit και εκείνους που θέλουν να το ακυρώσουν εντελώς - και συχνά παραλύσει από ένα Εργατικό Κόμμα που προσπαθεί να έχει και τους δύο τρόπους - έχουν επανειλημμένα σπαταλήσει τις ευκαιρίες να ενωθούν γύρω από ένα εναλλακτικό όραμα. Οι γενικές εκλογές του 2019 θα ήταν ένα στοίχημα διπλό ή τίποτα ότι οι ψηφοφόροι θα μπορούσαν να εξαντληθούν από τον Brexit, αλλά δεν είναι αρκετά έμπιστοι στον Johnson για να τον ελέγξουν.
Οι εναλλακτικές λύσεις για τους αντιπάλους του Johnson ήταν αρκετά ζοφερές. Οι Εργατικοί αρνήθηκαν τρεις φορές την πρόταση του Johnson αλλά η απόφαση των υπολοίπων υποστηρικτών των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας να υποστηρίξουν μια πρόωρη εκλογή άφησε τον Corbyn απομονωμένο και λίγο ανόητο.
Ο Corbyn έχοντας ισχυριστεί συνεχώς ότι ήθελε γενικές εκλογές, αντιμετώπισε τη δυσαρεστημένη προοπτική του να ανταγωνιστεί κανείς εν μέσω μιας ψηφοφορίας εναντίον του. Υποχώρησε τελικά την Τρίτη και δήλωσε ότι θα στήριζε το νομοσχέδιο Johnson.
Οι Φιλελεύθεροι και το SNP αποφάσισαν να υποστηρίξουν την ψηφοφορία του Δεκεμβρίου, εφόσον ο Johnson δεν έστειλε τη Συμφωνία Απόσυρσης πίσω στο Κοινοβούλιο. Τα δύο μέρη έχουν ιδιαίτερο συμφέρον να πάνε τώρα σε εθνική ψηφοφορία.
Η Jo Swinson, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, έχει τοποθετήσει την οργάνωσή τηςως κόμμα "Stop Brexit" και διεξήγαγε εκστρατεία για δεύτερο δημοψήφισμα. Είναι πολύ καλύτερο να προχωρήσουμε σε εκλογές και να το συζητήσουμε ποιο θα είναι το δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ.
Το SNP θέλει να κεφαλαιοποιήσει την κατάρρευση της ψηφοφορίας του Tory στη Σκωτία μετά την παραίτηση του δημοφιλούς ηγέτη του κόμματος εκεί Ruth Davidson.
ο SNP είναι επίσης πρόθυμο να αποφύγει τις συνέπειες στις αρχές του επόμενου έτους από τη δίκη του πρώην ηγέτη του, Alex Salmond, με την κατηγορία της απόπειρας βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης.
Όποια κι αν είναι τα μεμονωμένα συμφέροντά τους, οι Εργατικοί, οι Δημοκράτες και το SNP πιθανότατα θα νικήσουν μόνο τον Johnson - και τον Brexit - εάν βρουν έναν τρόπο να συνεργαστούν.
Εκτός αν υπάρχει μεγάλη αναστάτωση, ο Corbyn είναι πάρα πολύ αντιδημοφιλής και η δύσκολη οικονομική προσφορά του κόμματός του είναι πολύ ριζοσπαστική για να κερδίσει πλειοψηφία.
Το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει μπορεί να είναι να οδηγήσει κάποιο είδος συμμαχίας, ίσως με το SNP.
Ο Johnson επέστρεψε στο House of Commons με μια συμφωνία Brexit και στη συνέχεια έκανε ό, τι ήταν δυνατό για να αποφύγει τον έλεγχο που χρειαζόταν. Αν είχε αφήσει εύλογο χρόνο για συζήτηση, θα είχε την εξέταση που άξιζε.
Η συνθηκολόγηση του Johnson για την αποδοχή αποτελεσματικών τελωνειακών συνόρων στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, η οποία εξοργίζει τους πρώην συμμάχους του στο Κόμμα Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κόμματος, θα μπορούσε να φαινόταν ακόμα πιο άσχημη σε στενότερη επιθεώρηση.
Το νομοσχέδιο ίσως να μην επιζούσε χωρίς τροποποιήσεις. Μπορεί ακόμη και να αποτύχει, οδηγώντας έτσι σε εκλογές. Αλλά αυτό θα ήταν μια διαδικασία στην οποία το κοινό είχε δικαίωμα και που θα είχε λογοδοτήσει στους νομοθέτες.
Οι Brexiters ισχυρίστηκαν επανειλημμένα ότι αυτό το κοινοβούλιο είναι παράνομο επειδή αποτελείται από ένα μεγαλύτερο ποσοστό νομοθέτων που έχουν δικαίωμα ψήφου με το υπόλοιπο από ό, τι συμβαίνει για το ευρύ κοινό. Αυτή η κατηγορία ήταν πάντα άδικη και επικίνδυνη. Σχεδόν όλοι οι βουλευτές εκλέχτηκαν με υποσχέσεις για να υποστηρίξουν το δημοψήφισμα του 2016 (αν και μερικοί δεν φάνηκαν ιδιαίτερα αφοσιωμένοι) και η δηλητηριασμένη ρητορική πιθανώς θα στοιχειοθετήσει μελλοντικά κοινοβούλια και θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στους δημόσιους θεσμούς.
Αλλά μια εκλογή χειμώνα φαίνεται να έρχεται και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται μια δίκαιη μάχη. Ο Johnson επέτρεψε, με τον Nigel Farage, να ενώσει σε μεγάλο βαθμό την ψήφο του Brexit και να έχει ένα σαφές μήνυμα στους ψηφοφόρους. Το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τους αντιπάλους του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης