Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Τα 4 κρίσιμα ερωτήματα για το Brexit - Νέα προσπάθεια του Johnson για πρόωρες εκλογές

tags :
Reuters: Τα 4 κρίσιμα ερωτήματα για το Brexit - Νέα προσπάθεια του Johnson για πρόωρες εκλογές
O Boris Johnson θα επιχειρήσει να περάσει νόμο για πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου 
Ακόμα μία προσπάθεια ώστε να αποσπάσει από τους Βρετανούς βουλευτές το «ναι» στις πρόωρες εκλογές θα κάνει σήμερα (29/10/2019) ο Βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson.
Χθες (28/10/2019) δεν κατάφερε -για τρίτη φορά- απέτυχε στην προσπάθεια να λάβει το πράσινο φως για τις εκλογές ακολουθώντας έναν δρόμο που απαιτεί τη στήριξη από τα 2/3 των βουλευτών.
Τώρα θα προσπαθήσει μέσω νομοθέτησης, που απαιτεί τη στήριξη από την απλή πλειοψηφία.
Στο πλαίσιο αυτό, το Reuters παρουσιάζει τα τέσσερα κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τις σημερινές εξελίξεις στο βρετανικό κοινοβούλιο.

1. Τι θα συζητηθεί στη Βουλή;

Η κυβέρνηση δεν έχει δημοσιοποιήσει το νομοσχέδιο, αλλά ο Johnson είπε χθες ότι θα είναι «ένας μικρός νόμος για εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου».

2. Μπορούν οι βουλευτές να προτείνουν αλλαγές;

Ναι. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν οι πρόωρες εκλογές να διεξαχθούν στις 9 Δεκεμβρίου ώστε να προλάβουν να ψηφίσουν και οι φοιτητές πριν επιστρέψουν στα σπίτια τους για τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Πιθανότατα λοιπόν να προσπαθήσουν και να καταφέρουν να αλλάξουν την ημερομηνία των εκλογών.
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το Σκοτζέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) δήλωσαν ότι επί του παρόντος θα υποχωρήσουν όσον αφορά το αίτημα τους να μειωθεί το όριο ηλικίας ψήφου στα 16 έτη για να περάσει ο νόμος.

3. Τι θα συμβεί στη Βουλή;

Εάν δεν υπάρχουν επείγουσες ερωτήσεις ή κυβερνητικές ανακοινώσεις, οι βουλευτές θα αρχίσουν τη συζήτηση για τις εκλογές το απόγευμα.
Η κυβέρνηση πρότεινε να περάσει όλες τις φάσεις της στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τρίτη και να ολοκληρωθεί το αργότερο έξι ώρες μετά την έναρξη της συζήτησης.
Η πρώτη βασική ψηφοφορία που δείχνει το επίπεδο στήριξης του νόμου θα είναι η δεύτερη ανάγνωση, που θα διεξαχθεί τέσσερις ώρες μετά την έναρξη της συζήτησης.

4. Η αντιπολίτευση θα στηρίξει τον νόμο;

Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Jeremy Corbyn, δήλωσε χθες ότι εξετάσει πολύ σοβαρά τον νόμο για την ημερομηνία των εκλογών.
«Όταν το no deal Brexit φύγει από το τραπέζι, όταν η ημερομηνία εκλογές μπορεί να "κλείσει" με νόμο και όταν διασφαλίσουμε ότι οι φοιτητές δεν έχουν χάσει τα πολιτικά δικαιώματα τους, θα στηρίξουμε τις εκλογές, ώστε αυτή η χώρα να έχει την κυβέρνηση που χρειάζεται» δήλωσε ο Corbyn.
Από την πλευρά τους, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το SNP έχουν θέσει τρεις προϋποθέσεις για να στηρίξουν τον νόμο:
1. Να αποκλειστεί το ενδεχόμενο του no deal Brexit
2. 2. Η κυβέρνηση να μην επιδιώξει την επικύρωση της συμφωνίας διαζυγίου της ΕΕ πριν από τις εκλογές.
3. Η ημερομηνία των εκλογών να ορίζεται στον νόμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης