Συσσώρευση διαρκείας στο ΧΑ +0,13% στις 873 μον. κρίσιμες οι 878 μον. - Ουδέτερη η αναβάθμιση από S&P - Εμφανής η αδυναμία ανοδικής διάσπασης

Συσσώρευση διαρκείας στο ΧΑ +0,13% στις 873 μον. κρίσιμες οι 878 μον. - Ουδέτερη η αναβάθμιση από S&P - Εμφανής η αδυναμία ανοδικής διάσπασης
Προεξοφλημένη η αναβάθμιση από την S&P,  με το ενδιαφέρον να στρέφεται στον οίκο DBRS την 1/11/2019
(upd18) Συνεχίστηκε η συσσώρευση διαρκείας στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 873 μονάδες.... καθώς η αναβάθμιση από την S&P στις 25 Οκτωβρίου είχε προεξοφληθεί και ουσιαστικά είχε μικρή επίδραση.
Ειδικότερα, με κέρδη έκλεισαν τελικά οι τράπεζες καθώς ενεργοποιήθηκαν οι αγοραστές, λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς, με την Eurobank +2,26%, Αlpha Bank +2,22% και Εθνική στο +2,07% προσεγγίζοντας την τιμή της ΑΜΚ του 2015 στα 3 ευρώ ενώ οριακά υποχώρησε η Πειραιώς -0,26%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες στις 867,12 μονάδες στα υψηλά 16 μηνών.
Στα μη τραπεζικά blue chips, αρνητικά επέδρασαν οι απώλειες της δεικτοβαρούς Coca Cola -2,10% και του Μυτιληναίου -1,76%... ενώ ανοδικά έκλεισε η Motor Oil +1,2% και ΔΕΗ +1,05%....
Η αγορά εδώ και εβδομάδες συσσωρεύει και πλέον κρίσιμες είναι οι 878 μονάδες, σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο έχει τελειώσει για το ορατό μέλλον και οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Από την άλλη η έγκριση από τον ESM για αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ είναι θετικό νέο αλλά ουδέτερο για την χρηματιστηριακή αγορά..
Αξίζει να σημειωθεί ότι καθαρά ψυχολογικό χαρακτήρα είχε η αναβάθμιση από την Standard and Poor’s της ελληνικής οικονομίας στις 25 Οκτωβρίου 2019 κατά μία κλίμακα στην ΒΒ-  από Β+ καθώς στην ίδια κλίμακα μας βαθμολογεί ο οίκος Fitch από τον Αύγουστο του 2018.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στον καναδικό οίκο DBRS την 1η Νοεμβρίου 2019 που ενδέχεται να βαθμολογήσει την Ελλάδα στην υψηλότερη κλίμακα σε BB από ΒΒ Low…καθώς θα μειώσει την απόσταση της Ελλάδος από την επενδυτική βαθμίδα μόλις δύο κλίμακες.
Το παράδοξο είναι ότι οι τρέχουσες αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές ομόλογο σε νέο ιστορικό χαμηλό στο 1,19% στις 28/10 το οποίο μπορεί να φτάσει  στο 1% με 0,80%....αντιστοιχούν σε βαθμολογία της Ελλάδος πάνω από investment grade δηλαδή επενδυτική βαθμίδα ακόμη και Α- δηλαδή 7 βαθμίδες υψηλότερα.
Η παραπάνω αιτία είναι ότι οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίζουν τον ρόλο της ποσοτικής χαλάρωσης που έχει προκαλέσει ακραία στρέβλωση στην αγορά ομολόγων.
Στο τραπεζικό κλάδο, μετά από εντολή του SSM, υποχρεωτικά οι τράπεζες, μεταθέτουν τα σχέδια τους για μεγάλες τιτλοποιήσεις προβληματικών ανοιγμάτων καθώς επιβάλλει την υποχρεωτική ένταξη τους στο πρόγραμμα Ηρακλής.
Ο SSM ανατρέπει το τραπεζικό σκηνικό ενώ η υποχρεωτική συμμετοχή στον Ηρακλή, μεταθέτει τα σχέδια μείωσης των NPEs και θα υπάρξει κάποια επιβράδυνση 2-3 μηνών με αρνητικές συνέπειες στις μετοχές των τραπεζών..
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο θα βρεθούν τα road shows Goldman Sachs και Wood  & Co που θα διεξαχθούν τον Δεκεμβρίου του 2019 για τις ελληνικές τράπεζες αφού προηγηθούν  τα αποτελέσματα  9μήνου και του σχεδίου Ηρακλή των ελληνικών τραπεζών τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους
Στην αγορά ομολόγων, το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,23%, πλησίον του ιστορικού χαμηλού 1,194% στις 28 Οκτωβρίου 2019 ενώ το ιταλικό 10ετές έχει επιδεινωθεί στο 1,08%.
Επίσης, βελτίωση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 159 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής έχει επιδεινωθεί στις 5737 μονάδες βάσης από 4991 μονάδες βάσης.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο ΟΔΔΗΧ για το 2020 θα προχωρήσει σε τέσσερις εκδόσεις, κατά βάση επανεκδόσεις ομολόγων συνολικού ύψους  7-8 δισ. ευρώ.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,72% και τον Γενικό Δείκτη +0,25%.
Περί τις 11:00 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Εθνική με κέρδη +2,48% ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,45%.
Λίγο πριν τις 16:00 με ήπιες πιέσεις στις τράπεζες πλην της Εθνικής ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,41% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,44%.
Στις δημοπρασίες, με αγοραστικές παρεμβάσεις στο σύνολο των τραπεζών πλην της Πειραιώς... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +1,89% στις 867,12 μονάδες.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,13% στις 873 μονάδες έχοντας υψηλό στις 876,24 μονάδες και χαμηλό στις 868,48 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 77,5 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 11,7 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 32,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 26,2 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 11,7 εκατ. ευρώ και όγκου 3,27 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 985 χιλ. τεμάχια αξίας 1,77 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 120 χιλ. τεμάχια αξίας 369 χιλ. ευρώ και η Eurobank 1,5 εκατ. τεμάχια αξίας 1,35 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 30 χιλ. τεμάχια αξίας 400 χιλ. ευρώ, η Jumbo 370 χιλ. τεμάχια αξίας 6,48 εκατ. ευρώ και η Ευρωπαϊκή Πίστη 268 χιλ. τεμάχια αξίας 1,34 εκατ. ευρώ 

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 873 μονάδες με πρώτη αντίσταση την ζώνη των 875-885 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 890-900 μονάδων.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 865 μονάδες και ακολουθούν οι 850 και οι 830 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 867 μονάδες έχοντας διασπάσει οριακά την πρώτη ζώνη αντίστασης των 850-860 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 885- 895 μονάδων.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι  840-830 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 810-800 μονάδων.

Τραπεζικά νέα

Ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών επιβάλλει σε όλες τις ελληνικές τράπεζες να ενταχθούν στο πρόγραμμα Ηρακλής οδηγώντας υποχρεωτικά σε μετάθεση των σχεδίων τους για μεγάλες τιτλοποιήσεις προβληματικών ανοιγμάτων.
Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί
1)Η Eurobank δεν θα μπορέσει να κλείσει άμεσα το deal με τα 26 δισεκ. NPEs και τις δύο τιτλοποιήσεις Pillar και Cairo συνολικού ύψους 9,7 δισεκ.
Λογικά το deal Eurobank και Pimco μετατίθεται για τέλη Νοεμβρίου 2019 στο θετικό σενάριο ή τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου 2020.
Να σημειωθεί ότι λόγω του χρονοδιαγράμματος θα εμφανιστούν οι αλλαγές στον ισολογισμό στο α΄ τρίμηνο του 2020, οπότε η Eurobank τέλη του 2019 θα διαθέτει όλα τα NPEs όπως την έχει προτρέψει η Blackrock λόγω των επικείμενων stress tests.
2)Η Alpha bank σχεδιάζει δύο κινήσεις το πρόγραμμα Orion που είναι τιτλοποίηση 1,9 δισεκ. προβληματικών στεγαστικών δανείων και real estate και την μεγάλη τιτλοποίηση των 10 δισεκ. ευρώ.
Ο SSM επιβάλλει η τιτλοποίηση Orion να ενταχθεί στον Ηρακλή, οπότε εύλογα μπορεί να ειπωθεί ότι άπαξ και η μεγάλη τιτλοποίηση 10 δισεκ. NPEs δεν θα μπορέσει να ανακοινωθεί μέσα Νοεμβρίου 2019 και θα μετατεθεί για τις αρχές του 2020.
3)Το ίδιο καθεστώς ισχύει και στην Πειραιώς και Εθνική καμία τιτλοποίηση από εδώ και πέρα χωρίς να ενταχθεί στο πρόγραμμα Ηρακλής.

Η επικαιρότητα

Κοντά στην ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της εμπορικής τους συμφωνίας βρίσκονται ΗΠΑ-Κίνα ενώ οι επενδυτές αναμένουν τη συνεδρίαση της Federal Reserve, η οποία ξεκινάει αργότερα εντός της ημέρας, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα προχωρήσει στην τρίτη συνεχόμενη μείωση των επιτοκίων.
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντας αναμένεται να βρεθεί και η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η οποία συνεδριάζει αύριο Τετάρτη (30/10), καθώς οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι αναφορικά με το εάν οι αξιωματούχοι της BoJ θα αποφασίσουν περαιτέρω νομισματική χαλάρωση ή αν θα αποφασίσουν τα διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια.
Σε πρόωρες εκλογές τον Δεκέμβριο - με επικρατέστερες ημερομηνίες την 11η ή 12η Δεκεμβρίου αν και δεν έχει κλειδώσει τίποτα ακόμα - οδηγείται η Μεγάλη Βρετανία καθώς οι Εργατικοί διά στόματος του επικεφαλής τους Jeremy Corbyn επιβεβαίωσαν ότι συντάσσονται με την πρόταση για άμεση προσφυγή στις κάλπες καθώς ικανοποιήθηκε η βασική τους προϋπόθεση, δηλαδή να αποτραπεί το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit.
Ωστόσο, ο Corbyn δεν ξεκαθάρισε αν το κόμμα του θα στηρίξει σήμερα Τρίτη 29/10 στη Βουλή των Κοινοτήτων το σχετικό αίτημα του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson για πρόωρες εκλογές, αν και χθες η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε αντίστοιχη πρόταση του Johnson για πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου 2019.
Σαφές μήνυμα στην Τουρκία να είναι πιο προσεκτική όταν μιλά στην Ελλάδα για το πώς αντιμετωπίζει και διαχειρίζεται τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο έστειλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην στην 4η Ευρω-αραβική σύνοδο που πραγματοποιείται σήμερα 29/10 στην Αθήνα και απαντώντας και στη συνεχιζόμενη προκλητική ρητορική της Τουρκίας με αποκορύφωμα την τοποθέτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ ότι Έλληνες λιμενικοί χτυπούν και απωθούν μετανάστες, πυροβολώντας ακόμα και κατά των λεμβών που τους μεταφέρουν.
Επίσης τόνισε ότι μία και μόνο χώρα δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους της τα προβλήματα τριών ηπείρων.
Όπως ανέφερε, ότι μόνο συντεταγμένα, με νομιμότητα και συνεργασία θα μπορέσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το μεγάλο στοίχημα του 21ού αιώνα.
Επίσης, χρειάζεταιπερισσότερος συντονισμός Ευρωπαίων και Αράβων για την αντιμετώπιση των αιτιών της προσφυγιάς ώστε να υπάρξει, δηλαδή, βιώσιμη ειρήνη στις εστίες κρίσης.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Τρίτη (29/10) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,47%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,87% στις 2954,18 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με απώλειες -0,39% στις 26786 μονάδες

Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτές τάσεις καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα εταιρικά αποτελέσματα, το Brexit και τις αυριανές αποφάσεις της Federal Reserve.
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +0,05%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,15%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,10%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,45% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -0,50%...
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,15%, ο S&P στο +0,17%, ο Nasdaq στο -0,40% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,45% (9,8550 δολ.)

Με κέρδη οι τράπεζες με την Εθνική τράπεζα να πλησιάζει την τιμή της ΑΜΚ του 2015

Με ανοδικές τάσεις έκλεισαν τελικά οι τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Ανοδικά έκελισαν Eurobank, Alpha Bank και Εθνική ενώ οριακά υποχώρησε μόνο η Πειραιώς.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,9640 ευρώ με άνοδο +2,07% με όγκο 3,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,7 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,84 ευρώ με άνοδο +2,22% με όγκο 6,18 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,84 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,08 ευρώ με πτώση -0,26% με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια αι κεφαλαιοποίηση 1,34 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9050 ευρώ, με άνοδο +2,26% με όγκο 14,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,36 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,31 ευρώ, με πτώση -0,30% και κεφαλαιοποίηση 585 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4440 ευρώ, με άνοδο +1,49% και όγκο 485 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 205 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,90 ευρώ, με πτώση -0,43% και κεφαλαιοποίηση 276 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν CENER, Coca Cola, Sarantis, Μυτιληναίος..
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν Motor Oil, ΔΕΗ, TITC, ΟΤΕ.
H Coca Cola έκλεισε στα 27,10 με πτώση -2,10% με την κεφαλαιοποίηση στα 10 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,60 ευρώ, με άνοδο +0,89% και αποτίμηση 6,53 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,0760 ευρώ με άνοδο +1,05% και αποτίμηση 714 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,13 ευρώ με πτώση -0,47% και κεφαλαιοποίηση 494 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,75 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 3,14 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,78 ευρώ, με άνοδο +0,97% και κεφαλαιοποίηση 1,55 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,37 ευρώ με πτώση -0,24% και κεφαλαιοποίηση 2,56 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 22,00 ευρώ με άνοδο +1,20% και κεφαλαιοποίηση 2,44 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,7950 ευρώ με πτώση -1,76% και κεφαλαιοποίηση 1,40 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 17,50 ευρώ με άνοδο +0,29% και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,32 ευρώ, με πτώση -3,08% και κεφαλαιοποίηση 251 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,32 ευρώ, με πτώση -1,12% και με κεφαλαιοποίηση στα 276 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1080 ευρώ, με πτώση -0,74% και κεφαλαιοποίηση 101 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποιητικά στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,23% - Πιέσεις στην Νότια Ευρώπη

Σταθεροποίηση σημειώνεται στις τιμές των ελληνικών ομολόγων όπως είχε τονιστεί η αναβάθμιση στις 25/10 της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s σε ΒΒ- από Β+ δηλαδή κατά 1 κλίμακα είχε πλήρως προεξοφληθεί.
Οι αγορές κινούνται στους ρυθμούς μείωσης του ρίσκου οπότε τα ομόλογα πιέζονται.  
Για την Ελλάδα ακολουθεί ο  καναδικός οίκος  DBRS  την 1η Νοεμβρίου που θα αναβαθμίσει στην κλίμακα ΒΒ από ΒΒ Low αναβαθμίσεις όμως που έχουν προεξοφλεί με την άνοδο των τελευταίων συνεδριάσεων….
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσελκύουν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 164 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,23%  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,08%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,23% με το αμερικανικό 10ετές 1,83% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα ακολουθούσαν σχεδόν βίους παράλληλους….αν και η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 15 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 100 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς προς το 1% είναι πλέον πιθανό σενάριο αλλά δεν αντικατοπτρίζει πραγματικές αξίες.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,33 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,24% με απόδοση αγοράς 0,26% και απόδοση πώλησης 0,22%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 110,33 μονάδες βάσης και απόδοση 0,30%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 113,14 μονάδες βάσης και απόδοση 0,44% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2019 στο 0,44%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 114,45 μονάδες βάσης και απόδοση 0,59% με το ιστορικό χαμηλό 0,59% στις 29 Οκτωβρίου 2019 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 106,60 μονάδες βάσης και απόδοση 0,86%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,58 μονάδες βάσης και απόδοση 1,12% με απόδοση αγοράς 1,15% και απόδοση πώλησης 1,10%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,23 μονάδες βάσης και απόδοση 1,23% με απόδοση αγοράς 1,25% και απόδοση πώλησης 1,22%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2019 στο 1,194%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 126,20 μονάδες βάσης και απόδοση 1,68%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 129,35  μονάδες βάσης και απόδοση 1,98%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 136,06 μονάδες βάσης και απόδοση 2,14%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,14% σημειώθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 158 μονάδες βάσης από 162 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 159 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5737 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,59% ή 158 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Επιδείνωση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης

Επιδείνωση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης απόρροια κυρίως της προσωρινής εκτόνωσης των μεγάλων αβεβαιοτήτων.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στο 1,09% στις 29 Οκτωβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 29/10/2019 στο -0,35% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,05% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,23% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,28% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,08% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,48%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS