Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zaev: Μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών θα «παγώσει» μετά το βέτο - Κομισιόν: Να εφαρμοστεί η συμφωνία

Zaev: Μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών θα «παγώσει» μετά το βέτο - Κομισιόν: Να εφαρμοστεί η συμφωνία
Η Βόρεια Μακεδονία δεν περιμένει άμεση ένταξη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όμως ένα «ναι» από τους «28» θα αποτελούσε το κίνητρο
(upd) Η άρνηση των Ευρωπαίων στο να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία θέτει ενδεχομένως σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ο Zoran Zaev σε συνέντευξή του στο Euronews, με την Κομισιόν να απαντά καλώντας επί της ουσίας τον πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας να εφαρμόσει τη συμφωνία. 
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας εξήγησε ότι συγκεκριμένα άρθρα της Συμφωνίας συνδέονται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του.
Όπως είπε, φυσικά η Βόρεια Μακεδονία δεν περιμένει άμεση ένταξη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όμως ένα «ναι» από τους «28» θα αποτελούσε το κίνητρο, ώστε και η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία να συνεχίσουν στον σωστό δρόμο.
«Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εφαρμογής της Συμφωνίας και του ανοίγματος και κλεισίματος των κεφαλαίων ένταξης.
Ειδικά για την εσωτερική χρήση σε κάποιες περιπτώσεις. Υπάρχει σύνδεση, διότι οι Έλληνες φίλοι μας το δέχθηκαν πως μπορούμε να τα καταφέρουμε λόγω του μέλλοντος που έχει η Βόρεια Μακεδονία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Μέρος της θα παγώσει, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο συνδέονται μεταξύ τους, διότι η διαδικασία εναλλαγής των κεφαλαίων σημαίνει ότι θα παραδώσουμε την εθνική μας κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Zoran Zaev.

Κομισιόν: Ιστορική η Συμφωνία των Πρεσπών – Οι δύο πλευρές να παραμείνουν σταθερές στην εφαρμογή της

Ιστορική χαρακτήρισε την Συμφωνία των Πρεσπών η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Maja Kocijančič, η οποία επί της ουσίας κάλεσε τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev να παραμείνει σταθερός στην εφαρμογή της Συμφωνίας.
Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev, ο οποίος σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών θα «παγώσει» μετά το «όχι» που είπε η ΕΕ στην ενταξιακή της προοπτική, η εκπρόσωπος της Κομισιόν υποστήριξε ότι η ΕΕ χαιρέτισε την επίτευξη της «ιστορικής συμφωνίας», χαρακτηρίζοντάς τη «σημαντικό επίτευγμα» που αποτελεί ένα «θετικό παράδειγμα» για την περιοχή των Βαλκανίων και την Ευρώπη γενικότερα.
«Εξήραμε το κουράγιο και την αποφασιστικότητα των δύο εμπλεκόμενων πλευρών.
Πιστεύουμε ότι οι αρχές παραμένουν δεσμευμένες στη Συμφωνία και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουν να την εφαρμόζουν καλή τη πίστη» υπογράμμισε η Maja Kocijančič.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης