Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Federica Mogherini (ΕΕ) αποχαιρετά με ένα δείπνο τους ηγέτες των χωρών των δυτικών Βαλκανίων

Η Federica Mogherini (ΕΕ) αποχαιρετά με ένα δείπνο τους ηγέτες των χωρών των δυτικών Βαλκανίων
Με την παράθεση ενός επίσημου γεύματος εργασίας θα αποχαιρετίσει η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Federica Mogherini, τους ηγέτες των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.
Στο γεύμα εργασίας που θα δοθεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες, αναμένεται να συζητηθεί η απόφαση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ να μην εγκρίνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.
Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Stevo Pendarovski πρότεινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Τίρανα την σύγκληση μιας έκτακτης συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.
Θα συζητηθούν επίσης περιφερειακά θέματα συνεργασίας καθώς και η συνέχιση του διαλόγου μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινα.
Στην συνάντηση με την Federica Mogherini αναμένεται να παραστούν ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Milo Djukanovic, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev, ο πρόεδρος του Κοσόβου Hashim Thaci και τα τρία μέλη του συλλογικού προεδρείου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Zeljko Komsic, Milorad Dodik και Sefik Djaferovic.
Πριν από τη συνάντηση με την Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ ο πρόεδρος της Σερβίας Alexandar Vucic θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker με τον οποίο αναμένεται να συζητήσει θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και διεύρυνσης της ΕΕ στα Βαλκάνια.
Επίσης ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev, πριν από τις Βρυξέλλες θα επισκεφθεί το πρωί τη Ρώμη όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Giuseppe Conte.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός προσκάλεσε τον Zoran Zaev, στη Ρώμη για να συζητήσουν την πρωτοβουλία της Ιταλίας να τεθεί εκ νέου το θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, τον Νοέμβριο, στη σύνοδο του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης