Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τετ α τετ Μητσοτάκη - Rama για διμερή και ευρωπαϊκά θέματα - Νέα αρχή επιχειρεί το Μαξίμου

Τετ α τετ Μητσοτάκη - Rama για διμερή και ευρωπαϊκά θέματα - Νέα αρχή επιχειρεί το Μαξίμου
Στην Αθήνα η 4η Ευρω-Αραβική Σύνοδος
Στον απόηχο από το γαλλικό βέτο σε ότι αφορά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων τόσο της Αλβανίας όσο και της Βόρειας Μακεδονίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και Edi Rama, συναντώνται σήμερα 29/10 το μεσημέρι τις 13:30, στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή την συμμετοχή των δύο ηγετών στην 4η Ευρω-Αραβική Σύνοδο που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν τη στάση που θα κρατήσει από εδώ και στο εξής ο Αλβανός πρωθυπουργός διότι είναι ένας απρόβλεπτος παίκτης στα Δυτικά Βαλκάνια.
Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν πηγές του Μαξίμου, αυτό το οποίο θα τονίσει ο  Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι αν η Αλβανία θέλει να έχει τύχη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.
Μάλιστα, αυτό είναι κι ένας από τους πέντε όρους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην γείτονα.
Κατά την ομιλία του στην Ευρω Αραβική Σύνοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στο ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ως μια χώρα που συνδέει την Ευρώπη με την περιοχή της Μέσης Ανατολής και τον Αραβικό κόσμο.
Κι αυτό όπως θα υπογραμμίσει, σύμφωνα με συνεργάτες του, βασίζεται στις θετικές εξελίξεις στην οικονομία.
Δηλαδή, στην ραγδαία υποχώρηση του κόστους δανεισμού, στην αναβάθμιση της χώρας από τη Standard & Poor’s, στην απόφαση για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του Δ.Ν.Τ και τις υψηλές τιμές των πρόδρομων δεικτών  καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης που προεξοφλούν ένα πολύ ισχυρότερο από πλευράς ρυθμών ανάπτυξης δεύτερο εξάμηνο του 2019.
Μέρος αυτής της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής σημασίας της Ελλάδας, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, είναι ασφαλώς και η σταθερότητα στα Βαλκάνια.
Στο, πλαίσιο αυτό, με αφετηρία το πολύ θετικό οικονομικό υπόβαθρο, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να παγιώσει στους συνομιλητές του την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα επέστρεψε» για να διεκδικήσει το ρόλο που της αναλογεί στην νοτιοανατολική Ευρώπη.
Πέραν του τετ α τετ με τον Edi Rama, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Andrej Plenković και την πρωθυπουργό της Σερβίας Ana Brnabić στους οποίους και αναμένεται να υπογραμμίσει τον ηγετικό ρόλο που διατηρεί η Ελλάδα στο χώρο των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς ακόμη και μετά από 10 χρόνια κρίσης διατηρεί διπλάσιο ΑΕΠ από το άθροισμα του ΑΕΠ των κρατών της περιοχής.
Πέραν όμως από τις χώρες της Βαλκανικής θα συναντηθεί και με το γενικό γραμματέα του αραβικού Συνδέσμου, Ahmed Aboul Gheit.
Η συνάντηση αυτή θα είναι η κατακλείδα των σύντομων επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός με πολλούς υπουργούς αραβικών χωρών που συμμετέχουν στην Σύνοδο, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί να ξανά-αποκτήσει την σχέση που είχε με τη Μέση Ανατολή. Μια σχέση η οποία λόγω της δεκαετούς κρίσης μπήκε σε δεύτερο πλάνο τα τελευταία χρόνια.
Η Ελλάδα ως μία χώρα που αποτελεί «γέφυρα» μεταξύ Δύσης και Ανατολής, θα τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, μπορεί πάντοτε να αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή και πυλώνα σταθερότητας  και για τις χώρες της εγγύς Ανατολής και ασφαλώς για τις ισχυρές χώρες της Ευρώπης.
Ενέργεια, κατασκευές, τουρισμός είναι κλάδοι που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τις αραβικές χώρες και μπορεί να αποτελέσουν την απαρχή μιας νέας επενδυτικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και αραβικού κόσμου.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης