Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η νίκη Fernandez στην Αργεντινή προκαλεί τριγμούς στις σχέσεις με την Βραζιλία του Βolsonaro

Η νίκη Fernandez στην Αργεντινή προκαλεί τριγμούς στις σχέσεις με την Βραζιλία του Βolsonaro
Η νίκη Fernandez στην Αργεντινή προκαλεί τριγμούς στη σχέση της χώρας με τη Βραζιλία
Η εκλογική νίκη του αριστερού Alberto Fernandez στην Αργεντινή, θέτει τις βάσεις για μια «σύγκρουση» οικονομική με την Βραζιλία, η οποία θα μπορούσε να εκτροχιάσει το μπλοκ της Mercosur.
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, Jair Bolsonaro, είχε χαρακτηρίσει τον Fernandez «κόκκινο ληστή».
Μάλιστα δήλωσε σε δημοσιογράφους πως οι Αργεντίνοι ψηφοφόροι έκαναν λάθος και δεν είχε καμιά πρόθεση να συγχαρεί τον Fernandez για τη νίκη του.
Η εχθρότητά τους υπογράμμισε τις ιδεολογικές διαφορές που επανεμφανίστηκαν στη λατινοαμερικανική διπλωματία.
Η νίκη του Fernandez, μαζί με τη νίκη του αριστερού Andres Manuel Lopez Obrador στο Μεξικό, σημάδεψε το τέλος των φιλικών προς την αγορά μεταρρυθμίσεων και στις δύο χώρες, αφήνοντας πιο απομονωμένους συντηρητικούς στη Χιλή, την Κολομβία και τη Βραζιλία.
Ο Lopez Obrador, πρόεδρος του Μεξικού, δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα καλέσει να συγχαρεί τον Fernandez και τον Βολιβιανό Πρόεδρο Evo Morales, τον τελευταίο επιζώντα της «ροζ παλίρροιας» των αριστερών ηγετών της δεκαετίας του 2000, που κέρδισε μια αμφιλεγόμενη τέταρτη θητεία αυτό το μήνα στις εκλογές που καταγγέλλει η αντιπολίτευση, η Βραζιλία και η Κολομβία.
Οι σχέσεις Βραζιλίας-Αργεντινής ήταν εγκάρδιες και εποικοδομητικές, καθώς και οι δύο βρίσκονταν υπό στρατιωτική κυριαρχία στη δεκαετία του 1980, παρά τις παραδοσιακές εντάσεις στη γεωπολιτική και στο πεδίο του ποδοσφαίρου.
Αν και ανταγωνίζονται στις παγκόσμιες αγορές σιτηρών και βοδινού κρέατος, η Βραζιλία παραμένει ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Αργεντινής, χάρη εν μέρει στον ρόλο του μπλοκ της Mercosur - που περιλαμβάνει την Ουρουγουάη και την Παραγουάη - για την προώθηση της ανταλλαγής αυτοκινήτων και άλλων βιομηχανικών προϊόντων.
Καθώς όμως και οι δύο οικονομίες διαφοροποιούνται, οι πρόεδροί τους μπορεί μπουν στον πειρασμό να ανταγωνιστούν ιδεολογικά και να τονίσουν τις διαφορές τους σε «κόκκινα» θέματα όπως η Κούβα και η Βενεζουέλα.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Αργεντινής δημοσίευσε ένα μήνυμα Twitter που ζητούσε την απελευθέρωση του πρώην αριστερού προέδρου της Βραζιλίας Luiz Inacio Lula da Silva, ο οποίος φυλακίστηκε πέρυσι για καταδίκη σε δωροδοκία.
Ο Bolsonaro απάντησε «Το πρώτο πράγμα που ζήτησε ήταν να απελευθερωθεί ο Lula. Έτσι μπορούμε να δούμε από πού προέρχεται».
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος δήλωσε ότι η Αργεντινή θα πρέπει να εγκαταλειφθεί από τη Mercosur εάν εμποδίσει την απελευθέρωση του εμπορίου που πρότεινε η Βραζιλία. Εξάλλου ο Fernandez είναι υπέρμαχος του εμπορικού προστατευτισμού.
Οι εμπειρογνώμονες της εξωτερικής πολιτικής και του εμπορίου λένε ότι οι δύο οικονομίες είναι πολύ αλληλένδετες για να διαλύσουν εντελώς τη Mercosur.
Πάντως εκτιμούν πως οι σχέσεις μεταξύ Βραζιλίας και Αργεντινής θα «είναι ψυχρή για τα επόμενα τρία χρόνια τουλάχιστον».
Η Βραζιλία δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει το εμπορικό μπλοκ της Mercosur προς το παρόν λόγω της αριστερής επανόδου στην εξουσία στην Αργεντινή, αλλά αυτή η επιλογή δεν έχει απορριφθεί εντελώς, ανέφεραν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης