Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ποιες μετοχές τράβηξαν τα βλέμματα των εγχώριων θεσμικών στο τρίτο τρίμηνο 2019 – Οι αλλαγές στις θέσεις

tags :
Ποιες μετοχές τράβηξαν τα βλέμματα των εγχώριων θεσμικών στο τρίτο τρίμηνο 2019 – Οι αλλαγές στις θέσεις
Αποτελέσματα και ειδησεογραφία επηρέασαν τις αποφάσεις των διαχειριστών των αμοιβαίων κεφαλαίων – Οι κερδισμένες και οι χαμένες μετοχές
Ειδησεογραφία και αποτελέσματα επηρέασαν τους εγχώριους θεσμικούς επενδυτές στο τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.
Αποτελέσματα τα οποία δεν ικανοποίησαν φαίνεται πως οδήγησαν τους διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων σε μείωση θέσεων, ενώ αποτιμήσεις αλλά και σχεδιασμοί διοικήσεων έφεραν αυξομειώσεις.
Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Bankingnews στην υψηλή κεφαλαιοποίηση μεγάλη κερδισμένη είναι η ΔΕΗ στην οποία οι εγχώριοι θεσμικοί φαίνεται πως περιμένουν ότι η νέα κυβέρνηση θα τα πάει καλύτερα και θα πετύχει ο σχεδιασμός της.
Τα ελληνικά αμοιβαία κεφάλαια αγόρασαν επιπλέον 3 εκατ. μετοχές της ΔΕΗ στο τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με τις μετοχές που είχαν στο δεύτερο τρίμηνο.
Στις τράπεζες μόνο στην Alpha Bank οι συνολικές θέσεις είναι αυξημένες κατά 4,1 εκατ. μετοχές, ενώ στις υπόλοιπες παρατηρήθηκαν εκροές και πιο αναλυτικά μειώθηκαν κατά 5 εκατ. μετοχές οι θέσεις στη Eurobank, κατά 2,4 εκατ. μετοχές στην Εθνική Τράπεζα και κατά 1,2 εκατ. μετοχές στην Τράπεζα Πειραιώς.
Λόγω αποτελεσμάτων πιθανότατα στην Cenergy μειώθηκαν οι θέσεις κατά 1 εκατ. μετοχές καις τη Viohalco κατά 600 χιλ. μετοχές στο τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο.
Σημαντικές εισροές είχε ο ΟΠΑΠ λόγω και της δημόσιας πρότασης η οποία αποτελεί ένα μαξιλάρι ασφαλείας για τη μετοχή και συγκεκριμένα αύξησαν οι εγχώριοι θεσμικοί τη θέση τους κατά 1 εκατ. μετοχές.
Στον ΟΤΕ αύξησαν τη θέση τους κατά 550 χιλ. τεμάχια, στη Μυτιληναίος επίσης κατά 550 χιλ. τεμάχια, στη Motor Oil κατά 400 χιλ. τεμάχια περίπου και στα ΕΛΠΕ κατά 150 χιλ. τεμάχια.
Οι θέσεις στη ΓΕΚΤΡΝΑ είναι μειωμένες κατά 150 χιλ. τεμάχια, ενώ στην Ελλάκτωρ φαίνονται αυξημένες κατά 8,6 εκατ. τεμάχια, αλλά η αύξηση οφείλεται στην απορρόφηση της ΕΛΤΕΧ Άνεμος στην οποία στο δεύτερο τρίμηνο οι θεσμικοί είχαν 7,8 εκατ. μετοχές.
Στη Lamda λόγω της αύξησης κεφαλαίου κάποιοι θεσμικοί μείωσαν θέσεις με αποτέλεσμα να υποχωρήσει το σύνολο κατά 500 χιλ. τεμάχια.
Τοποθετήσεις είχε ο ΑΔΜΗΕ με αποτέλεσμα να αυξηθεί η θέση κατά 60 χιλ. τεμάχια και κατά 250 χιλ. τεμάχια αυξήθηκε η θέση των θεσμικών στην Τέρνα Ενεργειακή.
Η ΕΥΔΑΠ από τις μετοχές εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι κερδισμένη με αύξηση θέσεων κατά 500 χιλ. τεμάχια, λόγω προφανώς των ποιοτικών χαρακτηριστικών που διαθέτει η λογιστική κατάσταση της εισηγμένης.
Από τις εταιρείες της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης η δημόσια πρόταση στην ΙΑΣΩ έδωσε την ευκαιρία για αύξηση ρευστότητας και πουλήθηκαν από θεσμικούς 2,5 εκατ. μετοχές.
Στην Ιντραλότ η θέση μειώθηκε κατά 400 χιλ. τεμάχια, στη Byte κατά 500 χιλ. τεμάχια, στην Ιντρακόμ Κατασκευές κατά 150 χιλ. τεμάχια, στην Κλουκίνας-Λάππας κατά 200 χιλ. τεμάχια και στην Ολυμπιακή Τεχνική κατά 200 χιλ. τεμάχια.
Από την άλλη αύξησαν τη θέση τους στη MIG κατά 1,8 εκατ. τεμάχια, κατά 300 χιλ. τεμάχια στη Μοτοδυναμική, κατά 100 χιλ. τεμάχια στην Παπουτσάνης, κατά 300 χιλ. τεμάχια στην Profile και κατά 130 χιλ. τεμάχια στη Revoil.
Τέλος στη Centric εμφανίστηκαν αγοραστές με 150 χιλ. τεμάχια, ορμώμενοι προφανώς από την υψηλή ρευστότητα που διαθέτει η εταιρεία.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης