Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ποιες ΒΙΠΕ έχουν επιλεγεί για να δεχθούν πρόσφυγες

Ποιες ΒΙΠΕ έχουν επιλεγεί  για να δεχθούν πρόσφυγες
Αξιόπιστες πηγές λένε ότι έχουν αποκλειστεί οι ΒΙΠΕ που βρίσκονται στην Ανατολική Θράκη και την κεντρική Μακεδονία
Στον εθνικό στόχο αποσυμφόρησης της Μόριας και άλλων περιοχών των νησιών του Αιγαίου που έχουν κατακλυστεί από μετανάστες και πρόσφυγες, συντάσσεται η διοίκηση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, με τον διευθύνοντα  σύμβουλο κ. Αθανάσιο Ψαθά  να αποδέχεται την μετεγκατάσταση   προσφύγων στις Βιομηχανικές Περιοχές της χώρας, οι οποίες στη παρούσα φάση, προσφέρονται ως σωσίβιο σωτηρίας στην κυβέρνηση  για την μετακίνηση χιλιάδων μεταναστών στην ενδοχώρα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχουν επιλεγεί πέντε βιομηχανικές περιοχές που θα υποδεχθούν τους μετανάστες, με την  προσδοκία ότι θα τους προσφερθεί μία ανθρώπινη διαμονή μέσα σε ελεγχόμενες περιοχές.
Οι ίδιες πηγές λένε ότι έχουν αποκλειστεί οι ΒΙΠΕ που βρίσκονται στην Ανατολική Θράκη και την κεντρική Μακεδονία. Θεωρείται  δεδομένο ότι οι ΒΙΠΕ που θα τους υποδεχτούν ,είναι της Καλαμάτας , της Άμφισσας , της Καρδίτσας της Φλώρινας και της Πρέβεζας.
Η συνολική έκταση που θα διατεθεί για το σκοπό αυτό ανέρχεται σε 200 στρέμματα για το σύνολο των ΒΙΠΕ.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τη μεταφορά 5000 μεταναστών  αλλά  δεν αποκλείεται ο αριθμός να ενισχυθεί ακόμη και να διπλασιαστεί  έτσι ώστε η αποσυμφόρηση των νησιών να είναι εμφανής στους κατοίκους που τα τελευταία 5 χρόνια σηκώνουν τα βάρη του προσφυγικού.
Η διοίκηση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ βρίσκεται ήδη σε ανοιχτή γραμμή με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Το σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του2020  καθώς θα απαιτηθεί να γίνουν οι αναγκαίες υποδομές για την υποδοχή των προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου.
Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ είναι πολύ πιθανό να αναλάβει την έκδοση αδειών για τις επικείμενες εγκαταστάσεις για την αποφυγή της γραφειοκρατίας σε ένα θέμα που πλέον έχει λάβει εθνικά χαρακτηριστικά.
Η οικονομική αποζημίωση της ΕΤΒΑ για την παραχώρηση εκτάσεων αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα ενοίκια που χρεώνονται στις βιομηχανίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαμονή  των μεταναστών στις ΒΙΠΕ δεν θα δημιουργήσουν κανένα πρόβλημα  στις υπάρχουσες βιομηχανικές μονάδες που ήδη είναι εγκατεστημένες ενώ σε κάποιες απ’ αυτές η παρουσία αντίστοιχων μονάδων είναι  σχετικά μικρή.    
Από την πλευρά του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχεδιάζει τη συνέχιση και επέκταση του χρηματοδοτούμενου με κοινοτικά κονδύλια προγράμματος επιδότησης στέγης “Ξενία”, το οποίο ήδη εφαρμόζεται με θετικά αποτελέσματα κυρίως στην Κρήτη όπου πρόσφυγες ζουν ενσωματωμένοι στις τοπικές κοινωνίες σε σπίτια ή ενοικιαζόμενα δωμάτια.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης