Τελευταία Νέα
Διεθνή

Strategic Culture: Η Χιλή υψώνεται απέναντι στην αφοσίωση της κυβέρνησης στην νεοφιλελεύθερη κληρονομιά της δικτατορίας

Strategic Culture: Η Χιλή υψώνεται απέναντι στην αφοσίωση της κυβέρνησης στην νεοφιλελεύθερη κληρονομιά της δικτατορίας
Η κυβέρνηση Piñera έδωσε προτεραιότητα στην παραμονή της κληρονομιάς του Pinoset
Θεωρητικά, οι διαμαρτυρίες στη Χιλή ξεκίνησαν ενάντια στη δεξιά κυβέρνηση του Sebastian Piñera, ξεκίνησαν με αφορμή την αύξηση 3% των ναύλων του μετρό, η οποία θα έθετε τους Χιλιανούς έξω από τους κύκλους της ελίτ, με αυξανόμενο κοινονωικοοικονομικό μειονέκτημα.
Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες δείχνουν ένα θλιβερό θυμό για τις συνεχιζόμενες συνέπειες του νεοφιλελεύθερου πειράματος που εξαπέλυσε η Χιλή από τη δικτατορία του Augusto Pinochet που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ.
Δεκαετίες μετά τη δημοκρατική μετάβαση, το συνταγματικό καθεστώς της δικτατορίας παραμένει σε ισχύ.
Αποτελεί ένα εμπόρευμα για κυβερνήσεις, είτε δεξιά είτε κεντροαριστερά, για να εδραιώσει τις κοινωνικές διαιρέσεις και να παράσχει τα θεμέλια πάνω στα οποία μπορούν να εφαρμοστούν δικτατορικές πρακτικές σε μια δημοκρατία, όπως έζησε η Χιλή από τότε που ο Piñera επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα, το Santiago, έχει πλέον επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα.
Μια φωτογραφία του Piñera που γευματίζει σε ένα ελίτ εστιατόριο, στο Σαντιάγο, προκάλεσε διαμαρτυρίες και στρατιωτική βία, συνέβαλε στην αύξηση του αυταρχισμού της προεδρικής εξουσίας.
Μερικοί αντιπαραβάλλουν τη στάση του με αυτή του Salvador Alliende ο οποίος διατήρησε τη δέσμευσή του να παραμείνει στον λαό μέχρι το τέλος.
O Piñera έχει πλαισιώσει την εξέγερση των λαών ως κήρυξη πολέμου. Καταργώντας την αναφορά στον λαό χρησιμοποιώντας τη μεταφορά του «εχθρού που είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει απεριόριστο έγκλημα και βία», ο πρόεδρος της Χιλής δικαιολόγησε την απαγόρευση της κυκλοφορίας, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας στρατού στους δρόμους, δηλώνοντας ότι «η δημοκρατία όχι μόνο έχει δίκιο, αλλά έχει την υποχρέωση να αμυνθεί».
Αλλά τι γίνεται αν η μετάβαση της Χιλής στη δημοκρατία συνεχίσει να αποδεικνύει ότι είναι απλώς ένα «μασκάρεμα» για τις πρακτικές δικτατορίας που εισήγαγε ο Πινοσέτ;
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Χιλή κινητοποιήθηκε ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές.
Το 2011, οι φοιτητής διαμαρτύρονται για την εκπαίδευση και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων εκπαίδευσης για τους ιθαγενείς Mapuche της Χιλής, επισημαίνοντας επίσης την ανάγκη να απομακρυνθεί από το επιχειρηματικό μοντέλο που ιδιωτικοποίησε την εκπαίδευση.
Εκείνη την εποχή, ο Piñera ισχυρίστηκε ότι η εθνικοποίηση της εκπαίδευσης θα έβλαπτε την ποιότητα και την ελευθερία. Το 2011, οι μαθητές αντιμετώπισαν βίαιη καταστολή με τη μορφή δακρυγόνων και καουτσούκ.
Οι εθνικές διαμαρτυρίες προκάλεσαν ανησυχίες μεταξύ των Χιλιανών για μια επιστροφή στην εποχή της δικτατορίας. Περισσότεροι από 10.000 στρατιωτικοί έχουν εγκατασταθεί στο Σαντιάγκο.
Αποτέλεσμα εικόνας για chile protests
Ο αρχηγός της Εθνικής Άμυνας Javier Iturriaga, ο οποίος έχει οικογενειακούς δεσμούς με την Εθνική Διεύθυνση Πληροφοριών (DINA) της δικτατορίας, δήλωσε την απαγόρευση της κυκλοφορίας ως μέσο «προστασίας του λαού».
Η κυβέρνηση καλεί τους ανθρώπους να παραμείνουν στα σπίτια τους, όμως οι Χιλιανοί αψηφούν την απαγόρευση της κυκλοφορίας και κινητοποιούνται στους δρόμους. Η παραμονή στο σπίτι, με κυβερνητικές εντολές, είναι μια συναίνεση που οι Χιλιανοί δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Ακόμη και στα σπίτια τους, οι Χιλιανοί δεν είναι ασφαλείς από την στρατιωτική βία.
Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε το πρώτο θύμα της στρατιωτικής επίθεσης - ο 25χρονος José Miguel Uribe Antipani, ο οποίος πυροβολήθηκε στο στήθος κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Curicó.
Οι εκθέσεις του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Χιλής επιβεβαίωσαν τη χρήση υπερβολικής βίας από το στρατό, συμπεριλαμβανομένου του ξυλοδαρμού διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων ανηλίκων, βασανιστηρίων και σεξουαλικής παρενόχλησης και κατάχρησης γυναικών.
Περισσότεροι από 2.000 χιλιανοί κρατούνται και ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί σε 15.
Η σχέση μεταξύ νεοφιλελευθερισμού και βίας δεν πρέπει να αγνοείται.
Οι κοινωνικές ανισότητες της Χιλής εξακολουθούν να υφίστανται και η διαχείριση της χώρας από τη δημοκρατική μετάβαση έδωσε προτεραιότητα στην παραμονή της κληρονομιάς του Pinoset μέσω της ιδιωτικοποίησης, της εκμετάλλευσης και της προσδοκίας ότι ο λαός παραμένει συνδεδεμένος με την υποταγή του, προκειμένου να διασφαλιστεί η διατήρηση των προνομίων της ελίτ.
Ο Piñera αντιλαμβάνεται τις υποκείμενες αιτίες της τρέχουσας κινητοποίησης, προτιμά όμως να κρατήσει μια επιλεκτική αφήγηση για να διατηρήσει την ατιμωρησία.
Καθώς οι οργανώσεις και οι εργαζόμενοι σε ολόκληρη τη Χιλή ζητούν την ικανοποίηση των αιτημάτων των ανθρώπων, η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να κρύβεται πίσω από την δικαιολογία των αυξήσεων των ναύλων του μετρό. Καθώς αυτή η πρόσοψη καταρρέει, ο Piñera πρέπει να λογοδοτήσει, όμως ο έλεγχος των κυβερνήσεων του παρελθόντος και η αφοσίωσή τους στην ημερήσια διάταξη της δικτατορίας δεν πρέπει να διαγραφούν από τη μνήμη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης