Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο ESM ενέκρινε την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα, ύψους 2,7 δισ. ευρώ - Regling: Θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους

tags :
Ο ESM ενέκρινε την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα, ύψους 2,7 δισ. ευρώ - Regling: Θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους
O ESM δέχθηκε μην υπάρξει ανάλογη πρόωρη εξόφληση και των ευρωπαϊκών δανείων
Την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Ελλάδα ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM.
O ESM δέχθηκε μην υπάρξει ανάλογη πρόωρη εξόφληση και των ευρωπαϊκών δανείων.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο ESM, το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΣ/ΕΤΧΣ) συμφώνησε σήμερα να άρει την υποχρεωτική αποπληρωμή του ESM/EFSF, που συνδέεται με τη μερική πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".
Σύμφωνα με τον Klaus Regling, η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τη θέση της Ελλάδας στις αγορές.
«Η πρόωρη μερική αποπληρωμή της Ελλάδας στο ΔΝΤ θα είναι επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον ΕSM.
Θα αποφέρει εξοικονόμηση, καθώς η Ελλάδα μπορεί τώρα να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές με χαμηλότερο κόστος από το κόστος εξυπηρέτησης της δόσης που πρέπει να επιστραφεί στο ΔΝΤ.
Αυτό θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας και θα πρέπει να θεωρηθεί θετικό από τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Τα παραπάνω οφέλη, τα οποία μπορούν να υλοποιηθούν μόνο εάν ο ESM και το EFSF παραιτηθούν από τα δικαιώματα πρόωρης εξόφλησης, θα βελτιώσουν τη θέση του EFSF και του ESM ως τους κύριους πιστωτές της Ελλάδας », δήλωσε ο διευθυντής των ESM και EFSF Klaus Regling.
Τέλος, στην ανακοίνωση του ΕSM υπενθυμίζεται ότι στις 16 Σεπτεμβρίου 2019 η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε επίσημο αίτημα πρόωρης αποπληρωμής μέρους των εκκρεμών δανείων προς το ΔΝΤ ύψους 2,7 δισ.
Χωρίς της άρση της υποχρέωσης αποπληρωμής των δανείων προς τον ESM/EFSF η Ελλάδα θα έπρεπε να πληρώσει ταυτόχρονα 52,2 δισ.
Σημειώνεται ότι σήμερα Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019 συνεδριάζει και το Euro Working Group.

Image

Σταϊκούρας (Υπ.Οικ.): Ενισχύεται η αξιοπιστία της Ελλάδας με την μερική πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Κατόπιν επίσημου αιτήματος του Υπουργείου Οικονομικών στις 16 Σεπτεμβρίου 2019, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) συμφώνησαν να άρουν την υποχρέωση αποπληρωμής τους, εγκρίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την πρόωρη αποπληρωμή τμήματος των δανείων της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η κίνηση αυτή, που αποτελούσε διακηρυγμένο στόχο του Πρωθυπουργού και του Υπουργείου Οικονομικών, είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα και την ελληνική οικονομία, αναφέρει ο Υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ενισχύεται η αξιοπιστία της χώρας, διασφαλίζονται άμεσα κέρδη για το Ελληνικό Δημόσιο, βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και αναμένονται έμμεσες θετικές επιδράσεις ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των αγορών.
Το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να εργάζεται, μεθοδικά και τεκμηριωμένα, για την επιστροφή της οικονομίας της χώρας, βήμα – βήμα, στην πλήρη κανονικότητα, καταλήγει ο κ. Σταϊκούρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης