Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων

Τι θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων

Θετικοί ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ αναμένουν όμως το τελικό κείμενο -  Διαφωνεί το ΜέΡΑ25
Μετά την συναίνεση που διαφάνηκε στην τρίτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικων εμφανίζεται έτοιμη να καταθέσει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Νοεμβρίου.
Έτσι, θα δοθεί άμεσα η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να ξεκινήσουν τις αιτήσεις εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους.
Η διαδικασία εγγραφής, σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι απλή ενώ η εγκυρότητά της θα εξασφαλίζεται μέσω της αξιοπιστίας του συστήματος taxisnet στο οποίο για περισσότερο από δύο δεκαετίες οι Έλληνες πολίτες καταθέτουν με ασφάλεια τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Προς αυτή την κατεύθυνση, στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται από το υπουργείο Εσωτερικών, αναφέρεται ρητά πως όσοι Έλληνες ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν στο εξωτερικό ενδιαφέρονται να ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα που θα στηθούν κοντά στον τόπο διαμονής τους όπως προβλέπει η διακομματική συμφωνία μπορούν να εισέρχονται στο σύστημα Taxis με τους κωδικούς που ήδη διαθέτουν.
Το σύστημα θα ζητά από τους αιτούντες να ανεβάζουν το απαραίτητο έγγραφο με το οποίο θα αποδεικνύουν ότι έζησαν για δύο χρόνια στην Ελλάδα τα τελευταία 35 έτη έτσι ώστε να ισχύσει η δήλωση ότι θα ψηφίσουν από το εξωτερικό. Το εν λόγω έγγραφο μπορεί να είναι εργασίας, πιστοποιητικό φοίτησης σε σχολείο, υπηρεσίας στο στρατό ή οτιδήποτε που να αποδεικνύει ότι δεν έχουν αποξενωθεί από τη χώρα.
Η εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους των κατοίκων εξωτερικού πάντως, θα γίνεται μία και μόνο φορά και θα αίρεται αν οι ίδιοι το επιθυμούν.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς των εμπειρογνωμόνων που έχουν επεξεργαστεί τα στοιχεία τα οποία είναι διαθέσιμα και αφορούν όσους, ήδη, έχουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου στη χώρα μας, ο αριθμός όσων δικαιούνται να εγγραφούν στους ειδικούς καταλόγους κατοίκων εξωτερικού, ενδεχομένως να ξεπεράσει τις 407.000. Κάτι, το οποίο σημαίνει ότι θα συγκεντρώνουν το 4,1% επί του συνολικού αριθμού των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους οι οποίοι ξεπερνούν τα 9,96 εκατομμύρια εν δυνάμει ψηφοφόρους.
Δεδομένου ότι στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές προσήλθαν στις κάλπες 5,76 εκατομμύρια εκλογείς, το επιπλέον ποσοστό όσων μπορεί να διευκολυνθούν ψηφίζοντας από τον τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό θα είναι περίπου 7%. Επιπροσθέτως, η συμφωνία προβλέπει ότι θα ψηφίζουν για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, από το οποίο στο εξής θα εκλέγονται 15 βουλευτές από 12 που είναι σήμερα.
Η αντιπολίτευση συμφώνησε με την κυβερνητική πρόταση με εξαίρεση το ΜέΡΑ25 ενώ το ΚΙΝΑΛ επέμεινε ότι πρέπει να ψηφίσουν όσοι αισθάνονται ότι έχουν ελληνική καταγωγή και σε αυτό θα επιμείνει.
Ο  ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ενώ συμφώνησαν στη Διακομματική Επιτροπή τους άξονες όπως τους παρουσίασε ο υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος, επιφυλάχθηκαν ότι θα διατυπώσουν οριστικά τη θέση τους αφού δουν τις συγκεκριμένες διατάξεις του σχεδίου νόμου που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση.

Χρύσα Κλειτσιώτη

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης