Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Πώς θα κινηθούν το επόμενο διάστημα οι Κεντρικές Τράπεζες στην Ασία - «Κλειδί» οι εξελίξει σε εμπόριο και Brexit

Πώς θα κινηθούν το επόμενο διάστημα οι Κεντρικές Τράπεζες στην Ασία - «Κλειδί» οι εξελίξει σε εμπόριο και Brexit
Η προσοχή των επενδυτών αναμένεται να στραφεί κατά τι επόμενες ημέρες στη συνεδρίαση της Bank of Japan
Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη στην περιοχή Ασία-Ειρηνικού τόσο για το 2019 όσο
και για το 2020, επικαλούμενο τη γενικότερη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και την αβεβαιότητα γύρω από τα εμπόριο.
Ειδικότερα, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανάπτυξη στην περιοχή θα διαμορφωθεί στο 5% το τρέχον έτος και στο 5,1% το επόμενο, έναντι εκτιμήσεων τον περασμένο Απρίλιο για ανάπτυξη 5,4% τόσο το 2019 όσο και το 2020.
«Η ισχυρή εμπορική και οικονομική ολοκλήρωση της Ασίας φανερώνει την επιτυχία της περιοχής»,αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση του ΔΝΤ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αυτό μπορεί να αποτελέσει επίσης μία πηγή ευπάθειας, εν μέσω της συνεχιζόμενης αδυναμίας του παγκόσμιου εμπορίου και των επενδύσεων».
«Η περιοχή είναι παγιδευμένη σε μία παρατεταμένη αβεβαιότητας της παγκόσμιας πολιτικής»,επεσήμανε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για να προσθέσει πως «η Ασία παραμένει η ταχύτερα
αναπτυσσόμενη περιοχή στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας πάνω από τα δύο τρίτα της παγκόσμιας ανάπτυξης».
Εφόσον επιβεβαιωθούν οι παραπάνω εκτιμήσεις, θα πρόκειται για την βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης της περιοχής κατά την τελευταία δεκαετία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι υποβαθμίσεις που αφορούντην ανάπτυξης στην Ασία είναι μεγαλύτερες σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο.
«Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές υποδηλώνουν μία συνεχιζόμενη επιβράδυνση της ανάπτυξη στην περιοχή, λόγω κυρίως της αβεβαιότητας στις παγκόσμιες πολιτικές και της επιβράδυνσης της
ανάπτυξης στην Κίνα και την Ινδία», ανέφερε ο Chang Yong Rhee, διευθυντής του τμήματος του IMFστην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
«Με τις συγκυρίες στην Ασία να βρίσκονται σε μία λεπτή στιγμή, οι πολιτικές θα πρέπει να είναι υποστηρικτικές και να διασφαλίζουν παράλληλα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», πρόσθεσε ο κ.
Chang.
Παράλληλα, το ΔΝΤ προχώρησε και ξεχωριστές εκτιμήσεις για την ανάπτυξης των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της περιοχής, και συγκεκριμένα της Κίνας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας.
Η ανάπτυξη στην Κίνα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6,1% για το 2019, καταγράφοντας περαιτέρω επιβράδυνση στο 5,8% το 2020, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναφέρει πως «η υιοθέτηση νέων εμπορικών μέτρων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα θα αντισταθμιστούν εν μέρει από την πολιτική τόνωση».
Στην Ινδία, το ΔΝΤ εκτιμά ότι παρά την πρόσφατη επιβράδυνση της οικονομίας, και την προβλεπόμενη ανάπτυξη 6,1% για το 2019, η οικονομία θα καταγράψει επιτάχυνση στο 7% το επόμενο έτος, δεχόμενη στήριξη από τα πρόσφατα μέτρα τόνωσης της νομισματικής πολιτικής και από την αναγγελθείσα μείωση των φόρους εισοδήματος των εταιρειών.
Όσον αφορά την Ιαπωνία, η έκθεση αναφέρει ότι η οικονομία θα επεκταθεί με μέτριους ρυθμούς (0,9% το 2019 και 0,5% το 2020), εκτιμώντας παράλληλα ότι η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης που προήλθε από την πρόσφατη αύξηση του φόρου κατανάλωσης θα αντισταθμιστεί από τα προσωρινά μέτρα δημοσιονομικής στήριξης.
Αναφερόμενο στη νομισματική πολιτική που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι Κεντρικές Τράπεζες της περιοχής, το ΔΝΤ τονίζει ότι η πολιτική μπορεί να είναι σε γενικές γραμμές διευκολυντική, αλλά να προσαρμόζεται στις συνθήκες της κάθε χώρας.
Σύμφωνα με τον ΔΝΤ, σε περιοχές όπου οι πληθωριστικές πιέσεις είναι υποτονικές και η ανάπτυξη επιβραδύνεται, όπως είναι η Ινδία, η ευνοϊκή πολιτική είναι επιθυμητή, ενώ σε χώρες όπως είναι η
Ιαπωνία, η περαιτέρω ενίσχυση του πλαισίου νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να βοηθήσει στην άνοδο των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.
Με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να βρίσκεται μόλις δύο ημέρες μακριά, και την απόφαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής να ανακοινώνεται λίγες ώρες μετά από την αντίστοιχη απόφαση της Federal Reserve, η προσοχή των επενδυτών αναμένεται να στραφεί κατά τις επόμενες ημέρες στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.
Ωστόσο, η Bank of Japan δεν αναμένεται να προχωρήσει σε κάποια ενέργεια όσον αφορά τα επιτόκια, καθώς η πρόσφατη εμπορική «ανακωχή» μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, και η άνοδος της εγχώριας ζήτησης δίνουν περιθώριο στους αξιωματούχους τις τράπεζας ώστε να κρατήσουν ορισμένα από τα «εργαλεία» τους και να τα χρησιμοποιήσουν στο μέλλον, σε περίπτωση που χρειαστεί να αντιμετωπίσουν κάποια επερχόμενη ύφεση.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει εκφράσει κατά καιρούς την ετοιμότητά της ώστε να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες αναταραχές που θα μπορούσαν να προκληθούν από την κλιμάκωση των
εμπορικών εντάσεων ή την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.
Τα παραπάνω σενάρια θα μπορούσαν να προκαλέσουν υψηλή μεταβλητότητα στις αγορές και να οδηγήσουν σε άνοδο του γεν, το οποίο λειτουργεί πολλές φορές ως επενδυτικό «καταφύγιο» σε
περιόδους αστάθειας.
Η σχετική έρευνα που είχε πραγματοποιήσει τις πρώτες δύο εβδομάδες του Οκτωβρίου το πρακτορείο Reuters έδειξε ότι δύο στους τρεις οικονομολόγους αναμένουν περαιτέρω χαλάρωση από την Bank of Japan στην επερχόμενη συνεδρίαση.
Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες ωστόσο μεσολάβησαν δύο γεγονότα τα οποία επηρεάζουν όχι μόνο την οικονομία της Ιαπωνίας, αλλά και την παγκόσμια οικονομία συνολικά.
Το πρώτο γεγονός αφορά την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, και το δεύτερο σχετίζεται με την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσει νέα παράταση της μεταβατικής περιόδου για το Brexit, προκειμένου να αποφευχθεί μία έξοδος χωρίς συμφωνία.
Αυτό βοηθάει την Τράπεζα της Ιαπωνίας ώστε να διατηρήσει σταθερή την τρέχουσα πολιτική της, προχωρώντας ενδεχομένως σε κάποια αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τον πληθωρισμό.
Από την πλευρά της, η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας εξετάζει μείωση των επιτοκίων τόσο στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου όσο και κατά το επόμενο έτος, επικαλούμενη τους κινδύνους που
υπάρχουν για επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Μάλιστα, τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της τράπεζας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα, υπογραμμίζουν την ομόφωνη απόφαση των αξιωματούχων της RBI να διατηρήσουν τα επιτόκια χαμηλότερα για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.
«Κατά την άποψή μας, η μέτρια υπέρβαση που έλαβε χώρα πρόσφατα στον πληθωρισμό επισκιάζεται από τους κινδύνους των εκτιμήσεων της Reserve Bank of India για την ανάπτυξη, γεγονός που αφήνει την πόρτα ανοιχτή για μειώσεις των επιτοκίων τον Δεκέμβριο και το 2020», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα πρακτικά της τράπεζας.
Όσον αφορά την Κίνα, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Yi Gang, είχε καταστήσει σαφές ότι η PBOC δε βρίσκεται σε καμία βιασύνη ώστε να ακολουθήσει την πολιτική μείωσης των επιτοκίων που ακολουθούν αρκετές κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως, παρά την επιβράδυνση της εγχώριας οικονομίας.
«Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μία πίεση στην παγκόσμια οικονομία», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Yi,προσθέτοντας ότι «όλοι είδαν πρόσφατα τα οικονομικά στοιχεία της Κίνας και υπάρχουν ορισμένοι
κίνδυνοι».
Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι «με βάση τις εκτιμήσεις μας, οι οικονομικέ συνθήκες στην Κίνα παραμένουν εντός ενός λογικού εύρους», καθώς και ότι «δε βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια όπως άλλες τράπεζες».
Παράλληλα, ο κ. Yi κατέστησε σαφές ότι η νομισματική πολιτική της PBOC θα παραμείνει «συνετή και σταθερή», ενώ τόνισε ότι η Κίνα δεν πρόκειται να καταφύγει σε μία «πλημμύρα» οικονομικής τόνωσης, προκειμένου να στηρίξει την εγχώρια οικονομία, όπως είχε συμβεί πριν από δέκα χρόνια.
Οι σχετικές δηλώσεις, μάλιστα, πραγματοποιήθηκαν πριν από περίπου έναν μήνα, όταν ακόμα η κατάσταση στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ παρέμενε ιδιαίτερα πολύπλοκη.
Εφόσον λοιπόν η κατάσταση στο εμπόριο ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο σταθεροποιηθεί, τότε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας θα αποκτήσει έναν λόγο λιγότερο ώστε να εξετάσει μείωση των επιτοκίων κατά το επόμενο διάστημα.

Μενέλαος Μπέλλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης