Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trump: Νεκρός ο αρχηγός του ISIS σε αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση - Ρωσία και Ιράν χλευάζουν τις ΗΠΑ για τον θάνατο του Baghdadi

Trump: Νεκρός ο αρχηγός του ISIS σε αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση -  Ρωσία και Ιράν χλευάζουν τις ΗΠΑ για τον θάνατο του Baghdadi
Ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους πέθανε «σαν σκυλί» και «σαν δειλός», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος
(upd3) Τον θάνατο του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους Abu Bakr al – Baghdadi, ο οποίος φέρεται να σκοτώθηκε σε επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην επαρχία Ιντλίμπ, ανακοίνωσε σε διάγγελμά του ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump την  Κυριακή 27/10/2019.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου, ο Baghdadi πυροδότησε γιλέκο με εκρηκτικά, προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη των Αμερικανών κομάντος, που εισέβαλαν στο κρησφύγετο στο οποίο κρυβόταν.
Μαζί του βρίσκονταν τα τρία ανήλικα παιδιά του ενώ όπως σημείωσε ο Trump, ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους ήταν πανικόβλητος.
Ο Baghdadi ανατίναξε το «γιλέκο» του που ήταν γεμάτο εκρηκτικά, δήλωσε ο Trump.
Πρόσθεσε πως  πέθανε «σαν σκυλί» και «σαν δειλός».
«Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ ήταν υπέροχο. Στόχος των ΗΠΑ ήταν να τον πιάσουν κι όχι να τον σκοτώσουν, αφού μαζί του ήταν και τα ανήλικα παιδιά του», σημείωσε, προσθέτοντας πως δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές από το προσωπικό των ΗΠΑ.
«Ήταν ύψιστος στόχος των ΗΠΑ το να τον πιάσουμε και να τον σκοτώσουμε. Τον βρήκαν σε ένα τούνελ, όπου έκλαιγε και φώναζε.
Πυροβολήθηκε από τους Αμερικανούς άνδρες. Φορούσε γιλέκο με εκρηκτικά, το οποίο πυροδότησε και σκοτώθηκε ο ίδιος και τα ανήλικα παιδιά του», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Χλευάζουν Ιράν και Ρωσία

Ενδιαφέρον αποτελεί ωστόσο η δήλωση του Ιρανού υπουργού Πληροφόρησης Mohamad Javad Azari Jahromi στο Twitter:
«Δεν είναι και σπουδαία δουλειά, σκοτώσατε απλώς το δημιούργημά σας» αναφέρει χαρακτηριστικά υιοθετώντας ένα από τα (υπαρκτά) σενάρια ότι το ισλαμικό Κράτος δημιουργήθηκε από τις ΗΠΑ.
Στο ίδιος κλίμα και η αντιμετώπιση της Ρωσίας με τον Ρώσο υποστράτηγο Igor Konancenko να δηλώνει στο ρωσικό πρακτορείο RIA:
«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει αξιόπιστες πληροφορίες για την επιχείρηση αμερικανών στρατιωτών ... περί άλλης μιας «εξόντωσης» του πρώην αρχηγού του ΙΚ Abu Bakr al-Baghdadi».
Ενώ και ο Constantin Kozatciov, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ:
«Ο al-Baghdadi έχει αποχαιρετισθεί για τελευταία φορά τουλάχιστον πέντε φορές στο παρελθόν. Επίσης η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι πολύ πιο δύσκολη αποστολή από τη φυσική καταστροφή ηγετών της, ακόμη και των πιο ασυμβίβαστων».

Θετική αντιμετώπιση από Γαλλία, Βρετανία και Ισραήλ

Την ίδια στιγμή, ο Trump έλαβε τα εύσημα από τη Γαλλία όπου η υπουργός Άμυνας Florence Parl έγραψε στο Twitter:
«Baghdadi: πρόωρη αποχώρηση για έναν τρομοκράτη, αλλά όχι για την οργάνωσή του. Συγχαίρω τους αμερικανούς συμμάχους μας γι' αυτή την επιχείρηση. Οι σκέψεις μου σήμερα πηγαίνουν σε όλα τα θύματα της τρέλας του Baghdadi και των εγκληματιών που τον ακολουθούσαν».
Παρόμοια και η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson στο Twitter:
«Ο θάνατος του Baghdadi είναι μια σημαντική στιγμή στη μάχη μας εναντίον της τρομοκρατίας, όμως η μάχη εναντίον του κακού που είναι το Νταές (το Ισλαμικό Κράτος) δεν έχει ακόμη τελειώσει. Θα εργασθούμε με τους εταίρους μας στον συνασπισμό για να βάλουμε ένα τέλος στις φονικές, βάρβαρες δραστηριότητες του Νταές μια για πάντα».
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Netanyahu συνεχάρη τον Αμερικανό πρόεδρο λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Θα ήθελα να συγχαρώ τον πρόεδρο Trump για το εντυπωσιακό επίτευγμα που οδήγησε στον θάνατο του αρχηγού (του Ισλαμικού Κράτους) al-Baghdadi. Αντανακλά την κοινή αποφασιστικότητά μας, των Ηνωμένων Πολιτειών και όλων των ελεύθερων χωρών, να πολεμήσουμε εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων και κρατών τρομοκρατών. Το επίτευγμα αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο, αλλά η μάχη είναι ακόμη μπροστά μας».
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι, και στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν επιβεβαιωμένες αναφορές θανάτου του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους, όπως αναφέρουν πολιτικοί παρατηρητές.
Η τελευταία φορά, που είχε αναφερθεί ο θάνατός του, ήταν στις 11 Ιουνίου 2017 από επιδρομή αεροσκαφών στην πόλη Ράκα της Συρίας.  


Τι ανέφεραν τα διεθνή ΜΜΕ στις 11 Ιουνίου 2017

 Ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους, Abu Bakr al-Baghdadi, είναι νεκρός μετά από επιδρομή κυβερνητικών αεροσκαφών στη Ράκα, σύμφωνα με τη συριακή τηλεόραση.
Παρόλα αυτά, δεν είναι η πρώτη φορά που τα διεθνή μέσα μεταδίδουν ανακριβώς πως ο αρχηγός των ακραίων ισλαμιστών είναι νεκρός.
Το Raqqa24, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε την επιδρομή στη Ράκα που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον επτά ανθρώπων, αν και δεν ανέφερε ότι μεταξύ αυτών βρίσκεται και ο al-Baghdadi
Αξίζει να αναφερθεί πως τον Ιανουάριο  2017 είχε διαρρεύσει πως ο αρχηγός του ISIS είχε τραυματιστεί σοβαρά σε αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ.

Νεκρός ο αρχηγός του ISIS

Aμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν νωρίτερα ότι οι ειδικές δυνάμεις εξαπέλυσαν έφοδο στη βορειοανατολική Συρία με στόχο τον επικεφαλής της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), Abu Bakr al – Bahgdadi.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο αμερικανός στρατός διεξήγαγε επιχείρηση το Σάββατο 26/10 στη βορειοανατολική Συρία και μάλιστα, η CIA συνέβαλε στον εντοπισμό του Bahgdadi.
Σύμφωνα με το Newsweek, που επικαλέστηκε αξιωματικό ενημερωμένο για την επιχείρηση αυτή, είναι νεκρός ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Baghdadi κρυβόταν στα σύνορα Ιράκ - Συρίας, ενώ ήταν ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους από το 2010, όταν ακόμα δρούσε σαν παρακλάδι της al Qaeda στο Ιράκ.
Δεν έχει δώσει κανένα σημάδι ζωής έπειτα από ένα ηχητικό μήνυμά του που διανεμήθηκε από τα όργανα προπαγάνδας του ΙΚ τον Νοέμβριο του 2016, μετά την έναρξη της επιχείρησης των ιρακινών δυνάμεων για την ανακατάληψη της Μοσούλης, στο οποίο καλούσε τους μαχητές του να αγωνιστούν ώσπου να γίνουν «μάρτυρες».
Στη Μοσούλη ο Baghdadi έκανε τη μοναδική γνωστή δημόσια εμφάνισή του, τον Ιούλιο του 2014, στο τέμενος αλ Νούρι, όπου είχε καλέσει όλους τους πιστούς να ορκιστούν πίστη στον ίδιο, ανακηρύσσοντας την ίδρυση του «χαλιφάτου» του ΙΚ στις αχανείς εκτάσεις της επικράτειας του Ιράκ και της Συρίας που είχαν κυριεύσει οι μαχητές του.
Στο αποκορύφωμά του, το Ισλαμικό Κράτος είχε υπό τον έλεγχό του εκατομμύρια ανθρώπους στο Ιράκ και τη Συρία.
Αλλά από τη στιγμή που έχασε το 2017 τη Μοσούλη στο Ιράκ και τη Ράκα στη Συρία, ο Baghdadi έγινε ένας φυγάς, που κρυβόταν στα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες.
Από τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ σκοτώθηκαν οι περισσότεροι αξιωματικοί του και πριν το πρόσφατο ηχογραφημένο μήνυμά του, είχαν κυκλοφορήσει και πάλι φήμες ότι ήταν νεκρός.
Παρά το γεγονός ότι έχασε τα εδάφη που είχε καταλάβει, το Ισλαμικό Κράτος έχει πολλούς πυρήνες σε όλο τον κόσμο και μερικοί μαχητές του εξακολουθούν ακόμα να επιχειρούν στο σκοτάδι σε περιοχές της Συρίας και του Ιράκ.

Το Ιράκ ενημερώθηκε για τον θάνατο του Bahgdadi

Πυρά από ελικόπτερα στη βορειοδυτική Συρία είχαν στόχο στη διάρκεια της νύκτας τζιχαντιστές που πρόσκεινταν στο Ισλαμικό Κράτος στην επαρχία Ιντλίμπ, με αποτέλεσμα 9 άτομα να σκοτωθούν, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Μάλιστα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τα οκτώ ελικόπτερα στοχοθέτησαν μετά τα μεσάνυκτα ένα σπίτι και ένα όχημα στα περίχωρα του χωριού Μπαρίσα στην Ιντλίμπ, μια περιοχή όπου βρίσκονταν «ομάδες που πρόσκεινταν στο ΙΚ».
Αμερικανικά μέσα από την πλευρά τους μετέδωσαν λίγο νωρίτερα ότι ο επικεφαλής του ΙΚ Abu Bakr al – Bahgdadi, σκοτώθηκε σε επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην επαρχία Ιντλίμπ.
Το Ιράκ ενημερώθηκε από πηγές μέσα από τη Συρία ότι ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκε, δήλωσαν δύο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.
«Πηγές μας από τη Συρία επιβεβαίωσαν στην ομάδα της ιρακινής υπηρεσίας Πληροφοριών που είχε αναλάβει τον εντοπισμό του Bahgdadi ότι αυτός σκοτώθηκε μαζί με τον προσωπικό του σωματοφύλακα στην Ιντλίμπ, αφού εντοπίστηκε το κρησφύγετό του την ώρα που προσπαθούσε να απομακρύνει την οικογένειά του από την Ιντλίμπ προς τα τουρκικά σύνορα», ανέφερε μία από τις πηγές.
Στο μεταξύ, η ιρακινή κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε ότι θα μεταδώσει εικόνες από την επιδρομή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους.

Επιβεβαιώνει και το Ιράν για τον θάνατο του Baghdadi

Το Ιράν έχει την πληροφορία από αξιόπιστες πηγές στη Συρία ότι ο αρχηγός του Iσλαμικού Κράτους Abu Bakr al - Baghdadi είναι νεκρός, όπως μεταδίδει το Reuters.
«To Ιράν ενημερώθηκε για τον θάνατο του Baghdadi από αξιωματούχους της Συρίας, που πήραν την πληροφορία από το πεδίο της μάχης», ανέφερε ένας Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters και ένας δεύτερος επιβεβαίωσε τα λεγόμενά του.

Τουρκικό υπ. Άμυνας: Ανταλλαγή πληροφοριών με τις αμερικανικές στρατιωτικές διοικήσεις πριν την επιδρομή στην Idlib

Πληροφορίες αντάλλαξαν ο τουρκικός στρατός και η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση πριν την επιδρομή Αμερικανών μελών των ειδικών δυνάμεων στην επαρχία Idlib της βορειοδυτικής Συρίας,  με στόχο τον επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Abu Bakr al – Bahgdadi , αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
Όπως σημειώνει «πριν την αμερικανική επιχείρηση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας χθες το βράδυ υπήρξε ανταλλαγή πληροφοριών και συντονισμός μεταξύ των στρατιωτικών διοικήσεων και των δύο χωρών».
Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε, ότι απ΄όσο γνώριζε,    ο Abu Bakr al – Bahgdadi είχε φτάσει στην περιοχή όπου έγινε η επιχείρηση των ΗΠΑ ένα 48 ώρο πριν και μάλιστα, εκ των προτέρων γνώριζε ο τουρκικός στρατός για την αμερικανική επιδρομή στη Συρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης